Hasan Ukdem

Hasan Ukdem

Ünlü edebiyatçılar ve ilginçlikleri

Ünlü edebiyatçılar ve ilginçlikleri

Bu hafta sizlere edebiyat dünyasından aşina yazar ve şairlerin ilginç hallerinden derlediğim bir seçki sunacağım. Yazarların, şairlerin hayal dünyaları, kurgu yetenekleri belki de bu ilginç bakış açılarından besleniyor ve okurlarının huzuruna çıkma cesaretini gösteriyorlar. Hayata akılcı bakmak, normalin içinde kalmak üretme gücünü kısıtlayabilirken, onlar bu farklı bakmanın avantajıyla yüzyıllara meydan okuyan eserler ortaya koyuyorlar. Bu ilginç notları umarım zevkle okursunuz.
Hep Genç Kalmak İsteyen Victor Hugo: Hepimizin için geçerli olan kaçınılmaz sondan kaçmaya çalışan Victor Hugo, vücudunun dinç kalması için her sabah buz gibi suyla duş alır, sesinin güzel olması için de çiğ yumurta içermiş.
Kahve Tiryakisi Balzac: Günde neredeyse 50 bardak içen Balzac’ın tam bir kahve tiryakisi olduğunu söyleyebiliriz. Kahve içemediği zamanlarda kahve çekirdeğini yediğini biliyor muydunuz? 51 yaşında ölmesinin sebebini ise kahve bağımlılığına bağlandığını hatta içtiği kahveler yüzünden karnına kramplar girdiğini de söylemeliyiz.
İğrençliği Çekici Bulan Charles Dickens: Boş zamanlarını Paris morgunda geçiren Dickens, bunu “iğrençliğin çekiciliği” olarak adlandırıyormuş. Dickens’ın daha birçok garip huyu olduğunu da ekleyebiliriz. Her şeye 3 kere dokunma ve cuma günlerinin ona uğur getirdiğine inanma gibi düşüncelere sahip olan yazarımız, her gece yüzünü kuzey kutbuna dönerek yatarmış. Bunun sebebini de fiziki terimlerle açıklayan yazarın bir gün bile farklı yöne yattığı görülmemiş.
 
Yalnızlık Abidesi Cahit Sıtkı Tarancı: Yüzünü çok çirkin bulurmuş Tarancı, böyle düşündüğü için de kendisini yalnızlığa mahkûm edermiş. Lise döneminde ise bir tek ona mektup gelmemesi sebebiyle, kendine mektup yazan postadan alınca buna başkası göndermiş gibi sevinen biri hale gelmiş
Şahlanmayan Ata Binmeyen, Sigara Tiryakisi Ahmet Arif: Küçük yaşlarda at binmeyi öğrenen Arif, şahlanmayan ata binmeyeceğini dile getirmekten geri durmazmış. Bunun yanında günde 4 paket sigara içtiğini söyleyen Ahmet Arif, birden sigarayı bırakmış ve dumanına bile katlanamaz olmuştur.
 
Okumak İçin Gözlerini Feda Eden Cemil Meriç: Hayatı boyunca okuma tutkusundan vazgeçmeyen Cemil Meriç, gözleri kör olana kadar okumaya devam etmiş. Kitap okumak için ışığa daha yakın olması sebebiyle sandalyesini masanın üstüne çıkarır öyle okurmuş. Gözlerini kaybettikten sonra da başkalarına okutmuş, yine onların yardımıyla kitaplarını yazmıştır. 
Habersiz Çekilen Fotoğrafların Sahibi Sezai Karakoç: Evet, ünlü Mona Rosa şiirinin şairi, fotoğraf çekilmekten nefret edermiş. Bundan dolayı tüm fotoğrafları onun haberi olmadan çekilmiş.
 
 
 
Gürültü Sever Cemal Süreya: Aslında hepimizin bildiği bir “y” harfi kaybetme hikayesini tekrar anlatmak isterim. Arkadaşı Süreyya Evren ile girdiği bir iddia sonucu, Süreyya olan soyadını Süreya olarak değiştirmiştir. Buradan alınan “y” harfi ise arkadaşının adına eklenerek Süreyyya Evren olmuştur. Aynı zamanda şairimizin gürültü sever olduğunu, ancak gürültü varken yazı yazabildiğini, bunun çocukluğundan gelme bir özellik olduğunu söyleyebiliriz. Sessiz ortamlarda yazamayan şair, odaklanabilmek için radyo, televizyon açtığını ekleyelim hemen.
Temizlik ve Örgü Hastası Hüseyin Rahmi Gürpınar: Şu an “temizlik neyse de ya örgü?” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, Gulyabani’nin ünlü yazarı Hüseyin Rahmi Gürpınar, hastalık kapma korkusuyla kendini toplumdan soyutlarmıştır.  Her zaman eldiven takan titiz yazarımız; hiç evlenmemiş. Üstelik boş zamanlarında örgü ördüğü hatta bunun için Avrupa’dan model getirttiği bile söylenir. Yazarımızın bir de reçeller yaptığını da ekleyebiliriz.
Bay Takıntı: Truman Capote: Mutlaka yatarak yazan Capote, çalışırken de sürekli bir şeyler içermiş. Çay, kahve, nane çayı, sherry, martini… Aynı zamanda sürekli sigara içen yazarın, küllüğünde ikiden fazla sigara söndürülemezmiş. Çünkü bu onun için uğursuzluk anlamına gelirmiş. Daha bitmedi. Cuma günleri hiçbir işe başlamıyor ya da sonlandırmıyormuş, iki rahibeyle aynı uçağa binmiyor, telefon numaraları da dahil nerede rakam görse topluyor, toplandığı zaman sonucu uğursuz rakam çıkan numaraların sahipleriyle bir daha telefonlaşmıyormuş.
 
Bu haftalık bu kadar, belki sonra yine devam ederiz Sevgiyle kalın.
Sevgiyle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Ukdem Arşivi
SON YAZILAR