Ali Kaya

Ali Kaya

Her İşin Başı Sağlık

Her İşin Başı Sağlık

Bu hafta sizlere referanduma  evet  veya hayır diyerek oy kullanacak veya  kullanmayacak  çocuk, genç, yaşlı, kadın,  erkek yani  toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren bir konu üzerinde yazmak istedim; sağlık konusunda...

Hani eskiler şöyle derler her işin başı sağlık diye veya doğum günlerinde yılbaşında sağlıklı huzurlu mutlu nice yıllara diye sevdiklerimize tanıdıklarımıza iyi dileklerde bulunduğumuz sağlık.

Evet her işin başı sağlık sözü bize veya bir yakınımızın başına gelmeden anlamamıza bu sözün önemini  idrak etmemize sebep oluyor .  Şöyle ki yıllar önce rahmetli annemi yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması ile kaybetmiş biri olarak o zamandan bu zamana kadar sağlık sektöründe nelerin değiştiğini neleri değişmediğini bir gözlemci bir hasta yakını olarak sizlere anlatmak istedim.

           Yıllar önce Rahmetli annemin 18 saat komada kaldığı o zamanlar Selçuk Üniversitesine bağlı Meram Tıp Fakültesi hastanesinde veya herhangi bir  SSK veya devlet hastanesinde  hasta olmayı geçin hasta yakını olmak bir o kadar  zordu çünkü hastasının tedavisi ve tedavi masrafları bir o kadar pahalı ve bırakın parayı tedavi edecek doktor  veya  hastane bulamazdık hastane  çalışanlarının tavırları  insanlara niye geldin der gibi gelirdi.

Hele son yıllarda trafikte hemen herkesin yol vermek için çabaladığı ambulans bulmak hatırı sayılır bir ayrıcalıktı, çünkü  ambulans sayısı bir veya birkaç tane ile sınırlı idi. Son on dokuz yılda ne değişti  her şeyden önce “insanı yaşat ki devlet yaşasın” mantığı ile hareket eden Ak parti iktidarları sağlık alanında çok büyük değişim yaşanmasına sebep oldu. Konya’nın Bozkır ilçesinin dağ köylerinden birinde kalp krizi geçiren bir vatandaşa Ambulans helikopter ile hızlı bir tedavi başlangıcı sağlanarak hastanın kurtulma şansı artırılmıştır.

Alınan yeni alet teçhizatlarla hastaya teşhis ve tedavi için daha büyük olanaklar sağlanmıştır. Yeni açılan özel hastaneler de sağlık sektöründe daha kaliteli bir hizmet sunulmaya başlanmıştır. Bunların hepsi güzel haberler dimi evet sağlık alanında yapılan her hizmetin kıymeti harbiyesi büyüktür de ondan.

       Son bir aydır küçük kızımızın rahatsızlığı sebebiyle özellikle Konya da özel hastaneleri şahsım adına tebrik ediyorum sağladıkları hizmet ücret karşılığı da olsa gerçekten takdire şayandır. Meram Tıp Fakültesi veya Ankara Dışkapı Çocuk hastanesini  bu sebeple son haftalarda üç beş defa gittim ve gittiğim tüm doktorlara ilgi ve alakalarından dolayı ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum onlar  işinin ehli bizim canımızı emanet ettiğimiz ve ellerinden gelenin en iyisini yapan  fedakar insanlar. Bu vesile  ile hastaları için çalışıp didinen doktorlarımızın tıp bayramını kutluyorum. Fakat devlet hastanelerini özel hastanelere göre biraz bürokratik işlemlerle uğraştırması  hasta yakını olarak benim bu yazıyı yazmama sebep oldu.

Şöyle ki muayene eden  doktorun servis sekreterliğinin imzası unutulunca geri git sekreterliğe imzalattır gibi bürokratik işlemler, bir bölüm doktoru başka bölüme sevk ettiğinde hasta yakınını  sevk kağıdını  imza ile uğraştırmak yanlış bir uygulama çünkü o hasta yakını derdi ile uğraşırken her ayrıntıyı unutabilir. Bu hafta başıma geleni paylaşayım istedim Dışkapı çocuk hastanesi  kızımızı, Dr. Sami Ulus Çocuk hastanesine sevk etti ve benden istediği Tahlil, Ultrason ve Tomografi sonuçlarını almak için tekrar diğer hastanelere gittim. Bu bağlamda acizane tavsiyem  sağlık bakanlığı merkezi bir sağlık linki oluşturarak özel veya devlet veya Tıp fakültelerindeki tetkik labaratuvar sonuçlarını sevk edilen birimin rahatlıkla ulaşabileceği bir ağ linki oluşturabilir. Yıllar önce hastanelerin durumunu düşününce buna şükrediyoruz ama eleştiri kaliteyi getirir tavsiyesi ile bu dileklerimizi iletiyoruz.

Evet her işin başı sağlık diye başladık, devletin tüm kurumlarında bürokratik işlemlerden toplumun her kesimi müzdarip olmuştur ve olmaya da devam etmektedir biraz da siyaset yapalım. Halkın  referandum kararı, bürokratik işlemlerle halkın bunaltılmasına bir son verilmesi için sağlık, ekonomi, inşaat veya ulaşımda Türkiye’nin hızını birkaç kat artıracağını bildiğimiz için yine ve tekrar söylüyorum Gelecek için Güçlü Türkiye için Evet olması gerekir.

SAYGILARIMLA

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR