Dyt. Büşra Cengiz

Dyt. Büşra Cengiz

DİYABETLİ VE DEPRESYONDA MISINIZ?

DİYABETLİ VE DEPRESYONDA MISINIZ?

Diyabet (Şeker Hastalığı) li  hastalarda ‘’majör depresyon’’ veya ‘’klinik depresyon’’ diye adlandırılan rahatsızlıkların hem diyabet hem depresyonu yaşayan bireylerde görülme olasılığı yüksektir. Bu yazımda anlatmak istediğim önemli nokta, depresyonun başarıyla tedavi edilebilmesi ve dolayısıyla diyabetin daha kolay kontrol altına alınabilmesi için gerekli olanların anlaşılabilmesine yardımcı olmaktır.

Diyabetik hastalarda depresyon oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Diyabeti olan hastaların yaklaşık % 25-30 unda depresyona rastlanmaktadır. Diyabetik hastalarda depresyonun fazla görülmesinin nedenleri, kan şekeri düzeyinin yüksek olması, beyin damarlarında gelişebilecek hastalıklar, şişmanlık, egzersiz alışkanlığının olmaması, sürekli ilaç kullanımı olabilir.

Depresyon tedavi edilmediğinde, kan şekerinin kontrol altında tutulmasını bozabilir. Diyabete bağlı olarak göz, böbrek, damar hastalıkları gelişme riskini artırabilir. Dolayısıyla diyabetik hastalarda depresyonun teşhisi ve tedavisi büyük önem taşımaktadır.

İlaçların etkisi için belirli bir süre gerekir. Doktorunuz ve siz karar verdikten sonra uygun dozda antidepresan tedavisine başlanabilir. Depresyon yakınmalarının düzelmesi pek çok hafta alabilir. Bu dönemde sabırla ve uygun dozda ilacınıza devam etmeli, cesaretinizi kaybetmemelisiniz.

Vücut direnciniz düşerse tüm hastalıklara açık olursunuz. Bu durumda bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz gerekir. Bu nedenle dengeli ve düzenli beslenme ve düzenli egzersiz şarttır. Beslenme uzmanı tarafından düzenlenen diyabetik beslenme programına özenle uymanız ve düzenli spor yapmanız üzerinizdeki depresyon belirtilerini azaltacak ve zamanla yok edecektir.

Depresyon belirti ve yakınmalarının iyileşmesi haftalar hatta aylar alabilir. Tedavi izleminiz için bu süreçte diyetisyen ve doktor kontrollerinizi aksatmadan düzenli bir şekilde tedaviye uyum göstermelisiniz. Rahat olmalı ve eskiden yaptığınız işleri şimdi yapamadığınız için kendinizi eleştirmemelisiniz. Depresyon tedavi edilince bunları tekrar yapmaya başlayacaksınız. Ümitsizliğe kapılmanıza ve her şeyden vazgeçmenize neden olan olumsuz duygu ve düşünceler tamamen hastalığınızdan kaynaklanmaktadır ve tedaviyle ortadan kalkacaktır. Yalnız kalmak isteseniz bile, aileniz ve arkadaşlarınızla daha önce yapmaktan zevk aldığınız aktivitelerle uğraşmak yararlı olabilir. Bunlar başlarda sizi mutlu etmese bile ümitsizliğe kapılmayınız.                  

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. Büşra Cengiz Arşivi
SON YAZILAR