Yiğit Berkay Çopur

Yiğit Berkay Çopur

TOPLU TAŞIMA KATLİAMI

TOPLU TAŞIMA KATLİAMI

Hızla artan insan nüfusuyla birlikte insan eliyle ortaya çıkan kirliliğin; çevreye ve topluma verdiği zararın boyutu her geçen gün artıyor.

Son yıllarda artan çevre kirliliği ise toplu taşıma araçlarına da sıçradı.

2013 yılında ulaşımın daha rahat ve kolay sağlanması için yeni tramvaylar Konya’ya kazandırılmıştı. Ancak son dönemlerde ulaşım araçlarına verilen zararlar ve vatandaşların vurdumduymazlığı, toplu taşıma araçlarının kıymetinin bilinmediğini ortaya koyuyor.

Dün Kampüs- Alaaddin seferini yapan tramvayda, vatandaşlar tarafından tramvaya verilen zararlar gözler önündeydi.

 Toplu ulaşımın Türkiye’deki rehber illerinden biri olan Konya’da, vatandaşların kamu mallarına bu denli zarar vermesi yadırganacak cinsten.

4227 nolu tramvayda gördüğüm ya da gözlemlediğim iki zarardan bahsedelim.

Tramvay kapılarında insanların zarar görmemesi için Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından uyarı etiketleri yaptırılmış. Tabi bu etiketler zarar görmesin diye üzeri şeffaf plastikle kaplanmış.

Şimdi tramvaya bindiğinizde bu uyarı etiketlerine ve üzerindeki şeffaf plastiklere dikkat etmenizi istiyorum.

Eli, ayağı yerinde durmayan kendini bilmez vatandaşlar tarafından bu etiketler, sökülmeye ya da çıkarılmaya uğraşılmış olacak ki şeffaf plastikler kimi kapıda ortasına kadar soyulmuşken kimisinde kenarlarından sökülmeye çalışılmış.

Senin iyiliğin ve zarar görmemen için konulan bu uyarıların sana ne zararı var da sen bunları sökmek için uğraşıyorsun?

img_8635.jpg

Bir diğer konusu ise yok artık dedirtti. Zaman zaman yaptığım haberlerde tramvay içinde çöplerden bahsetmiştim. Bu konu ise artık devlet malına zarar vermeye giriyor.

Önünde bulunduğun tramvay kapısının sol tarafında yer alan panel üzerine ‘tahta kalemi’ ile bir şeyler yazılıp çizilmeye çalışılmış. Ki, büyük ihtimalle bunu yapan ise bir öğrenci.

Şimdi burada eğitim gören öğrenciyi mi, eğitim veren okulu mu, yoksa aile terbiyesi veren anne-babayı suçlamak mı doğru olacak?

img_8637.jpg

Konuyu detaylı araştırmadan ya da öğrenmeden birilerine suç atmak olmaz. O zaman ne yapmalı?

Gözlemlediğim kadarıyla tramvay içerisinde kameralar yer alıyor. Bu kameraların sürekli kayıt yapması gerekiyor. Eğer ki kayıt yapıyorsa, kayıtlar incelenerek sorumlarına cezai işlem uygulanmalı.

Ancak bu cezai işlem öyle basit olmamalı ki, arkadaşlarının, kardeşlerinin, ağabey veya ablalarının, akrabalarının kullandığı toplu taşıma araçlarına bir daha binemesin! Devlet malına zarar verenler tespit edilerek en ağır ceza verilmeli herkese ibret olsun.

Kendi malına bir zarar gelmesin diye çabalarken, devletin sağladığı bu imkânlara zarar vermek niye?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yiğit Berkay Çopur Arşivi
SON YAZILAR