Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Pandemi notları

Pandemi notları

Bu salgın sadece hasta edecek, öldürecek mi?

Tüm dünyayı kasıp kavuracak  ve bunun bir bedeli olmayacak mı?

Daha öncede defalarca yazdım; kolay olmayacak… Hem madden hem manen zarar göreceğiz.

Bu pandemi döneminin psikolojik hasarları belki on yıllarca hissedilecek.

Maddi zararı ilk günlerden beri hissediliyor.

Kabuğunu yeni yeni kırıp büyüyen, gelişen Türkiye önce darbe, sonra papaz krizleriyle sarsıldı ve pandemi adeta öldürücü darbe oldu. Lakin hala milleti için elinden geleni yapmaya çalışan bir iktidar ve bunca ekonomik hasara rağmen dimdik duran bir Türkiye var.

Almanya, Amerika örnekleriyle pandemi dönemi desteklerini eleştirenlere söyleyecek fazla bir şey yok aslında. İkinci dünya savaşından sonra sanayileşme konusunda depar atan Almanya bugün ekonomik anlamda dünyanın en rahat ülkelerinden biri haliyle. Peki ikinci dünya savaşına girmemiş olan Türkiye o dönemlerde hangi atılımları yaptı acaba?

Milli sanayi hamleleri bile ardı ardına daha son yıllarda yapılıyor farkında değiller herhalde.

Pandemi başladı başlayalı ardı ardına destek paketleri açıklanıyor. Bu destekleri böylesine zor zamanlarda verebilmek kolay değil.

Desteklerin veriliş şekilleriyle ilgili problemler olabilir, sıkıntıya giren esnaflarımızın kurumlara borçlarının olmaması mümkün mü? Tabi ki borçsuz dertsiz esnaflarımız da vardır onlarında zaten desteklenmeye ihtiyaçları yoktur. Destek mevzuatında düzenleme yapılması elzem gibi görünüyor. En azından belediyeler aracılığıyla yapılacak desteklemelerde kurumlara borçlu olmama şartı aranmazsa birçok esnafımızda o şekilde desteklenebilir diye düşünüyorum.

Tüm vatandaşlarımızın biran önce aşılandığı, maske takma zorunluluğunun kalktığı, sevdiklerimizle birlikte vakit geçirebileceğimiz sağlıklı günlerin biran önce gelmesini diliyoruz. Bunun için hep birlikte biraz daha sabretmeli ve çaba göstermeliyiz. Kalabalık ortamlardan uzak duralım, hijyene önem verelim, mesafe kuralını hiçe saymayalım.

Sırası gelen herkes aşısını olmalı tıpkı grip aşısı gibi hayatımızda yeni bir normal olarak yer edecek corona aşısı da, yerli aşı çalışmaları tamamlandığında sonraki dönemlerde ülkemizde üretilen aşılarla bu virüsten korunabileceğiz. Birçok sevdiğimiz bu pandemi döneminde hayatını kaybetti bu gerçeği ne olur unutmayalım…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Macit Uluçamlıbel Arşivi
SON YAZILAR