Ali Kaya

Ali Kaya

Ana Muhalefetin Söylem Analizi

Ana Muhalefetin Söylem Analizi

24 Haziran genel seçimleri hızla yaklaşırken Cumhurbaşkanı adaylarının da seçim kampanyaları ve söylemleri de farklılıklar arz etmeye ve bazı adayların söylemlerinde sertleşme yönüne kaydığını görmekteyiz. Diğer taraftan milletvekili adaylarının da kampanyaların da ki kontrolsüz söylemlere şahit olmaktayız. Muhalefetin seçim kampanyalarında seçmenin oyunu almaya çalışmak için vaat veya projeler üretmesi gerekirken hem Cumhurbaşkanı adaylarının hem de milletvekili adaylarının söylemleri seçmeni tatmin etmesi zor gibi görünmektedir.

Bu haftaki yazımız da özellikle Chp’nin adayları üzerinden yorumlar yapacağız çünkü halkı tanımadan yapılan  söylem ve eleştiriler ana muhalefetin adaylarından gelmektedir. Geçtiğimiz Pazar günü Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın Diyarbakır da katıldığı bir iftar programında bir misafirin yerine başkasının oturmasına ve ayakta kalmasına konuşmasını keserek müdahale etmesini Sayın İnce Prompter üzerinden konuştuğunu “cam durdu Erdoğan durdu rakibim Erdoğan değil Prompter” söylemleri ile  rekabeti Sayın Erdoğan’ın konuşamadığı üzerine yapması ile kendisini  Erdoğan karşısında siyaset üretememesi olarak yorumlanmıştır. Çünkü sayın Erdoğan 40 yıllık siyasi hayatında   bu milletin değil dünya milletlerinin karşısında da kendinden emin lafı evelemeden gevelemeden takılmadan konuşan ve toplumun her kesimi tarafından hatipliği kabul görmüş bir liderdir. Sayın   Erdoğan’ı seven sevmeyen her kesimin takdirini almış konuşma yeteneği olan Sayın Erdoğan’ı bununla yani konuşamıyor diye eleştirmesi abesle iştigaldir.

Diğer taraftan vaktiyle Sayın Erdoğan ile yola çıkmış ama tez zamanda yolları ayrılmış olan Sayın Abdüllatif Şener'in Konya’dan Chp milletvekili adayı olarak gösterilmesi ve seçim çalışmalarında Konya da devam ederken Konyalıların soruları karşısında bunalan ve sinirlenen bir Milletvekili adayının söylemleri hayli ilginç. Sayın Abdüllatif Şener Konya halkının kendisini kabullenemediğini bilmeden  Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ı yargılamaktan bahsedince Konyalıların sert tepkisi ile karşılaştı. Bunun  üzerine sinirlenen Şener  siz de onunla yargılanacaksınız söylemleri ile Konya seçmeninden sert tepki alarak alanı terk etmesi Konya’yı ve Konyalıları anlamayan bir milletvekili adayı olmaktan öteye gidemedi.

Cumhurbaşkanı adayı olan Sayın ince katıldığı bir televizyon programında mitinglerde “dördüncü köprüyü ben yaptıracağım” söylemleri üzerine sunucunun “dördüncü köprüyü nereye yaptıracaksınız?” sorusu karşısında “o lafın gelişiydi “cevabı Sayın İnce’nin Cumhurbaşkanı adaylığına nasıl hazırlandığını göstermeye yeter sanırım. Diğer taraftan Ak Parti iktidara geldiği andan bu zamana kadar yönetime el koyması için her fırsatta orduyu göreve çağıran ana muhalefet umduğunu  bulamayınca şimdi orduya saldırmaktan geri durmuyor. Şöyle ki Afrine yönelik Zeytin Dalı Harekatının kahramanlarından olan Korgeneral İsmail Metin Temel komutanımızı iktidara geldiklerinde apoletlerini sökmekle tehdit eden Sayın İnce’yi  ve ona destek veren Chp üst yönetimini anlamakta zorlanmaktayız. Çünkü Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olabilir fakat o halen yüzde 52 ile seçilmiş ve görevinin başında bir Cumhurbaşkanı ve Başkomutandır. Sayın Korgeneral Metin Temel komutanımızı sırf  Başkomutanını alkışladı diye apoletlerini sökmek söylemlerinin altında acaba başarılı bir Zeytin Dalı Harekatının komutanı olmasın sakın ? Ana muhalefet uzun yıllardır toplumun ayrıştırıldığı, kutuplaştırıldığı tezini savunurken yine ana muhalefetin kendisi söylem ve yaptıkları ile toplumu germe politikası gütmekten ileri gidemediği görülmektedir.

Ana muhalefetin ve Cumhurbaşkanı adayı Sayın İnce’nin adaylık sürecinde izlediği yol tamamen bir söylem analizi olarak yorumlanmaktadır, çünkü  yaptığı siyasetin ve söylemlerin temelinde Sayın Erdoğan’ı ne olursa olsun eleştirmek üzerine mitinglerde bir konuşma yapmayı tercih etmiştir. Kanal İstanbul, Milli otomobil veya Nükleer Santral gibi Türkiye için büyük projeleri dahi durdurmayı başka nasıl izah edebiliriz ki. Neyse ki  şunun şurasında 25 hazirana sayılı günler kaldı yine en doğru kararı Millet verecektir. Saygılarımla  

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR