Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar Toplantısının Ardından…

İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar Toplantısının Ardından…

Pandemiden dolayı iki yıl aradan sonra 24 Haziran 2022 tarihinde Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin ev sahipliğinde 27. İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar toplantısı Ordu’da gerçekleştirildi.  Toplantıya video konferans yoluyla DİB Prof. Dr. Ali Erbaş,  Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, MEB  Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Türkiye İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanları katıldı.

İki gün süren toplantının ilk gününde açılış konuşmalarından sonra üç oturum olarak gerçekleştirilen toplanın ilk oturumunda Prof. Dr. Hüsnü Ezber Bodur  “Geçmişin Işığında Dini Hayatın Geleceği” konulu sunum yaptı.  İkinci oturumda Prof. Dr. Ahmet Bostancı İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerinin müfredatları üzerine bir bildiri sundu.  Üçüncü oturumda ise Selçuk Ü. İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Dekanlar Konseyinin bugüne kadar yapmış olduğu faaliyetleri anlattı.  Toplantının ilk günü oturumlarının bitişinden sonra toplu hatıra fotoğrafı çekildi ve sonuç bildirgesi okundu.  Sonuç bildirgesinde şu görüşlere yer verildi:

Köklü bir geçmişe ve din eğitimi tarihinde çok önemli bir yere sahip olan İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri, bu alandaki hizmetleri yürütecek kadroları yetiştirmekte, aynı zamanda Yüksek Lisans ve Doktora düzeylerinde İslâmî ve ilmî araştırmalar yürüterek toplumda sahih İslâm anlayışının oluşmasına yadsınamaz katkılar sunmaktadır. Bu bakımdan, milletimizin dinî ve kültürel hayatının şekillenmesinde çok önemli konumu bulunan; Milletimizin ve İslam Âlemi’nin göz bebeği konumunda olan bu kurumlar hakkında konuşurken gerekli hassasiyet mutlaka gösterilmelidir. Yine bu minvalde, İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerini gözden düşürücü, onların İslâmî düşünce ve yaşayışın şekillenmesindeki rollerini küçültme ve değersizleştirme amaçlı söylemlerden kaçınılması; daha düşündürücü olanı, bu kurumlara alternatif oluşturma arayışlarından şiddetle uzak durulması gerekmektedir!.

İmdi, 24.06.2022 tarihinde Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşen 27. İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar Konseyi’nde alınan ve ilgili üst makamlara arz edilmesi kararlaştırılan hususlar aşağıdaki şekildedir:

1. İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerinin Anabilim Dalı yapılanmasının, tek biçim haline getirilmesi ve 2011 yılından önceki Anabilim Dalı yapılanmasına dönülmesi,

2. Eğitim Fakültelerindeki öğretmenlik uygulamasında YÖK ile MEB arasında gerçekleştiği gibi, İlahiyat ile İslami İlimler Fakültelerindeki Hitabet ve Mesleki Uygulama derslerinin meslekî uygulamasında da YÖK ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında iş birliğine gidilmesi ve iki kurum arasında bir iş birliği protokolünün yapılması,

3. İlahiyat temel alan indekslerinin tanımlanması,

4. Ulusal ve Uluslararası yeterlilikler dikkate alınarak, ülkemizde bireyin ve toplumun din hususundaki ihtiyaç ve beklentilerini daha iyi karşılayacak şekilde, İlahiyat ve İslami İlimler Fakültelerinin programlarının gözden geçirilmesi ve yeniden yapılandırılması konusunda gerekli çalışmaların yapılması.

Kamuoyuna saygıyla arz olunur.

NOT: Toplantının ikinci günü Gölköy’e gezi düzenlenmişti. Dönüşte maalesef elim trafik kazasında dekanlarımızı ve eşlerini taşıyan araç devrildi. Bu kazada İzmir Kâtip Çelebi Ü. İslami İlimler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Sıddık Korkmaz’ı kaybettik. Birçok dekanımız ve eşleri yaralandı. Vefat eden hocamıza Rabbimden gani gani rahmet, yaralanan hocalarımıza ve eşlerine de acil şifalar diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş Arşivi
SON YAZILAR