Ali Kaya

Ali Kaya

BİLGE KRAL

BİLGE KRAL

"Ben bir Müslümanım ve öyle de kalacağım. Kendimi dünyadaki İslam davasının bir neferi olarak telakki ediyorum ve son günüme kadar da öyle hissedeceğim. Çünkü İslam benim için güzel ve asil olan her şeyin bir diğer adı; dünyadaki Müslüman halklar için daha iyi bir gelecek vaadinin ya da umudunun, onlar için onurlu ve özgür hayatın kısacası benim inancıma göre uğrunda yaşamaya değer olan her şeyin adıdır.”diyen bir insan yaşadığı tüm zorluklara rağmen halkına bağımsız bir devlet bırakmayı başaran "Bilge Kral" Aliya İzzetbegoviç 19 ekim 2003 tarihinde hakkın rahmetine kavuşmuştur ve bizlere bu sözlerle aslında birçoğumuzun unuttuğu milli benliğimizi hatırlatan sözleri bırakmıştır.

Peki Kimdir bu Aliya İzzetbegoviç ?

1925 yılında Bosna-Hersek de doğup ezilen Müslüman Boşnakları etrafında  toplayarak ölümüne kadar hayatı mücadele içinde geçen Bosna Hersek cumhuriyetinin cumhurbaşkanıdır. Ancak o zamanlar federasyon olan Yugoslavya da 1970 yılında yazdığı ve oğlu tarafından 1983 yılında yayınlanan ‘’İslam deklarasyonu’’adlı eseri ile tüm dünyada yankı uyandırarak dikkatleri üzerine çekmiştir.Bu deklarasyon ile önce Yugoslavya’daki Müslümanlara sonra bütün İslam ümmetinin titreyip kendine dönmeye,aşağılık kompleksinden kurtulmaya, üzerindeki ölü toprağını atmaya ,hurafelerden ve batının oyunlarından kurtulmayı hedef alarak İslam medeniyetinin muazzam birikiminden faydalanarak milli benliğin tekrar kazanılması gerektiğini anlatmaya çalışılmış bir Bilge Kraldır Aliya İzzetbegoviç.

 ‘’Ne olduğunu ve köklerinin nereden geldiğini bilmeyen bir ülke, nereye gideceğini ve yüzünü neye doğru çevirmesi gerektiğini bilebilir mi?’’ diyerek Müslüman coğrafyasının içine düştüğü durumu anlatarak dünyadaki  Müslüman devletlerin hedeflerinin olmadığını  belirterek günümüzdeki tabloyu o zamanlar görmüş ve örnek vererek Dünya daki Müslüman devletlerin milli gelir düşüklüğü ile eğitim seviyesinin düşüklüğünü yapılan yanlış uygulamaları işaret ederek yüce kitabımızı günlük hayatımızdan çıkarmamızla başlayan süreci anlatarak bizlere aslında yol göstermiştir. Müslüman ülkelerinde halkın ihtiyaçlarına cevap verecek ve İslam ahlakının anlayışına uygun olarak gelişmiş bir eğitim sistemine sahip olmadığımızın tespiti ile Müslüman devletlerin eğitimle alakalı yanlış uygulamaları  veya  eğitimin yabancıların eline verilmesi ile yapılan hataları anlatması bizleri düşündürmelidir.

İslam sadece din değildir diyerek diğer dinlerden farklılığını ortaya çıkaran Bilge kral İslamın bir siyasi ekonomik ve kültürel zenginliğini gösterdiği bu tavsiyelerini bilmemizde fayda var diye düşünüyorum. Tüm okurlarıma  bilge kral Aliya İzzetbegoviç’in İslam deklarasyonu adlı eserini okumanızı tavsiye ederi.Bu vesile ile kendisine Cenab-ı Hak''tan rahmet ve mekanı cennet olsun  diliyoruz.

Saygılarımla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR