Şerife Şenyıl

Şerife Şenyıl

Bizim Ailelerimiz

Bizim Ailelerimiz

Kıymetli okurlarım!

Bugün sizlerle aile konusunu işleyeceğim. Aile toplumun temel yapı taşıdır. Aile akrabalık ilişkisiyle birbirlerine bağlanan fertlerin bir araya getirdiği topluluktur. Mutlu ailenin formülü nedir diye soracak olursanız ailenin temeli sevgi ve saygıdır. Hatta sevgiden önce saygıdır. Çünkü sevgi belli bir yerde bitebilir. Ama saygı devam ettiği müddetçe sevgi de beraberinde devam eder. Karşılıklı saygı olduğu zamanda huzurlu ve mutlu aile ortamı devam eder. Aile tek taraflı yürütülecek bir müessese değildir. Nasıl ki araba iki tekerlekle gitmezse aile de tek taraflı devam etmez. Karşılıklı fedakarlık ve saygıyla ömür boyu mutlu olunur. Yeni evlenecek olan çiftlerin aileleri arasındaki diyalog da önem arz eder. Ailelerin kültürleri, inançları, adet ve gelenekleri arasında benzerlik olmalıdır. Yoksa çatışmalar yaşanabilir. Hani derler ya davul bile dengi dengine çalar diye. Çiftlerin de uyumlu olması gerekir.

Diğer bir konu da zenginlikle mutluluk ve huzur arasında ilişkinin olup olmamasıdır. Varlıklı olan insanlar eşlerine istediklerini istedikleri zaman alabilecek güce sahiplerdir. Ama mutluluk ve huzur yoksa varlığın da bir anlamı yoktur. Karşılıklı birer çay içilmeyecekse, sohbet edilmeyecekse, güler yüz ve tatlı dilli olunmayacaksa zenginliğin ne önemi var. Aileler dört dörtlük evlerini döşüyorlar. Ama çiftlerkendileri kazanmayınca bir kıymeti olmuyor. Kendileri birlik olup kazanınca daha değerli hale geliyor. Aileler evlatlarını eşiyle paylaşamayınca da problemler olabiliyor. İslam dini ifrat ve tefritten uzaktır. Dinimiz her zaman orta yolu tavsiye etmiştir. Evlilikte de eş ve aile arasındaki dengenin korunması önemli bir yer tutar.

Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmaktadır: ‘Kişi evlendiği zaman dininin yarısını korumuş olur. Geriye kalan yarısı için de Allah’a karşı gelmekten sakınsın.’

Bir başka hadis-i şerifinde ise şöyle buyurmaktadır: “Allah kime dindar bir kadınla evlenmeyi nasip ederse, ona bu şekilde dininin yarısında yardım etmiş olur. Geriye kalan yarısında da Allah’a karşı gelmekten sakınsın.”

Konuyla ilgili bir de ayet dile getirmek isterim: O’nun varlığının delillerinden biri de, kendileriyle ülfet edip huzura ermeniz için size kendi cinsinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesidir. Şüphesiz bunda, sistemlice düşünen bir toplum için nice dersler ve ibretler vardır.(Rum Suresi 21.ayet)

Rabbim hem bu dünyada hem de ahirette cenneti yaşatacak eşler nasip etsin. Amin. Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Şenyıl Arşivi
SON YAZILAR