Sami Gediz

Sami Gediz

DÜNYA ERKEKLER GÜNÜ NEDEN YOK?

DÜNYA ERKEKLER GÜNÜ NEDEN YOK?

Bugün Dünya Kadınlar Günü. Peki, nedir bu gün? Nereden gelmiştir? Kim çıkarmıştır? İlk olarak bu günün nasıl ortaya çıktığını sizlerle paylaşmak istiyorum.

New Yorklu dokuma işçisi kadınlar daha iyi çalışma koşulları için grev gitmişlerdi. Fabrikanın önünde toplanan kadın işlere saldıran polis birlikleri onları fabrikaya sokup, kapıları da kilitledi. Kuşkulu biçimde çıkan yangın, çoğu kadın 129 işçinin ölmesine sebep olduğunda tarih 8 Mart 1857’yi gösteriyordu. Aradan tam 53 yıl geçti. Danimarka’nın Kopenhag kentinde 1910 yılında toplanan Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı, Alman kadın önder Clara Zetkin’in önerisini kabul etti. 1857’de Amerika’da ölen kadın işçilerin anısına 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılması oy birliğiyle onaylandı. Birleşmiş Milletler 1975’i Kadın Yılı ilan etti. 16 Aralık 1977 tarihinde aldığı bir kararla da 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Günü olarak kabul etti.  Günümüze baktığımız zaman kadınlar aslında birçok hakka kavuştu. Önceki yıllarda erkeklerin üstünlüğünden ve eşitlikten bahseden kadınlarımız, günümüzdeki hakları ile eşitlik bir tarafa, erkeklerden üstün bir konuma getirildi.

NEDEN DÜNYA ERKEKLER GÜNÜ YOK?

Erkekler, Kadınların günü var ama neden erkeklerin günü yok diye feryat ediyor. Sahi Dünya Erkekler Günü niye yok. Aslında şiddet mağduru kadınlar hep gündeme getiriliyor, fakat erkeklerinde zor durumda olanlarını kimse görmüyor. Yıllar önce Konya’da Şefkat Der tarafından oluşturulan Erkek Sığınma Evine gitmiştim. O kadar acılı hayatlar ve hikâyeler vardı ki, dinledikçe yüreğimiz burkulmuştu. Eşinden şiddet gören erkek bile vardı.  Parasını, pulunu alıp erkeği ortada bırakan kadınlarda çok can yakmış. Aslında hem erkeğin, hem kadının mazlumu, merhametlisi de var. Gaddarı ve zalimi de var. Allah bizi iyi insanlarla karşılaştırsın. Yazımı kadınlarla ilgili yazılmış, her kadının karşılığı bir meyvedir sözleriyle tamamlamak istiyorum. Hoşçakalın..

KADIN VAR: Can eriği gibidir kâh tatlı, kâh buruk

KADIN VAR: Üzüm gibidir olsa da koruk, olsa da çürük

KADIN VAR: Vişne gibidir, reçel yap tabak tabak

KADIN VAR: Karpuz gibidir, yandın çıkarsa kabak

KADIN VAR: Kestane gibidir kış mevsimine sakla

KADIN VAR: Kavun gibidir, ama alırken mutlaka kokla

KADIN VAR: Portakal gibidir, dilim dilim tutulur

KADIN VAR: Fıstık gibidir avuç avuç yutulur

KADIN VAR: İncir gibidir, kuru yenilir, yaş yenilir

KADIN VAR: Muz gibidir, soya soya yenilir

KADIN VAR; Şeftalidir, ağızları sulandırır,

KADIN VAR; Kirazdır, kurtluysa bulandırır.

Kısaca her kadının benzeri bir meyvedir. Ama nikâh masasına oturdukları vakit erkeklerin yedikleri hep ayvadır. Dünya Kadınlar gününüz kutlu olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sami Gediz Arşivi
SON YAZILAR