Türkan Yılmaz

Türkan Yılmaz

Obsesifler beni anlar

Obsesifler beni anlar

Hijyen en önem verdiğim konulardan birisidir. Hele ki son zamanlarda bakterilerin sebep olduğu rahatsızlıklar artınca bu konuya daha çok merak saldım. Domestos veya Fairy reklamı yapacağımı düşünenler olabilir. Ama ziyaret etmeden önce nasıl bir işleyiş olduğunu merak ettiğim temizlik firmalarından bahsedeceğim.

**********

Evde ki genel temizlik öncesi kadınlar halıları yıkamaya verirler. Birçok halı firması olması bana hangisi gerçekten doğru şekilde hizmet veriyor sorusunu uyandırırdı.

Sonuçta herkesin halısının bir arada olduğu bir alan ve nasıl bir sistemde yıkanıyor, fiyatı ucuz olan bir firma nasıl bir ortamda uygulama yapıyor, halının eve temiz gelmesi, hijyenik bir ortamdan geldiğini mi gösterir sorularını beraberinde getiriyordu. Bu ve buna benzer soruları hep düşünüyordum. Bu konuda gitmiş olduğum bir halı yıkama fabrikası düşüncemi onaylar nitelikte oldu. Fabrika ziyaretinde kirli halıların arasından geçerek temiz halı kısmına ulaştım. Bu gördüğüm manzaradan sonra tüm halı yıkama firmalarına önyargılı davrandım.

Ta ki başka bir halı yıkama fabrikası ziyaretine kadar…

Senelerdir hemen herkesi bildiği bir firma aslında “Mıhoğlu Halı Yıkama”

İlk ziyaretimizde firma sahibi ofisinde ağırladı. Tabi ki daha önce gördüğüm manzaradan sonra pek bir beklenti içerisinde değildim. Az çok tahmin ediyordum fabrikanın halini. Sohbet bitiminde fabrikayı ziyaret etmek için firma sahibi öncülük etti. Ben manzara karşısında şaşırdım ve yargılarımda yanlış olduğuma kanaat getirdim. Firma sahibi fabrikaya halının geldiği ilk anda ki kısmından itibaren anlatımını yaptı.

Başlangıçta ön temizlik olarak halıların tozu ve üstündeki kirini alan makineye yerleştiriyorlar. Ardından ikinci aşama halıların bulunduğu alana alınıp personelin el gücü kullandığı makinalarla temizlik malzemeleri ile ilk temizliğe başlıyorlar. Bu işlem sonrası halı bir makineye detaylı temizlik için alınıyor. Bu işlemden de geçen halı uzunca su sıkma cihazına yerleştiriliyor. Burada işlemi biten halılar yürüyen bir stant ile yukarıya kurutma kısmına alınıyor. Halı sıralı demirlerin bulunduğu ikinci katta serilip, kuruduktan sonra üzerinde kalan lekeleri tespit için bir makineye alıyorlar eğer kalıntı var ise teslim edilmeden önce baştan işlemler tekrarlanıyor. Halı cihazdan temizlendi sonucu ile çıktıysa halı paketlenip hazırlanıyor.

Fabrika ziyaretim bittikten sonra ciddi bir emekle, hijyenik ortamda halıların temizlendiğini gördüm ve firma sahibine de bu düşüncemi dile getirdim. “Et fabrikalarında ki hijyeni gördüm tebrik ederim” dedim. Çünkü çok fazla halı yıkama firması var. Fiyat bazında düşünmemeliyiz. Önemli olan gerçekten temiz ve güvenli yıkanıyor olması. Belki bu sistemin kurulu olduğu bir elin parmağını geçmeyecek halı yıkama fabrikası var. Ben bunlardan birini gördüm ve memnun kaldım. Keşke bu özen tüm insan sağlığı düşünülerek tüm sektörlerde ele alınsa.

**********

Yazımın başında da dile getirdiğim gibi kış ayının da etkisiyle grip ve salgın hastalıklar geçmiyor. Bunun sebebinin bulunduğumuz ortamların temiz olmamasından kaynaklı olduğunu düşünürken ne kadar temizlense de bakterilerin ölmemiş olmasının da etken olduğunu da geçen haftalarda öğrenmiş oldum. Nasıl yani ne kadar temiz olsa da bakteri ölmüyor mu? Sorusu geliyor aklınıza, cevabı “evet”miş. Geçtiğimiz haftalarda ziyarette bulunduğum “Mutlu Hijyen Teknolojileri” firma sahibi bu soruyu onaylayan cevabı verdi.

Mutlu Hijyen ev, ofis, araç temizliği yaparken bakterileri öldürüp bunu cihazlarla ispatlayan bir firma

Temizlik firması değiller yaptıkları iş zararlı bakterileri yok etmek.

Hemen her temizlik firmasının yaptığı uygulamaların haricinde onları farklı kılan temizlik sonrası yaptıkları bakteri ölçümleri oluyor.

Öncelikle ele aldıkları alana ön temizlik yapıyorlar bunun sebebi aslında bizim temiz sandığımız ortamın ne kadar bakteri içerdiğini göstermektir. Temizlik sonrası bakteri ölçüm cihazları ile ölçüm yapıyorlar. Ardından çıkan sonuç ile bakteri oranlarını gördükten sonra anti-bakteriyel uygulamaya geçip buhar şeklinde uygulama yapılıyor. Ve zararlı bakterilerden arınmış oluyor. Uygulamanın yapıldığı ortamda hastalanma oranının da düştüğü cihaz ölçümü ile ispatlanıyor.

Bu bilgiler sonrasında cihazlarla yapılan temizliğe, en çok insan sirkülasyonunun olduğu belediye otobüslerinde ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Otobüslerin rutin temizlikleri oluyor elbette ama ölçümler ciddi bakteri yoğunluğunu gösterirken, bu temizlik yönteminin değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Türkan Yılmaz Arşivi
SON YAZILAR