Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

MUHASEBE

MUHASEBE

Halife Hz. Ömer (R.A) her akşam; “Bu gün Allah (c.c) için ne yaptın?” sorusunu kendi nefsine sorar, cevabını bulmaya gayret sarf edermiş.

Kendimizi değerlendirmenin, geleceğe doğru plânlı olmanın pratik bir metodu.

Zaman; paha biçilmez bir değer. Karşılığı manevi değerde bir ölçü. Maddi karşılığı yok. Bundan dolayı, hoyratça harcanan bir değer.

Öncelikle zamanın değerli olduğunu unutmadan, çalışmalarımızı, faaliyetlerimizi yapmaya dikkat etmeliyiz.

Eski takvim yılını geride bıraktık. 2014 yeni takvim yılına başladık. Zamanın isimlendirilmesi için ortaya konan bir ölçü.

Hz. Ömer’in yaptığı gibi; geçmiş yılın değerlendirmesini yapabildik mi? Yaşamaya başladığımız zaman dilimi için, yeni planlama yapabildik mi?

Allah (c.c); yarattığı kulunu boşuna yaratmadı. Sorumluluklar yükledi. Sorumluluklarını yerine getirebilecek yeteneklerle donattı.

En büyük nimet olarak akıl ihsan edildi. Akıl nimetinin kullanılabilmesi metot ve yolları öğretildi.

İnsan; sahip olduğu değerleri önce kendisi için, daha sonra sırası ile ailesine, çevresine, ülkesine, milletine ve insanlığa hizmet yolunda kullanması gerekiyor.

Allah’ın (c.c) imtihan vesilesi kıldığı bu tür sorumluluğu yerine getirmek, her Müslüman fert için kaçınılmaz önemli bir görevdir.

2013 takvim yılını geride bıraktık. Dünya üzerinde, ülkemizde, ailemizde, mesleğimizi ifa ettiğimiz ortamlarda çeşitli ve önemli olaylarla karşılaştık.

Kimi zamanda üzüldük, kimi zamanlarda da sevindik. Önemli olan taraf, olanlardan neler kazandık/kaybettik.

Kazançların, kaybedilenlerin değerlendirmesini yaparak, sorumluluk payımızı öğrenebildik mi?

Mesleğimiz gereği, yaptığımız çalışmaları gerektiğinin ötesine geçebildik mi? Ülke insanımızın mutluluğuna katkımız olabildi mi?

Anne/baba olarak, ülkemizin ihtiyacı olan insan kaynağına olumlu katkı yapabilmenin mutluluğunu yaşayabiliyor muyuz?

Eğitimciler; emanet edilen yavruları, geleceğe gereği gibi yetiştirebilmenin huzurunu hissedebiliyor mu?

Yöneticiler, üstlenmiş oldukları görevi ve emaneti yerine getirirken ve sonuçlandırırken, vicdan rahatlığı hissediyor mu?

Değerlendirme soruları daha da uzatılabilir. Burada yazmaktansa, sizlerin zihinlerde değerlendirme yapması daha etkili olur.

Yeni yılda ümitliyiz. Ülkemiz, dünya ve Konya’mız için gelecekten ümitliyiz. İyiye güzele doğru atılan adımları görmek bizleri mutlu ediyor.

Hepimiz, birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Toplumda edindiğimiz yer ve paylaşıma uygun olarak görevimizi yapmanın /yapabilmenin çabasında olmalıyız.

Her fert önemlidir, kıymetlidir. Kâinatın işleyişini, bir makinenin çalışmasını sağlayan düzenek olarak düşünebiliriz. Çarklardan bir dişin yokluğu bile sistemi felç ettiği gibi, ferdin yokluğu da toplumda aynı aksaklığa neden olur.

Hiç kimseden veya kuruluştan vaz geçmek, yok saymak lüksümüz olamaz.

Yaratılma nedeninin şuurunda olmak, görevimizi gerektiği gibi yapabilmek duamız olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR