Ali Kaya

Ali Kaya

Amerika ile S-400 Gerilimi

Amerika ile S-400 Gerilimi

Bundan yaklaşık üç yıl kadar önce NATO ve ABD destekli FETÖ hain çetesinin 15 Temmuz’da darbe yapmaya kalkıştığı o gece gölge CIA olarak bilinen Amerika düşünce kuruluşu Stratfor Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın uçağının bilgilerini dakika dakika paylaşmıştı. Bu düşünce kuruluşunu kuran kişi de George Friedman’dır ve bu kişi Amerika’nın gelecek ile ilgili menfaatlerine yön veren bir kişi olması bakımından önemlidir. George Friedman yayınladığı bir kitabında 2050 yılında Türkiye’nin süper güç olacağını bununda Amerika’nın çıkarlarına ters düşeceğini belirterek üçüncü Dünya harbinin Türkiye ve Amerika arasında olacağını öngören bir kitap kaleme almış ve yoğun ilgi görmüştür. Amerika’nın gelecek 50 ve yüzyıllık planların da menfaatlerine ters düşecek potansiyel de olan ülkelerin en başında Türkiye'nin olması özelikle ülkemizin son yıllar da yaşadığı ve sürekli artarak devam eden kıskaca alma girişimlerinin perde arkasında Friedman’ın öngörüleri olabilir mi bence olur.

 

Son zamanlarda Amerika stratejik ortağı Türkiye’nin  terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG ye verdiği on binlerce tır silahı Türkiye’nin uyarı ve ikazlarına rağmen vererek zaten niyetini belli etmiş ve Türkiye’nin kendisinden istediği hava savunma sistemi Patriotları Amerika kongresinden onay çıkmadı bahanesi ile Türkiye’ye satmamıştı ve Türkiye bilindiği gibi Ruslardan S-400 hava savunma sistemi alarak bu ihtiyacını giderme yolunu seçmişti . Ruslardan alınan S-400 füzeleri  İki ülke arasında gerginliği had safhaya çıkmasına sebep olmuştu ve yine son günlerde Amerika’nın küstah tavırları ile Türkiye’yi yüksek tonda tehdit etmeye devam etmesi gerilimin tırmanmasına sebep olmuştur. Geçtiğimiz günlerde Abd savunma bakanlığı bir yıldır Amerika da F 35 savaş uçaklarının eğitimini alan Türk pilotlarının eğitimlerinin durdurulduğunu açıklaması ve Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar S-400 alımından vazgeçmesi için süre verdiğini belirtmesi gerilimin geldiği doruk noktayı göstermeye yeter sanırım.  

Amerika NATO’nun en güçlü ve en büyük ikinci ordusuna sahip ve sözde stratejik ortağı ve sözde müttefiki olan Türkiye’yi gözden çıkarmasına sebep olan S-400 alımı olduğunu düşünenler bence yanılmaktadır. Çünkü bölgede güçlü bir Türkiye varken Ortadoğu ve Afrika ve hatta Orta Asya da Amerika operasyon yapması kolay değildir. Yine bunu George Friedman’nın bir röportajından anlıyoruz şöyle diyor Friedman; “Türkiye tarih boyunca büyük bir etkiye sahip olmuştur. Suriye ve diğer bölgelerde yaşanan olaylara bakıldığında Türkiye’nin kendi pozisyonunu aldığını görüyoruz. Bu, yapılması kolay bir iş değildir. Dünyanın anlaması gereken şey, dikkatinizi çok ciddi bir şekilde Türkiye’ye vermediğiniz (Türkiye'yi görmezden geldiğiniz) sürece bu coğrafyada operasyon yapamazsınız.” diyerek dikkatlerin özellikle Türkiye’ye verilmesi gerektiğini ve Türkiye’nin güçlenmesinin Amerika’ya bağımlı ve kontrolünde olması gerektiğini ve bu olmazsa Türkiye ile Amerika’nın 2050 yıllarında üçüncü dünya savaşını başlatan iki karşı güç olmasını öngörerek Amerika’nın Türkiye politikalarına yön vermiştir ve son yıllar da ülkemizin Amerika ile  sorunlu bir politika ve süreç geçirmesinin ana sebebi olarak bakmak gerekir diye düşünüyorum.

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR