Bayram Çelik

Bayram Çelik

SGK danışmanınız cevaplıyor

SGK danışmanınız cevaplıyor

SORU: Doğum tarihim 08.01.1969 iken 1993 yılında Mahkeme kararı ile doğum tarihimi 08.01.1965 olarak büyüttüm. 10.02.1987 tarihinde sigortalı oldum. Toplam 6458 günüm var. 1989 yılında askere gittim.  18 ay askerlik yaptım. Askerlik borçlanması yaparsam faydası olurmu? Hangi doğum tarihime göre  ne zaman emekli olabilirim?

 

CEVAP: Sayın okurum 5510 sayılı Kanunun 57. maddesine göre; sigortalının ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına(malûllük,yaşlılık ve ölüm sigiortalarına) tabi olduğu, tarihten sonraki yaş düzeltmeleri dikkate alınmaz. İşe girmeden önce yapılan yaş tashihleri geçerli olur.

         Bu durumda, mahkeme kararlarında ise;

- Sigortalılık süresinin başlangıç tarihinden sonra yaş tashihi (düzeltilmesi) yapılmışsa, sigortalılık süresinin başlangıç tarihindeki doğum tarihi (asıl),

- Sigortalılık süresinin başlangıç tarihinden önce yaş düzeltilmesi için dava açılmış ve düzeltmeye ilişkin mahkeme kararı sigortalılık süresinin başlangıç tarihinden sonra kesinleşmişse, kesinleşme tarihi esas alınacağından, sigortalılık süresinin başlangıç tarihindeki doğum tarihi (asıl), esas alınır.


         Sizin Yaş tashihini ilk işe girdikten sonra yaptırdığınızdan, emekliliğiniz için 08.01.1969 tarihli doğum tarihiniz  dikkate alınacaktır.

 

         Askerlik borçlanması yapmanıza da gerek yoktur. Çünki Askere gitmeden önce sigortalı olduğunuzdan borçlanma başlangıç tarihinizde her hangi bir değişikliğe neden olmayacak ayrıca prim ödeme gün sayınızda yeterli olduğundan Askerlik borçlanması tarafınıza her hangi bir avantaj sağlamayacaktır.

 

         Yukarıda yapılan izahatlara göre emeklilik durumunuzu inceleyecek olursak, emekli olabilmeniz için 25 yıllık sigortalılık sürenizi,50 yaşınızı ve 5375 prim ödeme gün sayınızı tamamlamanız gerektiği, bu şartlardan 25 yıllık sigortalılık süresini ve 5375 gün olan prim ödeme gün sayısı tamamladığınız ancak 50 yaşınızı doldurmadığınız anlaşılmış olup, bundan sonra prim ödemeseniz dahi 50 yaşınızı tamamlayacağınız  08.01.2019 tarihi itibari ile emekliliğe hak kazanırsınız.

                 

Not:Köşemize soru gönderecek sigortalılarımızın ay ve günleri ile birlikte Doğum tarihlerini, cinsiyetlerini (kadın yada erkek), sigortalılık başlangıç tarihlerini, gün sayılarını,varsa borçlanılan sürelerini ayrıca Askerlik yapan erkek sigortalılarımızın askerlik yapmış oldukları sürelerini bildirmeleri kendilerine vereceğimiz cevap içeriğinin daha net olması açısından bizim için önem arzetmekte olup,sizler tarafından da gerekli hassasiyetin gösterilmesini önemle talep ederiz.

SORULARINIZ İÇİN: 0555 894 06 42

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Çelik Arşivi
SON YAZILAR