Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Kre-DİBİ-lite

Kre-DİBİ-lite

            Sayılmaması gereken yılın son yazısı. Bir sonraki yazı 2021 ilk yazısı olacak. Geçen yıl https://www.yenihaberden.com/2020-yilinda-2-0-olmayalim-9545yy.htm yazımda yazdıklarıma bakınca hatırladıklarımdan yerli otomobil tanıtımı olmuş.
 
            Bankaları, el değiştiren firmaları, adaleti yazmışım alt başlıklarda değişim olacak yeni yılda. Konya markası Adese en bilindik örnek oldu.
 
            2021 için yeni yepyeni başlangıç diye başlayacağız tabii ki. Moral olarak toparlanmalıyız.
 
            Sönük geçen Hz. Mevlâna'nın 745. vuslat yıldönümü anma günlerine istinaden Mevlana Celâleddîn-i Rumi'nin, “Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol,” sözünü yalnızca sosyal medya hesaplarımızın süsü olarak bir köşeye koyuyor ve sergiliyoruz.
 
Hâlbuki bu basit kısır döngüden kurtulmanın bir yolu var. "Söylediğini yap ve sadece yaptığını söyle!" bu sözü not edelim ve yazılana sadık kalalım. Gerisi kendiliğinden gelir.
 
***Müjdeler yılıydı
 
            En çok müjde aldığımız yıl olarak da tarihe geçen bir yıl oldu. Akdeniz’de petrol, Karadeniz’de doğalgaz derken Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, Gübretaş'a ait Söğüt altın sahasında 3,5 milyon onsluk altın kaynağının tespit edildiğini belirterek, "Bugünkü fiyatlar üzerinden ortaya koymaya kalktığımızda, yaklaşık 6 milyar$ civarında bir değerden bahsediyoruz." dedi.
 
            Yumurta tavuktan pahalı olmamalı. İkinci el araçlar sıfır km araçlardan pahalı olmamalı ve bunun farkında olmamız gerekiyor.
 
***Yaza kadar dayanabilmek
 
            Hizmet sektörü özellikle turizm çok ciddi düşüşte. Türkiye’de yeme-içme sektöründe 100 bin işletme var. Bu işletmelerden, aileleri ile birlikte 2 milyon insan geçiniyor. Parasal boyutu ise geçen yıl 135 milyar TL’ydi. Ocak ayı kadar mart ayı da ekonomik olarak çok önemlidir. Kısa çalışma ödeneği 3 ay daha devam edecek.
 
***Teknoloji yaza başka yüzünü gösterecek
 
Apple otomobil için başlama kararı verdi. Bizi ilgilendirmez demek yanlış olur. Ülkemizde en çok kullanılan teknolojik ürün. Bu yaz tarafımızı seçmemiz gerekecek. Çin ve Amerika savaşı olanca hızıyla devam ediyor. Kullandığımız teknolojik araçlar eşleme problemi ortaya çıkaracak. Evden çalışma süreleri haziran sonu iken çoğu firma eylül seçeneği ile daha temkinli davrandı.
 
Teknoloji işi ile uğraşan iş adamlarının servetlerinde büyük artış yaşandı. Özellikle e-ticaret ve otonom sürüş alanlarında faaliyet gösteren iş adamlarının servetlerinde büyük artışlar oldu.
 
Taksi ülkemizde değişik konularda gündemde olsa da bu hafta Amazon otonom araç girişimi Zoox, şehir içi yolculuklarda günde 16 saat yol alabilecek robot taksisinin prototipini sundu. Sürücüler bunu göz önüne almak zorunda. Ülkeler ise batarya noktasına çok çalışmalı ki 3. Dünya ülkesi olmasınlar.
 
***Sonuç olarak;
 
Son bir yılda dünyada satılan otomobiller %21.2 azaldı. Türkiye’de ise tam tersi otomobil satışları Türkiye’de 229 binden 389 bine yükseldi ve eylül itibariyle %70 arttı. Ev konusunda da dünya birincisiyiz Türkiye dünyada konut fiyatlarının en hızlı arttığı ülke. Krediler bir yılda 1 trilyon 43 milyar lira artış veya %40 büyüme kaydetti.
 
Buna rağmen bankalardaki mevduat halen 231,5milyar dolar beklemede.
 
Yabancılar gelecek yıla bakacak fakat yerli yatırımcılar daha bekleyecek gibi.
 
100 yıl önce dünya nüfusu 1.9 milyardı. Bugün ise 7.8 milyar, çok kısa bir süre olan 30 yılsonunda beklenti 10 milyar. Gıda, eğitim, sağlık, güvenlik, ulaşım, istihdam ciddi problemler olarak karşımızda olacak.
 
Söylediklerine dikkat et; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerine dikkat et; duygularına dönüşür. Duygularına dikkat et; davranışlarına dönüşür. Davranışlarına dikkat et; alışkanlıklarına dönüşür. Alışkanlıklarına dikkat et; değerlerine dönüşür. Değerlerine dikkat et; karakterine dönüşür. Karakterine dikkat et; kaderine dönüşür. Mahatma Gandi

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR