Dyt. Büşra Cengiz

Dyt. Büşra Cengiz

ZEHİRLİ MANTARI ZEHİRSİZDEN NASIL AYIRABİLİRİZ?

ZEHİRLİ MANTARI ZEHİRSİZDEN NASIL AYIRABİLİRİZ?

Mantar dikkatli tüketilmesi gereken sebze grubunda değerlendirdiğimiz bir besindir. Ancak diğer sebzelere göre mantar daha çok protein ve B vitaminlerini içerir. Özellikle B2 vitamini için mantar iyi bir kaynaktır.

Mantar hoşa giden lezzetiyle çoğunluk tarafından sevilen bir besindir. Ancak yabani olarak yetişen mantarlar arasında zehirli olanlar da vardır. Zehirsiz mantarın, şapka kısmı küçük ve içe doğru kıvrık, renginin beyaz ve kırmızı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu niteliklerin hiçbiri zehirsiz mantarı zehirlisinden ayırt etmeye yetmemektedir. Bu görünür nitelikleri taşıyan mantarlar da zehirli olabilmektedir. Bilinçsizce yabani mantar tüketen bireylerin üçte birinde zehirlenme görülmektedir.

Zehirsiz mantar türleri özel çiftliklerde yetiştirilerek piyasaya verilmektedir. Hatta evlerde bile uygun şartlar sağlandığı takdirde mantar yetiştirilebilmektedir. Bu şekilde elde edilmiş mantarlar farklı şekillerde pişirilerek yenilebilir.

Mantar haşlandıktan sonra suyu dökülürse, vitamin değeri azalır. Az suda ya da susuz pişirme en uygun yöntemdir.

MANTARLI TAVUK SOTE TARİFİ

Malzemeler

300 g mantar

500 g tavuk (Göğüs)

1 adet soğan

Baharatlar (Kekik, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber)

3 yemek kaşığı salça (Acı biber + Tatlı biber + Domates)

Kişi sayısına göre zeytinyağı (1 kişi için 1 yemek kaşığı ölçüsünde)

Yapılışı

Önce soğanlar sıvı yağda kavrulur. Daha sonra üzerine diğer malzemeler eklenir ve biraz su eklenerek kısık ateşte ortalama 30 dakika boyunca pişirilir. Piştikten sonra üzerine baharatlar eklenerek servis edilir. Afiyet olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. Büşra Cengiz Arşivi
SON YAZILAR