Abdullah Akif Solak

Abdullah Akif Solak

Dikkat edin 'Baba'nız bacaya sıkışmasın!

Dikkat edin 'Baba'nız bacaya sıkışmasın!

İyisiyle kötüsüyle yeni bir yılı da geride bırakırken, yeni yılı hep birlikte… Diye başlamıyorum cümlelerime. Ben mezhebi o kadar geniş bir insan değilim! Bir yıl bitiyormuş, yeni gelen yıl kutlanacakmış banane! Ya arkadaş, toplum ne hale geldi.

Biz ne yapıyoruz?

Noel ne?

Yeni yıl kutlaması ne?

Toplum o kadar alıştırılmış ki bazı şeylere. Yılbaşıymış, noelmiş bilir miydi bu millet şurada 15 yıl önce? Biz küçükken televizyonlarda çeşitli yılbaşı programları çıkardı, hala da çıkar o programlar. O zamanlar ev ahalisinin o programlara ve yılbaşı kutlamalarına tepkisi gözümün önüne geldi hemen. Şu birkaç yıldır ki tepkilerine bakıyorum bir de. Arada o kadar fark var ki… 10 sene evvel yılbaşı kutlamalarına o kadar büyük bir tepki gelirdi ki. Bed duasını mı ararsın, küfürünü mü ararsın vs. vs. Şimdilerde bakıyoruz, kimseden tepki yok! Bırakın tepkiyi kutlamalar arttı, yeni yıl hazırlıkları başladı.

‘Benliğini kaybeden toplum ayakta kalamaz’  Batı bunu biliyor da biz bir öğrenemedik. Bir özenti bir batılılaşma furyasıdır aldı başını gidiyor. Batı sunmuş gümüş tepside kapitalizmi, oturmuşuz kucağına gidiyoruz. Milli benliği bozan bu tür olayları hala algılayamıyoruz. “Canım ne var, kutlayıverelim ne olacak? Hem ben Noel’i kutlamıyorum ki, yeni yılı kutluyorum” diye bir de bahanemiz oluşmuş. Neymiş efendim kutladığı Noel değilmiş de yeni yılmış! Fark var mı sizce arada? Bunlar toplumun değer yargılarıyla oynayan bahanelerdir. İsmi ne olursa olsun bu konuda çeşitli bahanelere sığınıp doğru yapıyoruz havası vermeyelim hiç. Hep bunlardan kaybettik ya zaten. Bugün Noel değil yeni yılı kutluyorum dersiniz, yarın Noel Baba gelecek diye bacanıza torba koyarsınız. Kültürel çözülme ve bozulma böyle başlar. Biz millet olarak kutlayacak en çok değere sahip olan bir toplumuz. Çünkü en köklü medeniyetlerden, en köklü kültürlerden yoğrulan bir geçmişe sahibiz. Bunu hepimiz biliyoruz(dur) herhalde! Bunun bir de dini boyutu var. Biz Müslüman bir toplumuz. İslamiyet’in neresinde yazıyor bu kutlamalar, Noeller? Bu toplum neden bunları düşünerek hareket etmez? Batı’yı yüzyıllarca dize getirmiş, 3 kıtaya birden egemen olmuş bir ecdadın varken, şimdi aynı gücü kendimizde neden bulamıyoruz? Toplumun her kesimine sinmiş, sindirilmiş bu yeni yıl olayı. Kimisi bu işten para kazanıyor, kimisi eğleniyor, kimisi dilek tutuyor vs. AVM’ler kampanya yapıyor, Noel Baba elbisesi giydirilmiş birini ortalarda gezdiriyor. Çoluk çocuk görünce o sakallıyı, bacadan gelecek diye bekleyip duruyor artık! Bunlar dalga cümleleri değil, gerçekten bunlar oluyor. Böylelikle toplum bu duruma alışmaya başlıyor. Sonrası... Bu ülkedeki siyasi istikrar, ekonomi falan belki eskisinden iyidir, daha da iyiye gidiyordur. Ancak toplumda çok büyük dini, ahlaki, kültürel kırılmalar var. Bunun önüne bir şekilde geçmemiz gerekiyor. Yoksa yeni neslin hali harap olacak!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Akif Solak Arşivi
SON YAZILAR