Dyt. Büşra Cengiz

Dyt. Büşra Cengiz

VİTAMİN VE MİNERAL DESTEKLERİ GEREKLİ MİDİR ?

VİTAMİN VE MİNERAL DESTEKLERİ GEREKLİ MİDİR ?

Vitamin ve mineral eksikliği sonucunda ortaya çıkabilecek belirtiler sağlığımız açısından önemlidir. Vitamin ve mineral yetersizliği varsa bunları diyetinize ilave edebilirsiniz. Tüm gıdalar vitamin ve mineral maddelere ek olarak çok miktarda fitokimyasallar içermektedir. Bunlar vücudumuzu yaşlanmayla ortaya çıkan bazı hastalıklardan koruyabilir ve doğal gıdaların takviyelere kıyasla en önemli avantajıdır.

Çoğunlukla birçok vitamin ve mineral madde tüketimimiz kahvaltılık tahıl gevrekleri, enerji yiyecekleri gibi vitamin ve mineral madde destekli gıdalar sayesinde gereken miktarın üzerindedir. Bununla birlikte bir desteği kullanmayı gerektiren bazı zamanlar da vardır. Günlük vitamin ve mineral madde tüketimi konusunda gerekli özel durumlardan bahsedecek olursak;

 

Diyetinizdeki enerji miktarı günlük 1500 kaloriden daha az ise (özellikle yaşlı ve kadınsanız) vücudun gereken miktarlarda tüm mikrobesin maddelerini karşılaması zordur. Bu durumda boş kalori olarak adlandırdığımız şekerli yiyecek ve içecekler yerine meyveleri, sebzeleri, tam tahılları, hububatı, yağsız eti vb tercih etmemiz sakız ve soda gibi kalorisiz besin ve içeceklerden uzak durmanız gerekir.

 

Düzenli ve fazla miktarda alkol tüketiyorsanız alkol vücuttaki besin maddelerinin sindirimini ve emilimini olumsuz etkileyerek vitamin ve mineral madde eksikliğine neden olur.

 

Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız besin maddelerine olan ihtiyaçlar değişir. Gebelik ve gebelik sonrası dönemde olası sağlık sorunlarından korunmak için vücuttaki folik asit seviyesine dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca, hamilelik döneminde demir ihtiyacı yüksek olduğu için takviye gerektirir.

 

Yemek yeme alışkanlıklarınız düzensizse veya alışkanlıklarınız nedeniyle yanlış besin seçimleri yapıyorsanız beslenme ilkeleri kapsamında yeme alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz ve iyileştirmemiz gerekir. Yanlış beslenme alışkanlıklarında ısrar etmeniz durumunda vitamin ve mineral madde takviyesi yapabilirsiniz. Fakat bu doğru bir tutum değildir. Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanız gerekir.

Takviye vitamin ve mineral maddelerini seçerken yüksek fiyatlı olanlardan tanınmış markalara kadar çok geniş bir seçenek yelpazesi vardır. Bu konuda daha az pahalı olan birçok ürün en az yüksek fiyatlı olanlar kadar iyidir. Bu noktada bilinmesi gereken vitamin ve mineral madde takviyelerinin düzgün bir şekilde denetlenmediği ve bir uzman kontrolünde kullanılması gerektiğidir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. Büşra Cengiz Arşivi
SON YAZILAR