Şerife Oktar

Şerife Oktar

Kitabım Kuran 3

Kitabım Kuran 3

Kıymetli okurlar, bu hafta çok kıymetli bir Buhari hadisini öğrenerek konumuza başlayalım.
Âişe radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kur’an’ı gereği gibi güzel okuyan kimse, vahiy getiren şerefli ve itaatkâr meleklerle beraberdir. Kur’an’ı kekeleyerek zorlukla okuyan kimseye de iki kat sevap vardır. 
 
4.Nisa: Kadınlar anlamına gelir.
Kadın-erkek ilişkileri, aile hayatı, miras ve evlenme hukuku gibi konulara yer verir.
 Nisâ sûresi Medine'de Müslüman toplumun oluşması, Bedir, Uhud ve Hendek savaşları gibi çetin günlerin yaşanması, geride yetimlerin ve dul kadınların bırakılması, müşriklerin yanı sıra ehli kitap ve münafıklarla temel inanç ve sosyal ilişkiler bakımından problemlerin ortaya çıkmasından sonra muhtemelen 5. (626-27) yılda nâzil olmuştur. 
Nisâ sûresinin fazileti hakkında kaynaklarda bazı rivayetler yer almıştır. Hz. Peygamber’in kıldığı gece namazlarında bu sûreyi de okuduğu nakledilmiş ( Müslim, Ebû Dâvûd)
Abdullah b. Mes‘ûd’a büyük günahların nelerden ibaret olduğu sorulduğunda bunlar Nisâ sûresinin başından 30. âyetine kadar yer alan yasaklar diye belirtilmiştir.
 İbn Abbas’ın, Nisâ sûresinin Allah’ın kullarına karşı merhametli, bağışlayıcı ve tövbeleri kabul edici olduğunu vurgulayan 26, 27, 28, 31, 40, 48, 64, 110. ayetlerinin bu ümmet için üzerine güneşin doğup battığı her şeyden daha hayırlı sayıldığını belirttiği nakledilir.
 
*Kim Peygambere itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse biz seni onlara bekçi olarak göndermedik. Nisa 80
 
5.Maide: Sofra anlamına gelir.
Hz. İsa’ya inanlar olan havariler, ondan Rabbine dua etmesini ve gökten bir sofra indirmesini istediler. Bu sofra ile birlikte mucize içinde mucize göstermesini istediler. Hz. İsa Rabbine dua etti. Gökten mucizevi şekilde sofra indirildi. Sofradaki balık Hz. İsa’nın nefesiyle Allah’ın izniyle canlanmış ve sonrasında tekrar yemek haline dönmüştür. Böylece mucize içinde mucize göstermiştir Hz. İsa.
Bir rivayete göre maide suresi 3.ayet gönderilen son ayettir. “…Bugün dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım. Size din olarak İslamiyeti beğendim…”
Maide suresi 6.ayette Müslümanlar için çok önemli olan üç abdestten bahseder: abdest, gusül ve teyemmüm
 
*Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Maide 90
 
6.Enam: Hayvanlar demektir.  Koyun, keçi,  deve, sığır ve manda cinslerini bir arada ifade etmek için kullanılan bir kelime olup surenin bazı ayetlerinde Arapların, kurban edilen hayvanlarla ilgili birtakım gelenekleri kınandığı için bu ad verilmiştir.
Kur’an-ı Kerim’de en çok peygamber adı geçen sure Enam suresidir. 18 Peygamberin ismi geçer.
Sure hakkında Allah Rasûlü: “En’âm sûresi bana toplu olarak indi. 70.000 melek tesbih ve hamd sözleriyle bu sûrenin inişine eşlik etti.” (İbn Kesîr ) diye buyurmuştur.
*Sizi yeryüzünün halifeleri kılan, size verdiği şeylerde sizi denemek için kiminizi kiminizden derecelerle üstün kılan O’dur. Şüphesiz rabbinin cezası çok çabuktur; yine O’nun bağışlaması ve rahmeti boldur. Enam 165
7.Araf:  Cennet ve cehennem ehli arasında yüksekçe bir yerde bulunan insanlardan söz edildiği için sureye bu isim verilmiştir.
 
*Kur’an okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin. Araf 204
 
Yüce Rabbim, kitabımızı kekeleyerek de olsa okuyup anlamayı, Kuran okunurken saygıyla dinleyebilmeyi ve öğrenebilmeyi nasip etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Oktar Arşivi
SON YAZILAR