Dyt. Büşra Cengiz

Dyt. Büşra Cengiz

CİLT SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

CİLT SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Beslenme şekli, besinlerin türü, hazırlama, pişirme, saklama koşulları genel sağlığımız kadar cilt sağlığımızı etkiler.

Özellikle protein tüketimi cilt sağlığında oldukça önemlidir. Yeterli miktarda protein alamayanlarda cildin kuruduğu ve renginin değiştiği görülür. Derimiz sürekli değişip yenilendiği için deriyi oluşturan hücrelerin sentezlenmesi hayvansal ve bitkisel kaynaklı proteinlerden yeterli miktarda tüketime bağlıdır. Yumurta, et, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagil tüketimine özen gösterilmelidir.

Yağ açısından özellikle yağın türü cilt sağlığı için önemlidir. Daha çok hayvansal kaynaklı besinlerle beslenen , çoklu doymamış bitkisel yağları ve tekli doymamış zeytinyağını az tüketenlerde cilt kuruluğu, beneklenmeler ve kızarıklıklar görülebilir. Bunun nedeni elzem yağ asitleri olan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinin yetersiz alımıdır. Bu yağ asitleri sürekli değişen ve yenilenen deri hücrelerinin sentezlenmesi için gereklidir. Balık yağı Omega-3 yağ asitinin en iyi kaynağı olduğundan cilt sağlığı için yararlıdır. Alg yağında da yüksek miktarda Omega-3 bulunur. Omega-3 ciltte oluşan iltihaplanmanın önlenmesinde de yardımcıdırlar. Sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarında beslenme tedavisinde Omega-3 kullanılır. Bu sayede kaşıntı ve kızarıklık gibi sorunlar azaltılır.

Besinler genellikle Omega-6 yağ asitlerinden zengin fakat Omega-3 yağ asitlerinden yetersizdir. Bunları birbiriyle dengelemek için kanola-zeytinyağı karışımı tercih edilebilir. Yine günlük beslenmede haftada 2 kez balık, günde 4-5 adet ceviz tüketilmesi ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketiminin artırılması Omega-3 alımını artırır. Balık yenmediğinde günde 1 kapsül balık yağı alınabilir.

Vitaminlerden A, D, E, C, B vitaminlerinin cilt sağlığına iyi geldiğini söyleyebiliriz.

A vitamini deriyi oluşturan epitel dokunun oluşumu, yenilenmesi, bütünlüğünün korunması için gereklidir. A vitamini yetersizliğinde epitel dokunun bozulması sonucu, deri pürüzlü ve kuru bir hal alır. Bunun sonucunda deride çatlaklar, selülit denilen çukurlar görülür. Bu nedenle kozmetik ürünlerinin yapısına katılır.

A vitamininin en iyi kaynağı karaciğerdir. Bunun dışında süt, süt yağı, yağlı süt ürünleri ve yumurta ve havuçtur. Kilo fazlanız varsa yarım yağlı süt ürünlerini tercih etmelisiniz. Sarı ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan öncü karotenoidlerden vücutta A vitamini sentezlenir ve karaciğerde depolanır. Yeterli A vitamini alımı için her gün 1 yumurta ile sarı - yeşil sebze ve meyvelerden tüketilmelidir.

D vitamini deride kontrolsüz hücre çoğalması sonucu oluşan sedef hastalığının iyileşmesinde etkindir. Uygun hava sıcaklığında düzenli güneşlenme cilt sağlığı için gereklidir.

E vitamini deri tabakalarında bulunur. Güneş ışınlarının etkisiyle deri hücrelerinin yapısındaki çoklu doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu önler. Yaraların, kırışıklıkların, oluşma riskini azaltır. E vitamininin en iyi kaynakları ceviz, fındık vb , kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerdir. Bu besinlerden yeterli oranda alınmalıdır.

C vitamini deriyi oluşturan epitel dokunun oluşması ve yenilenmesi için gereklidir. Cilt yüzeyini düzgünleştirir, cilt renginin bozulmasını önler.

Her gün 4-5 porsiyon (adet) sebze-meyve yemek, bunları vitamin değerlerini kaybetmeden hazırlamak, pişirmek ve saklamak genel sağlık için olduğu kadar cilt sağlığının korunması için de gereklidir. C vitamini alerjik kontak dermatit, atopik dermatit, akne ve sedef hastalığının iyileştirilmesinde kullanılır.

B vitaminlerinin yetersizliklerinde cilt sağlığı bozulur, deride yaralar, çatlaklar, renk değişimleri, saç dökülmesi görülür. Yeterli miktarda alımı cilt sağlığı ve görünümü için önemlidir.

Minerallerden çinko, deriyi oluşturan epitel dokunun oluşumu ve yenilenmesinde, dolayısıyla cilt sağlığının korunmasında etkilidir. Ayrıca bağışıklık sisteminin yeterliliği için önemlidir. Yetersizliğinde deride yaralar, akne oluşumu, saç dökülmesi gibi durumlar görülür. Yaraların iyileşmesi için de gereklidir. Bu tür durumlarda krem, jel ve merhemlerin yapısında kullanılır.

Çinko ve selenyum zararlı okside edicilere karşı vücudun antioksidan savunma sistemini güçlendirir. Çinko saç dökülmelerine de iyi gelen bir mineraldir.

Cildimiz güneş ışınları ve radyasyondan korunmak için en önemli dokumuzdur. Bu dokunun hasara uğraması genel sağlığı da olumsuz etkiler. Yıpratıcı ve zararlı etkenlere karşı cildimizi korumanın temel koşulu diyetisyen kontrolünde yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uygun beslenmektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. Büşra Cengiz Arşivi
SON YAZILAR