Sıtkı Yonca

Sıtkı Yonca

FACEBOOK KULLANICILARINA ÖVGÜ VE YERGİ

FACEBOOK KULLANICILARINA ÖVGÜ VE YERGİ

Biz, insanların davranışlarına bakarak o davranışla sahibi arasında bir bağlantı kurarak  doğru-yanlış  veya  iyi-kötü değerlendirmesi yaparız. Bireyin  ortaya koyduğu davranış ahlaki kurallara uygun değilse biz onun hakkında  ‘’kötü niyetli değildi’’ diyemeyiz. Mesela  hırsızlık yapan birisi için iyi niyet savunması yapılabilir mi?  Kaza olursa?.. Kaza olursa davranışın kendisi ,zaten  bireyin kasıtsız olduğuna dair yeterince ip uçları verecektir. Çünkü  bu konuda önceden not edilmiş  tecrübelerimiz  vardır.  Kurallara uyarak ilerleyen bir otomobilin önüne topunu almak için hızla koşan ve altında ezilen  çocuğu görüyorsak sürücüye kızmak gelir mi içimizden?. Gördükki,  sürücünün burada çocuğu ezmek gibi  bir tercihi yoktur.

                Allah Allah başlıkla bu anlatılanların ne alakası var? Alakayı sonra kurarız.

                Önce bir sorum olacak.

                Siz sosyal paylaşım adı altındaki  siteleri neden kullanıyorsunuz?

                Amacınız nedir?

                Şayet  sadece eğlenme amacıyla diyorsanız, bu kadar zamanınıza yazık ediyorsunuz derim. Çünkü eğlenmenin  bile bir amacı vardır. En hafifi hiç değilse kendimizi  ruhi ve bedeni olarak dinlendirmek istiyoruzdur, öyle değil mi? Peki yapılan bilimsel araştırmalar, bir saatten fazla görsel cihazlarla oynamanın insan hafızasından bir haftalık bilgileri sildiğini söylüyor.

                Amacınız insanlara bir şeyler öğretmek mi?

                Seni anlıyorum.  İnsanlara  iyilik yapmak istiyorsun. Mesela şu hikayeden insanlar ders alsın ki aynı hatayı yapmasınlar. İyi iki gözüm ama bir küçük hikayeden sonra gelen onlarca yemek görüntülerinden nasıl bir ders almam gerektiği hakkında da not düşersen tabiki sevineceğim. Hoca’nın keçi boynuzu için söylediği ‘’bu kadar bal için bu kadar kemik yenir mi?’’ fıkrasını hatırlamak zorunda bırakma beni

                Bildik bir arkadaşı takip ederken tanımadığım bir sayfayla karşılaşıyorum.  Çok güzel paylaşımlar yapmış. İnanın tanımadığım halde  sırf paylaşımındaki güzellikten dolayı kendisine bir sevgim oluşuyor ve arkadaşlık teklifinde de bulunuyorum. (Bazıları dönüş yapmıyor.  Her halde bizden değil  mi diyor?! Bilmiyorum.)Bu sevginin üstüne öyle bir şey paylaşıyor ki, keşke bu alana hiç girmeseydin  be kardeşimde, sevgimi  zedelemeseydin diyorum içimden. Çünkü ikinci paylaşımıyla ya sevdiğim bir siyasetçiye hakaret ediyor, ya sevdiğim bir ilim adamına  ya da iyi tanıdığım bir dosta.

                 Şahsım adına bundan şöyle bir ders çıkarmaya çalışıyorum. İnsanların bir sevdiğini eleştirirken sen de bir sevdik insanı kaybediyorsun.

                Başa dönecek olursak diyorum ki;  Her paylaşımın bir davranıştır. Ona göre senin hakkında hüküm veriyorum. Ben girdiğim her sayfadaki  yazı veya yazıları hem paylaşanın emeğine duyduğum saygıdan hem de paylaşım sahibi hakkında yanlış bir değerlendirme  yapmaktan  çekindiğim için baştan sona kadar okuyorum.  İlgi alanımın dışında olsa bile. Bunu yaptığım yorumlardan da anlayabilirsiniz. Öğretici  yazı ,resim, video paylaşan  herkesi yürekten kutluyorum. Kısacası paylaşımlarınız sizin niyetinizi ele veriyor.  Şık olmayan bir paylaşımdan sonra benim kötü bir niyetim yoktu savunması yapmazsanız sevinirim.  Kaza ile iradi olanı ayırt edecek  kadar ferasetimiz var Allah’a şükür. Girişle bağlantı kuruldu galiba.

                Herkese selam.

 

               

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sıtkı Yonca Arşivi
SON YAZILAR