İsmail Ünver

İsmail Ünver

KONTARKÜM

KONTARKÜM

 

Tarımsal anlamda buğday, şekerpancarı, arpa, çavdar, havuç ve kuru fasulyede Türkiye’de ilk sırada yer alan İlimiz, tarım alet ve makineleri sektöründe biçerdöver, gübre dağıtma makinesi, ekim makinesi ve seyyar süt sağım makinesinde Türkiye 1.’si iken; traktör, pulluk ve su pompası sayılarında da Türkiye’de 2. sıra yer almaktadır. Tarımda böylesine güçlü olan ilimiz, tarım alet ve makineleri ile ilgili sektörel istatistikler incelendiğinde, bu alanda da önemli bir konumda olduğunu göstermektedir.

Türkiye’nin en büyük “tarım ve hayvancılık fuarları”ndan birinin de her yıl Konya’da düzenlendiğini hatırlatmak isterim. (Bu vesile ile kuvvetli lodos nedeniyle erken kapanmak zorunda kalan Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda yaralananlara geçmiş olsun derken, maddi zarar ve kayıplara uğrayan sanayici ve işadamlarımıza da geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Allah, bu ve her türlü bela ve musibetlerden bizleri korusun.)

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından hazırlatılan bir çalışma kapsamında, kümelenme potansiyeli taşıyan sektörler de tespit edilmişti. Bu çalışmada, kümelenme için en uygun sektörlerden  birisi de “Tarım Alet ve Makineleri Sektörü” olarak belirlenmişti.

Bu kapsamda ilimizde öne çıkan sektörlerden olan Tarım Alet ve Makineleri sektöründe kümelenme çalışmasına yönelik olarak MEVKA öncülüğünde bir çalışma başlatıldı. Daha sonra, alanında uzman kişilerin davet edildiği sektör temsilcilerine yönelik bir panel gerçekleştirildi.

Daha sonraki diğer birkaç toplantının ardından kısa adı KONTARKÜM olan Konya Tarım Makineleri İmalatçıları Kümelenme Derneği 2012 yılının Ekim ayında kuruldu. Sektörel bir dernek olma özelliği taşıyan KONTARKÜM, çalışmalarına başladı.

Sivil toplum faaliyetlerinin yaygın olduğu ilimizde, sektörel anlamda da bu ve benzeri derneklerin kurulması önem taşımaktadır. Bu bağlamda, gün geçtikçe artarak devam eden “kümelenme” çalışmaları, ilimiz için de önemli bir adım oluşturuyor. İlimizde ilk olarak Konya Sanayi Odamızın öncülüğündeki “Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi” ile başlayan kümelenme çalışmaları, bugün geldiği noktada; Döküm, Ayakkabıcılık ve Tarım Makineleri ile yoluna devam ediyor.

Buradan başta kurucu başkan Mehmet Çalmaz bey olmak üzere tüm dernek üyelerine düzenlenecek olan ilk “genel kurul” toplantısında başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Ünver Arşivi
SON YAZILAR