Ali Kaya

Ali Kaya

Erdoğan İyi Satranç Ustası

Erdoğan İyi Satranç Ustası

Amerika eski başkan yardımcısı ve önümüzdeki dönem de Amerika da demokrat partinin muhtemel başkan adayı olan Joe Biden Erdoğan ve Türkiye hakkında ki sözleri tartışmalara sebep oldu. Anketlere göre şu günlerde Trump’ın 10 puan önünde gittiği söylenen Joe Biden’a ait olan ve bundan yaklaşık yedi ay kadar önce bir televizyon kanalındaki konuşması sonrası özellikle ülke gündemimize girmesinin asıl sebebi Amerika da bazı odakların Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın yaptığı politikalarından rahatsız olmasından ve bunu seçim malzemesi olarak kullanmasından kaynaklanmaktadır. 15 temmuz darbesinin ardından "biz bunu bilgisayar oyunu sanmıştık"  diyen Joe Biden  gelecek dönem Amerika’nın başkanı olmak için bölgesin de  son yılların yükselen yıldızı Türkiye ve onun Başkanı Erdoğan hakkında söylemler geliştirmesi belki ilk bakıda Biden Sayın Erdoğan’ı siyasi malzeme olarak kullanıyor diye düşünebiliriz olabilir ama sadece bu değil geleceğin Amerika başkan adayı ve eski başkan yardımcısı Türkiye de  kendilerine boyun eğmeyen  isteklerini yerine getirmeyen bir lider istemediklerini söylemeleri ve muhalefeti açıktan desteklemeliyiz demesi Erdoğan’ı yenecek olan muhalif liderleri desteklemeliyiz açıklamaları Batılı devletlerin vesayetçi yaklaşımını göstermesi açısından önemlidir. Diğer taraftan bu konuşmalara özellikle Cumhur ittifakının büyük tepki göstermesi fakat muhalefetin ise farklı bir yorumla yaklaşması muhalefetin de içinde bulunduğu durumu göstermeye yeter sanırım. Yabancı bir devlet başkan aday adayının ülkemiz hakkındaki bu söylemleri Türkiye de faal tüm siyasi partilerin Joe Biden’i kınayan ortak bir bildiri yayınlamaları gerekirken konuşmanın 7 ay önce değil de neden şimdi yapılıyor veya Biden Erdoğan’a destek için yaptı bu konuşmayı diyecek kadar Erdoğan’a kin ve düşmanlık beslediklerini göstermektedir. Çok yazık.
 
Erdoğan siyaseten sadece Ak Partinin genel başkanı değil, halkın yüzde elli iki oyunu alarak seçilmiş bir lider ve 82 milyonu temsil eden bağımsız bir devletin başı yani Reisi Cumhurdur. Cumhurbaşkanına yapılan bu tür hakaretler ülke içindeki tüm siyasi partilerin ortak bildiri ile kınaması gereken bir durum olması gerekirken maalesef muhalefet partileri bu konuşmayı kınamak yerine neden 7 ay sonra gündeme geldi gibi meselenin özünü saptıran açıklamalar yapmaları da manidardır. Sanki düşmanımın düşmanı dostumdur yaklaşımı ile olaya baktıklarını düşünmekteyim.
 
Zaten son sekiz aydır tüm dünya da ve dahi ülkemiz de Corona salgını ve Pandemi önlemleri kapsamında var olan ekonomik durağanlık ve dahi özellikle doğu Akdeniz ve Libya ekseninde ülkemizin önlenemeyen yükselişi haliyle Türkiye’nin önünü kesmek ve durdurmak için diğer devletlerin fırsat kolladığı şu günlerde özellikle muhalefet partilerinin Joe Biden ait açıklamaları durup düşünmesi gereken bir durum olduğunu anlaması gerekir ama nerdeeeee daha çok bekleriz gibime geliyor.
 
Sadece bölgemizin değil tüm dünyanın dikkatle izlediği bir devlet haline gelen ülkemiz, doğusundan batısına güneyinden kuzeyine etrafında türlü oyunlar oynanan bir bölgede var olması ve artık eskisi gibi verilen rolü ya da oynanan oyuna göre değil oyun kuran ve oyunları bozan bir ülke haline geldiğini dünyanın önde gelen Amerika, Rusya veya Çin gibi ülkeler idrak etmesine rağmen ülkemiz içinde özellikle siyaset yapan muhalifler bunu hala idrak edebilmiş değildir. Joe Biden Amerika başkanlık yarışında Erdoğan’ı bir seçim malzemesi olarak kullanmaya kalkması dahi normal de kabul edilemezken bizim muhalefet bu açıklamayı kınamak yerine neden 7 önce değil de 7 ay sonra gündemde sorusunu sorması aklı selim hiç kimse açıklayamaz. Amerika başkanı Trump dahi bizim muhalefetten daha iyi bir açıklama yaparak Joe Biden’i eleştirerek Biden için "çok iyi bir satranç ustası olan Erdoğan ile baş edemez" demesi bile bizim muhalefetin daha fazla tepkisini çeker diye düşünmekteyim.  Haksızmıyım. Sayın Erdoğan Satranç ustası ve devlet yönetiyor ise bizim muhalefet ne oynar ki.
 
Bizim muhalefeti kendi bildiği yolda gitsin biz de biraz Amerika gündemi konuşalım değil mi? Bakalım önümüzde ki zamanlarda Amerika başkanı kim olur?  Ya 15 temmuzu bilgisayar oyunu zannettiğini söyleyen Biden mi yoksa Erdoğan’ı iyi bir satranç ustası diyen Trump mı başkan olur? 
 
Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR