İshak Orhan

İshak Orhan

Karne döneminde veliler çocuklarına nasıl davranmalılar?

Karne döneminde veliler çocuklarına nasıl davranmalılar?

Yine bir yarıyıl daha sona ermek üzere. Çocuklarımız inşallah bu hafta sonu karnelerini alacaklar.
Öncelikle anne ve babaların bilmesi gereken en önemli şey; çocuklarının karnelerindeki notlar düşük veya zayıfsa, alınan karnelerin, sadece çocuklarının ne bildiklerinin farkında olmaları ve eksiklerini gidermeleri için bir fırsat olduğunu düşünerek,  çocuklarına kesinlikle kızıp bağırmamaları, dövmemeleri, sert davranışlardan kaçınmaları, hem kendileri için hem de çocukları için çok önemlidir.
Not, her şey demek değildir zaten. Notlara takılan veliler, çocukları hem okumaktan, hem de hayattan soğuturlar. Eğer notları düşükse, bunun nedenleri araştırılmalı ve giderilmelidir. Anne ve baba bunu tespit edemeyebilir. Böyle durumlarda mutlaka bir uzman yardımı alarak yavrularının önlerini açmalıdırlar.
 
Her çocuğun farklı özellikleri vardır. Bu sebeple anne ve babalar çocuklarını asla diğer çocuklarla kıyaslamamalıdırlar. Sadece notları iyi olduğunda sevilen ve iyi değilse sevilmeyen çocuklar, çok olumsuz düşünen bir anne ve babaya sahip çocuklardır maalesef. Öncelikle bu anne ve babalar kendilerini tedavi ettirmelidirler.
 
Çoğunlukla karşılaştığımız anne ve baba hataları, çocuğa karşı acımasızca davranmalarıdır. Anne ve baba büyüktür. Büyüklüklerinin farkında olmalıdırlar. Çocukça hareket etmemelidirler. Düşünerek hareket etmelidirler.  Anne ve baba çocuğun en büyük güven kaynağıdır. Zor durumlarda çocukların sığınacağı en güvenli liman anne ve babadır. Çocukların ileride kendilerini sevmesini ve saymasını isteyen anne ve babalar, onları karşılıksız ve koşulsuz sevmelidirler. Notu iyi ise seven, değilse sevmeyen, küsen anne ve babanın yaptığı sadece çocuğa işkencedir. İşkence sonucu bir insan ne düşünür ki?
 
Çocuklarımız, bir daha çocuk olmayacaklar. Çocuklar anne ve babalarının aynasıdırlar. Yani onlara göre şekil alırlar. O zaman, çocukları olumsuz davranışlara sahip olan anne ve babalar, lütfen "nerede hata yaptık" diye düşünmeli ve akılcı yollarla hatalarını bulup düzletmelidirler. Aksi takdirde çocuklarını kaybetmekle kalmazlar ülkemizin de başına büyük belalar açabilirler.
Karneleri iyi olan çocukların anne ve babaları da çok abartmamalıdırlar bu durumu. Uygun bir hediye almaları ve çocuklarını tebrik etmeleri iyi olacaktır elbette.
 
Ayrıca, adı "Karne tatili" olan bu dönemde çocukların ders dışı etkinliklerle zihinlerinin dinlenmesi sağlanmalıdır. Ancak, evlerden televizyonların, tabletlerin ve bilgisayarların kaldırılmasını veya kısıtlanmasını özellikle öneriyorum. 15 gün içinde çocuklarımız erozyona uğrarlar değilse. Ve CEP TELEFONLARI da kesinlikle kısıtlanmalıdır. Bütün bu elektronik cihazlar ellerinde olan çocukların istikballeri de maalesef karartılmaktadır. Yetenek testleri yaptırılarak spor, resim, müzik vb. Aktiviteler ve adam gibi çocuk olabilmeleri için çeşitli eğitim seminerlerine ve sohbet ortamlarına götürülmelidirler. Dini görevlerini yapmaları için gerekli çalışmalar yapılmalı ve çocuklarımızın yaratıcılarıyla aralarının iyi olması sağlanmalıdır.
 
Saygı ve sevgilerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İshak Orhan Arşivi
SON YAZILAR