Ali Kaya

Ali Kaya

Bizimkisi Rüya İşte

Bizimkisi Rüya İşte

Dün işlerim biraz yoğundu haliyle yorgunluk var fakat haberleri okumadan dinlenemediğim için evde çalışma odam da bilgisayarımı açtım ve memleketten haberleri takip ettim. Eski haberlerin de tadı kalmadı artık diye düşünürken,  dış basında neler oluyor diye  baktığımda bazı ilginç olaylar dikkatimi çekti. Bunlardan Abd başkanı Trump’ın eşi Putin’in güvenlik amiri Natasha  ile Ukrayna meselesini tatlıya bağlamışlar sevindim ve hafif bir tebessümle   iyi olmuş diye düşünürken   Avrupa  basınından haberleri takip ettim ve  bir haber ilgimi çekti buradan sizlerle paylaşmak istedim.

Fransa  muhalefet partilerinden olan  Boyun Eğmeyenler Hareketi  olarak bilinen parti başkanı Melenchon’un   başkanı Cumhurbaşkanı Macron’un uygulamalarını eleştirmiş. Melenchon’un İngiliz dergisi loaded’e verdiği söyleşide Macron’u eleştirmesi tüm Avrupa’nın gündemine oturdu. Melenchon yaptığı söyleşi de  Fransa da iki yıldır uygulanan Ohal ile halkın sokağa çıkamaz hale geldiğini, Cumhurbaşkanı Macron’un  Fransız  halkını din, dil, ırk ve bölgesel ayrımcılığa ittiğini belirterek ülkenin y0aşanmaz hale geldiğini savundu ve acilen Fransa’da halkın sokağa çıkarak Ohal uygulamalarını protesto etmeleri gerektiğini belirtti.

Özellikle de Fransa’nın turistik yerlerinde elinde silahı bulunan askerlerin halka korku vererek demokrasinin askıya alındığını belirttiği söyleşi de Adaletin Macron’un keyfiyetine göre işlediğini savundu. 

Melenchon verdiği söyleşide  ilk seçimlerde Macron’u devireceklerini ve özellikle Almanya ve İngiltere gibi Avrupa devletlerinin arkasında destek vermeleri halinde Macron’u Fransız siyasetinden tümüyle temizleyeceklerini belirtti. İktidara geldiklerinde Macron dönemine ait tüm uygulamaları kaldıracaklarını belirtti.

Reklamın iyisi kötüsü olmaz derler ya hani Boyun Eğmeyenler Hareketi  başkanı Melenchon bir anda Avrupa ve hatta dünyanın gündeminde ilk sıralarda yer aldı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron muhalefet liderine sağ duyu çağrısı yapsa da sonuçsuz kaldı, İşin en ilginç yanı ise Almanya şansölyesi Merkel Ab parlamentosunu acil toplantıya çağırarak Fransa’ya ekonomik ambargo kararı alınmasını istedi . Geçtiğimiz hafta Fransa’nın batı sınırında bulunan ayrılıkçı Le Charbon milisleri ile Fransız askerleri arasındaki çatışmada ölen İki Le Charbon milisin cenazesine katılan Melenchon yaptığı açıklamada biz ülkede ölüm istemiyoruz insanlar ölmesin istiyoruz, eğer  askerler milisleri tahrik etmese bu çatışma ortaya çıkmazdı diyerek askerleri suçladı ve askerlerin yaptığı Ohal uygulamalarının Le Charbon milislerini tahrik ettiğini belirtti.

Ve Macron’un adalete müdahalesini protesto etmek için Manş denizini yüzerek geçmeye karar verdi, Melenchon’un  Adalet yüzüşü için şortunda Fransa’ya Adalet   yazısı ( France Justice) ile başladığı protestoya Manş denizinde balıkçılar klakson çalarak eşlik etmişler. Diğer taraftan Mecliste sandalyesi bulunan Aşırı sağcı parti başkanı le Pen tarafından ihraç edilen Le Vien  Adalet yüzüşüne destek için Melenchon’la beraber yüz kulaç attı.

 Avrupa Parlamentosu acil toplantı sonrası Fransa’ya ekonomik yaptırımlar alma kararı alırken 2018 sonuna kadar vermesi gereken yardımları durdurma kararı aldı ve Ab parlamentosu Fransa’ya Ohal’in  kaldırmasını ve Ohal kapsamında tutuklu bulunan gazeteci ve aktivistleri bir an önce serbest bırakılmalarını istedi ve AB ile Fransa ilişkilerini askıya alarak  dondurabileceğini ve daha da ileri giderek üyelikten çıkaracağını ilan etti.  Fransa’nın önemli sanatçıları ve yazarları bu şartlarda Fransa da yaşayamayacaklarını belirterek peşin sıra ülkeyi terk etmeye başladılar. Bazı sanatçılar Macron’a oy verenlerin toplumun rüküş ve fakir  kesimi olduğunu iddia ederek Rüküşlerle bizim oyumuz bir olamaz diyerek isyan ettiler ve orduyu Macron’u görevden almaları yönünde göreve çağırdılar.

Fransa halkı ne diyor bilinmez fakat  Melenchonun partisine oy  veren tabanı ne diyor gerçekten merak da etmiyor değiliz hani. Bir  ses duydum biri beni dürttü kalk sabah oldu,  tüh  rüyaymış gene bir sonraki rüyada buluşmak dileğiyle hoşçakalın.

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR