Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Yerli ve Milli Elma

Yerli ve Milli Elma

*Salı akşam TSİ 20:00’de dünyanın beklediği tanıtım yapıldı. Elma olarak bilinen markanın 13 sayısı ile ilgili takıntısı olacak mı diye beklenirken model numarası 13 olarak devam edildi.
               
Arama sonuçlarında 5milyardan fazla sonuç çıkması dünyadaki bütün medyanın bu konuyla çok ilgilendiğini gösterdi. Ülkece başarımız Youtube’da Dünya’da en çok izlenen 3. olmamız oldu galiba.
 
*Ekonomik olarak model numarası ülkemizde en önemli kıstas mi?
Devlet büyükleri ve yaşça büyük olanlar gençlere çıkar telefonunu diyerek ekonomik olarak durumumuzu ölçüyorlar. Farkında olmadıkları nokta ise model, işlemci ve ekran çözünürlüğü, hıza önem verenler için en önemlisi. Kaybedecekleri milisaniye bile nelere mal olacak. Ülkemizdeki operatörler ve internet hızı kalitesi dünya ortalamasının çok altında, iyi ekonomiye sahip ülkelerle kıyaslanamaz ölçekte. Dünya 5G modelleri ile otonom araçlar için çalışmalar yaparken. Türkiye’de 3G bile merkezler hariç ilçe bazında çekimi zorlaştırıyor.
 
*Hindistan artık zor durdurulur.
IBM, Google, Microsoft, Adobe gibi teknoloji şirketleri uzun zamandır Hintli CEO’lar ile işlerini geliştirdiler. Bunu 3-4 yazımda da belirtmiştim. Yazılım gelişti fakat bitmedi. 20 Yıllık bir gelişme ve azim sonucu sarı renkliler (Dünyadaki bilinen Hintliler için kullanılan deyim) yazılımı domine ediyorlar.
 
Sridhar, 1996 yılında kardeşleriyle birlikte, ABD'nin küresel teknoloji ve keşif başkenti Silikon Vadisi'nde, şirketleri Zoho'yu kurdu. 25 yıl ileri sardığımızda, yazılım şirketi Zoho'da artık 9.500 kişinin çalıştığını ve Forbes dergisinin tahminlerine göre servetinin 2,5 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Hayatının yaklaşık 30 yılını California'da geçirip şirketini önde gelen yazılım firmaları arasına sokmayı başaran Sridhar, o aşamada daha sakin, hatta çok daha sakin bir yere, Hindistan'ın güneyinde her yere uzak küçük bir köye taşınmaya karar verdi.
 
En önemli araç olan internet bağlantısı mevcut. Sridhar, yüksek hızlı fiber optik internet bağlantısı almayı başararak çalışması için en önemli altyapıyı oluşturmuş.
Tabii başarılı ve büyük bir şirketin patronu olmanın bazı avantajları var. "Esasen sadece çok büyük politik kararların alınışında bana geliyorlar. Şirket yeterince büyük olduğundan kararların çoğu yerel düzeyde, orada çalışanlar tarafından alınıyor" diyor.
 
Şirketin yöneticilerinden ya da danışmanlarından hiçbiri yakın yerlerde yaşamıyor. Sridhar yine de işleri yakından izlediğini ve işin içinde yer aldığını söylüyor:
 
"Ekiplerden birinin başındayım. Programcılarla yakın ilişki içinde çalışıyor ve bazı gelişmiş teknoloji projelerinde yer alıyorum. Yazılım ekibi dünyanın dört bir yanına dağılmış mühendislerden oluşuyor."
 
Sridhar yakın zamanda inşa edilmiş 2 odalı bir çiftlik evinde yaşıyor ve kır hayatının tadını çıkarıyor.
 
Evinde havalandırma yok. Bir yere gideceği zaman araba değil elektrikli çekçek ya da bisiklet kullanıyor. "Buradaki hayattan büyük zevk alıyorum. Bu köy ve çevre köylerden çok sayıda insan tanıdım." Şu anda kot pantolon ve tişörtlü fakat bazen de Hindistan'daki erkeklerin çoğu gibi 'doti' adı verilen bir tür şalvar giyiyor.
 
*Sonuç olarak;
Milli Eğitim Bakanlığının 'en yüksek danışma kurulu' olarak tanımlanan, Türk milli eğitim sistemini geliştirmek, niteliğini yükseltmek için eğitim ve öğretimle ilgili konuları inceleyip, tavsiye kararları hazırlayan 'Milli Eğitim Şurası' 7 yıl sonra toplanıyor. 20'nci Milli Eğitim Şurası, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer başkanlığında geniş katılımla yapılacak.
 
Şura kapsamında oluşturulacak özel ihtisas komisyonları dışında okul öncesi eğitimden üniversite giriş sistemine kadar muhtelif konulara ilişkin çalışma gruplarının da oluşturulacağını aktaran Bakan Özer, "Şuranın temsiliyetini artırmak için tüm illerden katılımcılar seçilecek ve 26 farklı yerde bölgesel toplantılar düzenlenip hazırlık raporları düzenlenecek. Şura kapsamında hazırlanacak özel ihtisas komisyonu raporları, Şura üyelerine önceden gönderilecek. Bildiğiniz gibi Şura kararları, toplantıya katılan üyelerin oy çokluğuyla alınıyor ve kararlar, Bakan oluru ile Tebliğler Dergisi’nde yayımlanıyor. 20'nci Millî Eğitim Şurası Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleşecek. Sayın Cumhurbaşkanımıza desteklerinden dolayı şükranlarımı arz ediyorum" ifadelerini kullandı.
 
Yerli ve milli olan teknoloji için hangi eğitim hangi model nasıl bir karar alınacak.
Ülkemiz bu kadar teknolojiye meraklı ise gençlere yol açmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR