Servet R. Çolak

Servet R. Çolak

Sokak hayvanları ve severleri

Sokak hayvanları ve severleri

Türkiye’nin son yıllarda meşgul olduğu konuların en başında “Sokak hayvanları” geliyor. Sokakta yaşasa ayrı dert, barınağa alınsa ayrı bir dert, insanların korkması ayrı dert, belediyelerin yükümlüğü ise apayrı bir dert.

Şimdi bunu konuyu neden ele aldım!

Artık hayvanseverlerle; belediyelerin, sokakta saldırgan istemeyen vatandaşın, sokak hayvanları toplama biriminde çalışanların ayrı ayrı sorunları her gün karşımıza çıkıyor. Son olarak Meram Belediyesine atıfta bulunulan garabet bir video paylaşıldı. Sokak hayvanlarını toplandığı arabada günlerce durduğu ve burada ölüme terk edildiği söylendi. Üstelik bu sosyal medyada yayıldı. Vicdanların hedef alındığı videoda belediyeye büyük suçlamalar atıldı.

Durum öyle mi? Mantık olarak düşündüğümüzde bile toplanan hayvanların araçta ölüme terk edilmesi durumu çok saçma geliyor. Üstelik araçlar, hayvanları Veteriner Birimlerine getirmiş, bu aracın içindeki hayvanlar üzerinden video çekilip yayılmış ve vicdan yapılmış.

Ben de bir hayvan sever olarak sokak hayvanlarına çok dikkat ederim. Evdeki yemek artıklarını asla çöpe atmam ve gün gün mahallemizdeki hayvanlara veririm. Ama gel gör ki, bu hayvanların ara ara insanları rahatsız ettiğine de şahidim. Üstelik defalarca köpek saldırısından yaralananlar oluyorken, köpek kovalamasının sebep olduğu araç çarpmasıyla ölümler bile oldu.

Birçok insan dernek üyesi olmasa bile hayvanseverdir. Buna hepimiz şahidiz. Şimdi dernek üyesi hayvanseverlere sormak istiyorum, sokak hayvanlarından mağdur olan insanlar ne olacak. Hayvanların yaşaması asla tehdit altında olamaz lakin, insanların da yaşamını riske atmayacak projeler üretebildiniz mi?

Özellikle Konyalı belediyeler, sokak hayvanlarını sahiplenenlere mama ve maddi desteğinde bulunuyor. Acaba belediyelere kaç tane sahiplendirici getirdiniz?

Hastanelerin içine kadar giren sokak hayvanları için bunun yeri asla burası olmamalı dediniz mi?

Sokak köpeklerinin kovalaması sonucu ölenlere veya yaralananlara hiç ulaştınız mı?

Üstelik bu yaralanmalar ve ölümlerde sorumlu belediyeler olurken, açılan davalarda belediyeler mağdurlara binlerce lira öderken kim belediyenin yanında durdu?

Belediye bu hayvanları toplasa “Vahşiler, katiller” diyorlar. Toplamasa “Ölüme terk ediyor” diyorlar. Mama dökse, bu kez vatandaştan şikayet geliyor.

Bu durumlara cevap veremeyen hayvansever örgütlerine tavsiyem, bu sorunları çözecek proje üretin belediyeler sunun.

Gönüllü olarak hayvan toplama ve bakım birimlerinde çalışın.

Gönüllü olarak mama parası toplayın.

Gönüllü olarak sabah okula erkenden giden çocukları sokak hayvanlarından koruyun.

Bu kez gerçekten hayvansever misiniz herkes niyetinizi anlasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Servet R. Çolak Arşivi
SON YAZILAR