Hakan Bahçeci

Hakan Bahçeci

Seni Sen Yapan nedir?

Seni Sen Yapan nedir?

            Fani dünyanın fani mukimleriyiz… Geçici tatların, sonlu heveslerin bezediği bir hayatı, başı sonu belli bir vakit aralığında yaşıyoruz. Ana rahmine düştüğün andan itibaren kıyameti kopmamış bir dünya ile bağ kurmuş oluyorsun. Seni sen yapan şeyler kaderine münasip olarak yaratılmaya başlanıyor.

            Gözünü bu dünyaya açar açmaz dünya ve onun içindekilerle kurduğun ilişki sen büyüdükçe şekillenip her defasında başka bir boyut kazanarak devam ediyor. Kendini tanımaya ve kendini tanıtmaya ne zaman başlıyorsun? “Sen kimsin” sualine sadece adını söyleyerek verdiğin cevapların nakıs ve natamam kalacağını çoktan fark etmiş olmalısın.

            Tek başına yaşamak konusunda becerimiz yok denecek kadar zayıfız. Daha “aç karnımızı” doyurmaktan acizken toru topu yetmiş seksen yıllık bir ömürde ruhumuzu nasıl doyuracağız? Varlığımızı başka canlılarla anlamlandırmaya mecbur hissediyoruz kendimizi.  Yaratılış icabı kavram üretebilen ve eşyaya isim veren tek canlıyız. Buna rağmen insanı anlamak, manayı bulmak konusunda bulduğumuz kavramlar yetersiz ve güdük kalıyor.

            Ruhunda duyduğun acıyı, ıstırabı, hüzün savaşlarını, korkularını anlatmaya gittiğin hekimler neden senin çocukluğunla başlıyor sorularına?  Aradığın huzuru bulmak için neden yine seni ve iç dünyanı tanımaya çabalıyor birileri?

            Seni tanımak, seni bilmek benden önce senin meselen olmalı. Seni sen yapan şeylerin yekunu benim seni bilmem için bir anahtar olacak belki de. Senin dışındakilerin seni tanımak gibi bir görevi, zorunluluğu ve gereği yok da senin “seni” tanıman beyhude olmayacaktır. Koskoca bir dünyada bir o kadar insan kalabalığıyla birlikte yaşıyorsun. Ayaklarını bastığın kadar bir yerin var ve kendince bir ağırlığın var ruhlar dünyasında. Bir kral, bir komutan, bir şair, bir oyuncu ya da bir çöpçü, bir sokak çocuğu, bir bahçıvan olabilirsin lakin sen “sen” olmaktan başka bir netice ile ölemezsin.

            Kendini kıyas etmek için yine kendinden yola çıkmalısın. Seni sen yapan şeylerin mukavemet derecesi, erdem seviyesi, vicdani hassasiyeti dünyanın sana karşı tavrını ve edasını da inşa edecektir. Tüm bunların fani bir dünyadan göçüp gitmek üzere olduğun bir sırada vaki olacağını unutma. Ölmek üzere doğduğun dünyada görüp bildiğin tüm fenalıklardan seni sen yapan şeyler kurtaracak.

            Seni sen yapan şeyleri gözün kapalı tanırsın. Adını koyamadığın, tarifini yapamadığın henüz tanımlanmamış hislerin, tavırların, alışkanlıkların var. Bu, “seni” diğerlerinden ayıran, sende temayüz eden karakterin olacak. Seni sen yapan şeylerin arasında öfken olacak mesela; uğruna kavga etmeyi göze alabilecek kadar içini dolduran öfken…

            İnançların seni sen yapan şeylerin başında geliyor olmalı. İnandığın şeyler azmini, kararlılığını, yeri gelince tüm dünyayı karşına alabilme cesaretini gösterecek. Neye inandığın kadar nasıl inandığın da seni sen yapandır. Alelade, sıradan ve öylesine inanmak senden çok şey eksiltecektir. Ümittir seni sen yapan tüm karamsarlara rağmen ve korkundur cesaretini sınamak isteyen tüm korkaklara rağmen.

            Seni sen yapan sevgindir; hesapsız, çıkarsız ve olduğu gibi sevebilmek. Aşktır seni sen yapan. Çilesini çektiğin, bir hırka bir lokma kalsa da vazgeçmediğin hakiki aşkın… Bir şehre âşık olmak misal, vatandan bir parça olduğu için. Bülbülün aşkını güle bakıp hissetmek için aşktır seni sen yapan.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hakan Bahçeci Arşivi
SON YAZILAR