Mohd Manazir

Mohd Manazir

Genç kalmak için kitap okumak lazımdır

Genç kalmak için kitap okumak lazımdır

Genellilkle insanlar yaşını gizlerler. Kimi zaman insan yaşından daha küçük göstermek için youtube’dan genç görünmenin sırrı nedir gibi programları izler. Kimi zaman ise belli tedavi ve ilaçları uygulayarak yaşını küçük göstermeye çalışır vesaire. Hatta bazen toplu taşıma araçlarında birine yer vermeye çalışınca hakkımda güzel sözler işitmek yerine  yaşlı mı gözüküyorum gibi cevaplarla karşılandım. Ve aynı şey Hindistan’nın bazı bölgelerinde yaşadım ki; o bölgelerde insanın yaşı ne kadar büyük olsa da birine amca ya da teyze diye hitap edemezsiniz çünkü kendisini yaşlı saymak istemez. Demek oluyor ki herkes her zaman pırıl pırıl genç kalmak istiyor.

Yukarıdaki pragraftan herkesin gençliğe ihtiyacı olduğunu anladık. Bu nedenle insan genç  kalmak için sağlıklı beslenir, düzenli spor yapar, stresten uzak durur, rahat ve iyi bir uyku alır, sigara ve alkole de yaklaşmaz. Ve sağlığına çok önem verenler tabi ki takdire şayandır. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in sözü de buna destekliyor. المومن القوی خیرو احب الی اللہ من المومن الضعیف  *Yani kuvvetli mü’min zayıf mü’minden daha üstün ve Allah’a daha yakındır.

Amma bilinmeli ki insanın hedefi sadece kaslı ve güçlü görünmek olmamalı. *Bu hadis bedenin güçlü olmasıyla beraber fikrinin güçlü olma manasını da ihtiva etmektedir diye düşünüyorum. Ve geniş ufuklu fikirlere sahip olabilmek için insanın bol bol  kitap okuması gerekiyor. Çünkü bilindiği gibi bir milletin asıl mirası bilinciyle yaşayan gençleridir. Ve gençlerin şuurlu olması da gençlerin kitap okuma alışkanlığına bağlıdır. Kitaplardan uzak duran bir millet genç kalamaz. İşte idealist bir gençlik yetiştirmek için gençlerin kitap okuma alışkalınğını geliştirmek lazım olacak.

Kitap okumanın birçok önemli faydası vardır onlardan birkaçı

Kitap, insanın kelime hazinesini artırır.

Kitap, insanın düşüncesini, bakış açısını genişletir.

Kitap, insanın zekasını artırır, kitap okuyan iyi bir fikre sahip olur.

Kitap, okuyan disiplinli olur.

Kitap, hemen hemen her konuda yardımcı olur.

İnsanın kitap okuma alışkanlığı kazanması çok değerli bir şeydir. Okumayı seven biri kitap, gazete, dergi, magazinleri okuyarak oturduğu yerden tüm dünyayı gezebilir bilhassa yakın ve uzaktaki her cari olaydan her an haberdar olabilir. Okuma çok eğlendiren bir aktivitidir. Bunu başarmak için çok fazla uğraşmamak gerekiyor çünkü günümüzde kitabın örneğin felsefe, tarih, yaşam öyküsü, masal, roman, şiir veya diğer konuyla ilgili kitapların bulunması eskisi gibi zor değildir. İnsan zevkine göre her türlü kitap kolayca ulaşabilir. Ve her kitabın ayrı bir faydası vardır. Şiir kitabı, imge dünyamızı geliştirirken roman kitapları, bizi duygulandırarak hikmetimizi artırır hayatımızı anlamlı bir yere yönetir. Çok meşhur bir metodist ilahiyatçı olan Stanley Hauerwas’ın bir sözü vardır “Eğer haftada bir roman okuyamazsan manevi bir hayat yaşayamazsın. Masal kitapları, özellikle çoçuklar için çok önemli  bir rol oynar. Günlük hayatı nasıl geçirmeli ve büyüklere nasıl davranmalı gibi konuların hepsi masallarda görülür vesaire.

Tabi ki kitap okumanın sayısız yararları vardır. Ama şunu da söylemeden yazımı bitirmeyeyim. Bir kitap seçmeden önce kitabın kaliteli ya da kalitelisiz olduğunu bilmeliyiz. Hemen satıcıya gidip kitap almak yeterli değildir. Özellikle günümüzde kitap seçmekte çok dikkatli olmalıyız. Kitap ne zaman nereden yayılmış; hepsini bilmekte yarar var. Kitap okumaya başlamadan önce onun faydalı olup olmadığını bilmek zorundayız. Çünkü bazı kitaplar vardır ki gençlerimizin hayatlarını kötüleştiriyor. 

İyi okumalar!!!.                                                                      

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mohd Manazir Arşivi
SON YAZILAR