Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

“Türkiye Uslu Çocuk Olmaktan Uzaklaşmalı”

“Türkiye Uslu Çocuk Olmaktan Uzaklaşmalı”

Geçenlerde yolda yürürken yerde eski bir gazete gördüm. Gazeteyi yerden alıp incelemeye başladım. Şu an bile hâlâ Konya’da yayın hayatına devam eden günlük bir yerel gazeteydi bu. Gazete tarihi 24 Ekim 1992 yılına aitti. Manşet haberinin başlığı dikkatimi çekti. Haber başlığı “Türkiye Uslu Çocuk Olmaktan Uzaklaşmalı” diye yazılmıştı. Haberin içeriği ise Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes’in Konya ziyareti hakkındaydı. Aydın Menderes o tarihlerde Konya’ya gelmiş ve Selçuk Üniversitesi’nde bir konferans vermiş. Konferansın konusu ve içeriği çok dikkatimi çekti. Türkiye’nin o günü ve bu zamanki durumuyla ilgili mukayese yapma imkanı oldu. Eski gazetelerin en güzel taraflarından birisi de bu olsa gerek.

Yazıda özellikle Menderesin söylediği “Türkiye bağımsızlıklarını ilan eden Azerbaycan'a silah yardımı yaparak Türk Cumhuriyetleri’nde başımız sıkışınca yardımcı olabilecek Türkiye imajını yaratmalıydı.” Sözü dikkatimi çekti zira Türkiye bunu 28 yıl sonra yaptı. Konuyu fazla uzatmadan yazının tek kelimesine bile dokunmada size takdim ediyorum. Artık o günle bugünü, aradan geçen 32 yıllık sürenin tahlilini de size bırakıyorum…

“Selçuk Üniversitesi tarafından düzenlenen “Değişen Dünya Şartlarında Türkiye” konulu konferans veren Aydın Menderes, “Türkiye 21. yüzyılda güçlü, etkin ve yalnız olmak istemiyorsa Balkanlar, Orta Avrupa ve Orta Asya'daki gelişmeleri yakından izlemelidir" dedi.

Türkiye bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri’ni tanıdı ama şimdi bizim tanıdığımız cumhuriyetler bize yakın değiller. Bunun sebebinin de Türkiye'nin Türk Cumhuriyetleri’nin isteklerine çözüm bulamamasından kaynaklandığını vurgulayan Aydın Menderes Türkiye bağımsızlıklarını ilan eden Azerbaycan'a silah yardımı yaparak Türk Cumhuriyetleri’nde başımız sıkışınca yardımcı olabilecek Türkiye imajını yaratmalıydı. Türkiye değişen ve gelişen dünyada uslu çocuk olmaktan uzaklaşmalı, her yerde varlığını kabul ettirebilecek bir konuma gelmelidir şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Türk Cumhuriyetleri hakkında hiçbir bilgisinin olmadığını, bütün bilgileri Amerika’dan alarak bilgi sahibi olduğunu kaydeden Aydın Menderes, Türkiye bu bölgelerde söz sahibi olmak istiyorsa olayları, değişimleri yakından izlemesi gerektiğini söyleyerek, Türkiye'nin Ortadoğu’daki petrol kavgasında taraf olmaktan kaçınması gereklidir. Türkiye yeni döneme yeni dünya düzenine çok büyük umutlarla, çok beklentilerle girdiğini fakat umduğunu bulamadığını ifade etti.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR