Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

Kısa pantolon babet çorap

Kısa pantolon babet çorap

Kafamıza takılan sorulara bu haftada cevap aramaya devam edelim. Sırf moda diye son yıllarda erkek giyiminde yaşanan, dayatılmaya çalışılan ürünlerden gına gelmeye başladı. Bir dönem metroseksüel erkekler eleştiriliyordu. Günümüzde ortaya çıkan feminen diye tabir edilen yeni tür,  metroseksüellere bile rahmet okutacak cinsten bir sakilik barındırıyor.

Her mevsim bir birinden beter tasarımların moda diye yutturulmasıyla benim özellikle erkek modasından anladığım şey ünlü araba markasının sloganına atıfla ifade edersek “Biz daha rezilini üretesiye kadar en rezili bu” dur. Gerçekten artık bundan daha fazla olmaz dediğimiz şey altı ay bir sene içerisinde normal karşılanmaya başlıyor. Erkekler olarak sürekli cephe kaybedip, daha az reziline tav oluyoruz. Böyle deyince beni klasik giyinen birisi zannetmeyin. Ortalama her genç gibi kot pantolon-tişört ve spor ayakkabısı üçlüsü ile idare eden birisiyim. Tabi ki kot pantolonda uzun ve bol olan, mümkünse eskitilmemiş, yırtık-pırtık olmayanları tercih ederim. Tişörtlerim genellikle tek renk ve yazılı mesaj içermezler. Bu yazıyı yazmamdaki çıkış noktam ise babet çorabın ne olduğunu öğrenmemdir(!)

Yaz mevsiminin başlamasıyla erkekler spor ayakkabılarını çorapsız giymeye başlamıştı ya da ben öyle zannediyordum. İnsanlara sormaya çekinsem de çorapsız ayakkabı ayağa nasıl vurmuyor anlamıyordum. Sonra bir gün camide aydınlandım. Benim çorapsız sandığım kişi ayakkabısını çıkarınca ayağındaki babet çorabı gördüm. Tabi o malzemeden çalınmış defolu diye nitelendireceğimiz şeye babet çorap dendiğini de Google amcadan öğrendim. Aslında önceleri sadece kadınlar babet ayakkabılarının içine giyiyorlarmış daha sonra erkek spor ayakkabılarının da git gide babet denilen seviyeye inmesiyle hemcinslerimiz arasında da yaygınlaşmaya başlamış. Moda tabiriyle erkek modasına kadınsı dokunuş diyebiliriz(!) Kimseyi kılık kıyafet tercihiyle eleştirmek istemem ama yaşını başını almış insanların bu tarz çorap ve ona uygun renkli ayakkabı giymelerine de kusura bakmayın saygı da duymuyorum. Daha ağır yorumda da bulunabilirim ama ağzımı bozmak istemiyorum. İsteyenler bu konuyla ilgili Ekşi, İnci vb. sözlüklerde yazılan yorumları okuyabilirler.

Erkeklere yine moda diye itelenen bir diğer şeyde kısa pantolonlar. Anladığım kadarıyla bu kısa pantolon, babet çorap ve ayakkabı birbirlerini tamamlıyormuş. Üzerine bir de dar kesim gömlek giyildiği zaman kombin oluyormuş. Yani Türkçesi rezilliğin üzerine tüy dikiliyor. Bir ara renkli kot ve keten türü pantolonlara tepki gösteriyorduk. Erkek adam kırmızı, pembenin tonlarında pantolon mu giyer falan diyorduk. Şimdi bu kısa ve dar pantolon rezilliğini görünce neredeyse renkli pantolonlar bile normal görülecek. Erkeğin vücut hatlarını ortaya çıkaran, üzerinde eğrelti gibi duran, kadınsılığın seviyelerinde gezindiren bu saçmalığı da normal karşılayamıyorum. Burada kadınsı haller derken hanım ablalarımız yanlış anlamasın kadınlarımızı küçümsediğim yok. Bence erkek erkek gibi giyinmeli kadında kadın gibi. Son yıllarda ise erkek modası gitgide çığırından çıkarken, kadın modası ise aslına rücu etmeye başladı.

Bu tür moda rezilliklerini giymeye teşne erkek milletinin bahane olarak da “Ne yapalım moda böyleymiş, üzerimize farklı bir şey bulamıyoruz gibi” söylemlerine kendileri bile inanmıyor. Çok şükür savaşı tamamıyla da kaybetmedik. Klasik erkeğe yakışacak kıyafetleri biraz arasak da bulabiliyoruz. Bizim yapmamız gereken bu rezil tercihleri hoş karşılamayıp kabul etmemektir. Gerekirse arkadaş çevresinde kibar yollu bir mahalle baskısı yapıp erkeklerin normalleşmelerine katkı sağlamalıyız(!) Aksi halde önümüzdeki üç-beş yıl sonra bu günlerimizi bile mumla arar hale geliriz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR