Hasan Ukdem

Hasan Ukdem

Film replikleri ve hayata dair

Film replikleri ve hayata dair

"Makyajına ve yüzündeki boyalarına güvenme. Yollar da güzeldir ama altından kanalizasyon geçer."

Scarface (1985)

İnsan, hesap edilmemiş hamlelerde kötü sürprizlerle karşılaşabilir. Mesela sadece güzelliğinden dolayı bir kadını seçmek risklidir. Aynı şekilde sadece yakışıklı olduğu için bir erkekle hayatını birleştirmek de böyle bir risk taşır. O yüzden geçmişin tecrübesinden yararlanmak, deneyimli insanları dinlemek ve atılacak adımlardan önce iyi bir istişare yapmak gerekir. Güzellik elbet insanı cezbeder, bundan dolayıdır ki kapitalist düşünceye sahip tüccarlar mallarını her zaman janjanlı ambalajlara sararak satmayı tercih ederler.

Renkli olana değil, içeriği sağlam olana yönelmelidir. Liyakatli, becerikli ve merhametli olanın seçilmesi, yolda sağlıklı bir seyahat etmenin ilk şartlarıdır. Hayatın ne getireceğini bilemeyiz, ama önlem alarak yürümek, karşımıza çıkacak kötü sürprizleri azaltacaktır.

"Annem her zaman hayatın bir kutu çikolata gibi olduğunu söylerdi. İçinde ne olduğunu asla bilemezsin."

Forrest Gump (1986)

İnsan bir şeyi tümüyle bilemez demek doğru olmaz. Zira üzerinden milyarlarca yıl geçmiş bir dünyada yaşıyoruz. Yol tarifleri, insan tahlilleri ve hava tahminleri yapılabiliyorsa, atılacak her adımda, yapılacak her hamlede bir öngörüde bulunma imkânımız da var demektir. İşe gireceklerin deneme süresi, evlenecek olanların nişanlılık dönemi, böyle bir imkânı kullanmak için icat edilmiştir. Hayat bize sürekli değişerek geliyor gibi gelse de ömrümüzün tekerrürlerle dolu olduğunu görürüz şöyle bir geriye baktığımızda. Çikolata kutusundan da şalgam suyu çıkmaz.

"Uzunca süre maske takarsan, altındaki kişiliği de unutursun."

V for Vendetta (2006)

Gideceğin yolu sağlıklı analiz etmek için nasıl sağlam bilgilerden faydalanmak gerekliyse, karşındaki kişiyi iyi tanımak için kendi duygularının da sahici olması gerekir. Zira insan birçok duyguya, arzuya ve ihtirasa kapılabilen bir canlıdır. Duyguyu merhametle, arzuyu helalle, ihtirası adaletle beslemiyorsak, kuyuya ilk düşecek kişi kendimiz oluruz. Dünyalık şeyler için kırk takla atan emperyal düşünen insanlar, maalesef öyle bir yüzle dolaşıyorlar ki ortalıkta, kendi gerçek yüzlerini tesadüfen aynada görseler tanıyamayacak durumdalar. İnsan kendini tanımadan başkalarını tanıyamaz, tanıdığını iddia edebilir ama bu iddiası doğru olmaz.

"Kendimize kim olduğumuzu hatırlatmak için hepimizin aynalara ihtiyacı var."

Memento (2001)

Terazinin doğru tartması için, onu kullanan esnafın dürüst olması lazımdır. Aynaların doğru yüzü göstermesi için insanın dürüst olması lazımdır. Kendi içine yönelmesini bilmeyen insanı baktığı ayna bile yanıltabilir. İçe yönelmenin çeşitli yolları vardır, ancak en doğrusu insanı insan edenin yani Yaradan’ın çizdiği yoldur. O yol rampaya çıksa da yanlışa çıkmaz. Bazen doğru gidilen güzergâhın üzende bir dağla, bir denizle karşılaşabilir insan. Bu yolun sonu değildir dağa yol da yapılır, altına tünel de kazılır. Denizde yüzüle de bilinir, bir deniz taşıtına da binilebilir. Belki Yaradan’ın gösterdiği yol zor görünebilir ancak menzile varamamak gibi bir risk söz konusu değildir. İçimize yapacağımız yolculukta sağlıklı tercih bu olmalıdır. Ki aynalar bize doğru söylesin.

"En zengin insan, en güçlü arkadaşlara sahip olan insandır."

The Godfather

Kendi yüzüne doğru aynadan bakmayı başaran insan için arkadaş ya da herhangi bir alanda partner seçiminde risk en aza inmiş demektir. Çevresinde güçlü insanlar çoğalacak, birçok konuda karşılaşacağı sorunlarla tek başına savaşmayacak ve o güçten faydalanacaktır. Kendini asla yalnız hissetmeyecek, hayata karşı direnci artacaktır. Burada üstünde durulması gereken konu, güçlü arkadaş tanımını doğru yapmak olmalıdır. Mali güç, pazu gücü, siyasi güçten ziyade maneviyatı güçlü, muhakeme gücü yerinde insanlar olmalıdır çevremizde tercih ettiğimiz insanlar. Yoksa her şey dünyalık bir hacmi geçmez ve sonsuzluk âleminde bize bir yararı dokunmaz.

"Hayatta yaptıklarımız, sonsuzlukta yankılanır..."

Gladyatör (2000)

Bütün bu kaygılarımız, hayatta doğru kararlar alıp doğru adımlar atmak içindir. Zira biz bu hayatın burada bitse de ahirette sorgusunun olacağına inanan bir toplumuz. Biz iş kurarken, evlenirken ya da hayatımızda önemli bir karar alırken bütün bunları hesap etmek durumundayız. Dürüstlük, adalet, helallik ve nikâh bizim kırmızı çizgilerimizdir. Müslümanlar olarak yaşadığımız çağda en büyük kaybımız buralarda ne yazık ki… kendimizi düzeltmeden neslimizi, neslimizi düzelmeden de insanlığı düzeltemeyiz.

Sevgiyle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Ukdem Arşivi
SON YAZILAR