Dyt. Büşra Cengiz

Dyt. Büşra Cengiz

SÜT VE YOĞURDU PEKMEZLE TATLANDIRMAK ZARARLI MIDIR?

SÜT VE YOĞURDU PEKMEZLE TATLANDIRMAK ZARARLI MIDIR?

Bazı kişiler sütü tek başına içmek yerine biraz tatlandırarak içmeyi tercih ederler. Bazı çocuklar da sade süt yerine tatlandırılmış sütleri daha çok severler. Yine bazıları ekşi yoğurt yerine tatlandırılmış yoğurdu severler.

Süt ve yoğurda pekmez katılarak tatlandırmanın kalori değerlerini biraz arttırma dışında sağlık açısından bir sakıncası yoktur.

Süt ve yoğurda pekmez katılmasının zararlı olduğu görüşü ise pekmezde bulunan kan yapıcı demir ile süt ve yoğurtta bulunan kemik geliştirici kalsiyum arasındaki zıt etkileşimdir. Bu iki mineral ince bağırsakların aynı bölümünden kan dolaşımına geçerler. Biri çok alındığında diğerinin emilimi azalır. Fakat bir bardak süt ve yoğurda katılacak bir kaşık pekmezle bu olumsuz etkileşim fazla önem taşımaz.

Pekmez hem demirce hem de kalsiyumca zengindir. Süt – yoğurt grubu ise protein ve kalsiyum açısından çok zengindir. Süt ve yoğurt çok az miktarda demir içerir.

Kansızlığın tedavisi için demir hapı alınıyorsa bu hap süt veya ayranla içilmemeli, mümkünse yemek aralarında su ile içilmelidir. Ayrıca demir haplarının kilo aldırıcı etkisinden dolayı diyetisyen kontrolünde hazırlanacak olan beslenme programına uyulmalıdır.

Yemeklerden hemen sonra içilen çay ve kahve ise demir emilimini azaltacağından dolayı yemeklerden en az 1-2 saat sonra çay ve kahve içilmelidir.

 

PEKMEZLİHURMALI BONBON ( 1 tanesi yaklaşık 16 kalori )

Malzemeler

10 adet çekirdekleri çıkartılmış hurma

1,5 su bardağı ceviz içi

2 orta boy havuç 

2 tatlı kaşığı tarçın

Limon ya da portakal kabuğu rendesi

1 yemek kaşığı yulaf ezmesi (İsteğe bağlı)

1 yemek kaşığı pekmez veya bal (İsteğe bağlı)

1 çay bardağı fındık, badem (İsteğe bağlı)

Üzeri için Hindistan cevizi

Yapılışı

Bütün malzemeleri karıştırıp harcı top haline getirin ve üzerini Hindistan cevizine bulayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. Büşra Cengiz Arşivi
SON YAZILAR