Ali Kaya

Ali Kaya

İzolasyon Şart

İzolasyon Şart

İçinde bulunduğumuz bu hafta Corona salgınında özellikle ülkemizde önemli gelişmelere sahne oldu. Bu gelişmelerin başında şehirler arası seyahat kısıtlaması ve günlük test yapılan kişi sayısının artması gösterilebilir. Hani ne kadar çok insan teste tabi tutulursa ve pozitif çıkanların tespiti ve tedavi ve takip gibi işlemler salgın ile mücadelede daha büyük yol almamıza vesile olur. Salgın çıktığı zamandan beridir Sağlık bakanımız Sayın Koca çok büyük bir özveri ile tüm milletimizi şeffaf bir şekilde bilgilendirme ve salgının nasıl kontrol edilmesi gerektiğini anlatması ve alınacak tedbirleri ısrarla tavsiye etmesi gerçekten takdire şayandır. Sayın bakan sürekli sosyal izolasyondan bahsederek virüse karşı kendimizi ve çevremizi korumamız gerektiğini ısrarla belirtti. Yani Corona salgınından korunmak için en önemli kuralımız izolasyon şart.  Özellikle geçtiğimiz hafta bir önemli konu daha meydana geldi Corona salgını ile alakalı Sağlık bakanımız Sayın Koca önce Erciyes Üniversitesinden Prof Dr. Aykut Özdarendeli ve Ankara Üniversitesinden Prof Dr. Aykut Özkul  adlı bilim insanlarının Sars-Cov-2  virüsünü izole etmeyi başardıklarını duyurdu.
 
Haliyle vatandaşın aklı karıştı çünkü ortada bir sosyal izolasyon ve Virüsün izolasyonu gibi birbirine benzeyen cümleler veya anlamlar yani her şey birbirine karıştı. Sosyal izolasyon bulaşıcı salgın hastalıklarının yayılmasının önüne geçmek için,  kişinin kendini toplumdan kısmi veya tamamen uzaklaştırmasıdır. Virüs İzolasyonu ise Covid 19 salgın  hastalığına karşı serum, aşı ve ilaç üretmek için  virüsün laboratuar ortamında yaşatılabilmesidir. Yani artık bizimde laboratuarlarımızda Corona virüsü Covid-19 elimizde mevcut ve kontrolümüz altında bulunması demektir. Yani corona virüsü Covid-19 izolasyonu gerçekten çok önemli bir verinin (bilginin) başlangıcı demektir.  Yani Corona salgınında aşı ve tedavi için ilaç üretmek için tüm dünyada insan sağlığı için Virüsün izolasyonu şart.  neden bilim insanı bu hocalarımız her şeyden önce bir Veteriner Hekimi.
 
Corona salgını baş gösterdiğinden beridir ulusal televizyonlarda yapılan programlara sürekli viroloji alanında uzman akademisyen bir Veteriner Hekimi davet etmeleri gerektiğini mesaj ve email yolu ile ısrarla belirttim. Tekrar  tekrar  yazmaktan asla vazgeçmeyeceğim bizler bir Veteriner Hekimi olarak bu virüs ile sürekli mücadele ediyoruz ve bu virüse karşı özellikle ülkemizde Veteriner Kontrol araştırma enstitüleri ve Veteriner Fakültelerinde Viroloji anabilim dalı hocalarımızın ve de en önemli Şap enstitüsü gibi bir kurumumuzun bulunduğunu ve Coronaya karşı kullanılması gerektiğini defalarca buradan yazdık.  Evet meslektaşlarım arasında Sağlık Bakanı Sayın Koca’ya Corona virüsü izole eden iki hocamızı söylerken  neden ısrarla Veteriner Hekimi olduklarını  söylemedi  gibi bir tartışma ortaya çıkması üzerine ve ilk kez virüsün izole edilmesi ve bunun akademisyen ve birbirinden bağımsız iki  Veteriner Hekim hocamız tarafından yapılması ben dahil tüm meslektaşlarımın göğsümüzü  kabartmaya  vesile olmuştur. Her ikiside Veteriner Hekim olan bu hocalarımızı insan sağlığının korunmasında Veteriner Hekimlerin ne kadar önemli bir yerinin olduğunu her ne kadar bunu anlamak istemeyenlere verilmiş en güzel örnektir. Prof Dr. Özdarendeli ve ben de Fırat üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunu olmamız   beni bir hayli gururlandırdı  hakeza Ankara üniversitesinde çalışan Prof Dr Aykut Özkul hocamız ile de gurur duymamak elde değil öyle güzel bir mutluluk duyuyoruz  işte.  İkisi de Veteriner Hekim ha bu arada aklıma gelmişken Selçuk Üniversitesi Aşı geliştirme uygulama ve araştırma Merkezinde  hocamız Prof Dr. Osman Erganiş hocamdan da hem Konyalı olarak  bizleri ve bir Veteriner hekim olarak camiamızı ve tüm milletimizi Corona aşısı ile alakalı heyecanlandırmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
 
Rep müziği sanatçısı Sagopa Kajmer’in dediği gibi “Derdime çare baytarım yok” galiba bu corona salgınından tüm 80 milyon elele vererek Allahın İzni ile en az hasarla atlatacağımıza inancım tamdır. Sağlıkla ve sağlıcakla kalın. Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR