Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Çiftçinin tek isteği bu!

Çiftçinin tek isteği bu!

Güzel bir hafta sonu tatilinin ardından herkese hayırlı ve bereketli bir gün diliyorum.
Hafta sonu 2 gün boyunca Altınekin bölgesindeydim. Çiftçilerle bol bol sohbet etme imkanım oldu. Bana da konuştuklarımızı yazmak kaldı…
Hepsini olmasa da en önemli başlığı; su meselesini bir kez daha gündeme taşımak istedim.
Konya’nın kuzeyinde bulunan Altınekin, Cihanbeyli, Kulu bölgesindeki verimli toprakların su ihtiyacını daha önce 100 kez yazıp haber yapmıştık. Neredeyse 6-7 senedir bu konuya hep önem verdik. Ama ne yazık ki hiçbir mesafe alamadık.
Uzun yıllardır olduğu gibi şu anda da bölge halkının tek gündem maddesi ‘su’. Dolayısıyla bizim gündemimizin farklı olması da beklenemezdi.
Bu yüzden ben bir kez daha görevimi yapayım istedim. ‘Kuzey Su Bekliyor’ başlığını bir kez daha gündeme getireyim istedim.
Çünkü amiyane tabirle; Altınekin, Cihanbeyli ve Kulu bölgesindeki çiftçiler susuzluktan kırılıyorlar! Bölge çiftçisi gece yatarken, sabah kalkınca her dakika susuzluk tehlikesini konuşuyor. Sadece tarımsal anlamda değil, içme suyu noktasında da tehlike çanları çalıyor.
Bölge halkı devletten, bölgeye acilen bir sulama yatırımı talep ediyor. ‘Gerekirse bu bölgeye; park, bahçe, yol dahil tüm yatırımları durdurun ama bize su getirin’ çağrısında bulunuyorlar.
Bölge halkının tek geçim kaynağı çiftçilik. Bütün hayatlarını ve geleceklerini tarım üzerine kurmuşlar. Dolayısıyla bu talepleri hiç de anlaşılmaz değil.
Böyle giderse fazla değil; 3-5 sene içinde Konya Ovasının büyük bir kısmını oluşturan ‘Kuzey Konya’da sulu tarımın tamamen biteceğini söylüyorlar.
Çünkü artık su kalmamış. Su bulunsa bile çok derinde bulunuyor. 250-400 metre derinlikte kuyu açtıran çiftçiler var. Eğer nasipleri bolsa tabi, su bulabiliyorlar. Çoğu zaman da tuzlu su bulabiliyorlar. O da bütün mahsulleri yakıp kavuruyor.
Mesela buğday tarlaları bu su ile sulanamıyor. Tamamen kuruyor, boyu kalkmadığı için başak oluşturamıyor.
Keza ayçiçeği ve mısır gibi ürünlerde de aynı sıkıntı var.
Pancar ve kuş yemi gibi ürünler şimdilik bu tuzlu su ile idare ediyor…
Fakat gidişat hiç iyi görünmüyor. Yakında o ürünlerde de büyük bir sıkıntının baş göstereceğini ifade ediyorlar.
Yani anlayacağınız; yeterli imkanlara sahip olsa, bırakın tüm Türkiye’yi, tarımsal anlamda en az 3 Türkiye’yi doyuracak berekete ve çalışkanlığa sahip olan bölge, göz göre göre yok oluşa doğru sürükleniyor.
Bu konunun çözümü için siyasetten ve medyadan destek istiyorlar.
Basın mensubu olarak ben üzerimi düşeni yaptım.
Ama asıl iş yapması gerekenler belli.
Bölge halkının Cumhurbaşkanı Erdoğan’a inanılmaz bir desteği var. Seviyorlar, sayıyorlar, destek veriyorlar. Fakat bu sevgi ve desteğin karşılığını da almak istiyorlar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, Bakan Vahit Kirişci’den, Devlet Su İşleri’nden, Konya’nın kuzeyine su getirilmesi için taleplerini yineliyorlar.
Çiftçinin tek isteği bu, çiftçinin tek isteği su!
Ben duyurmuş olayım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR