Ali Kaya

Ali Kaya

Meclis Onayı Ve Khk’lar

Meclis Onayı Ve Khk’lar

Ana muhalefet lideri referandum da  hayır tarafını savunurken sürekli diktatörlük ve  baskıdan, ülkede demokrasinin olmadığı gibi  iddiaları  temel alan bir argüman seçmektedir. Diktatörler seçimle iş başına gelmez bunu hatırlatmak isteriz.

Geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gaziantep’te toplu açılış ve miting de yaptığı konuşmada ‘’Geçtiğimiz günlerde bir istihdam seferberliği başlattık Gaziantep organize sanayi bölgemizin bu seferberliğe 15 bin istihdamla katıldığını öğrendim ve çok memnun oldum, Ankara’da ki toplantı da söz verilen rakamlar vardı vali bey bu taahüd’ü  takip edecek ve Organize sanayi bölgesinde 15 bin kişi inşallah  iş başı yapacak hepsinin de takipçisiyim söz verip de yerine getirmeyeni de ülkeye ifşa edeceğimi  özellikle belirtmek isterim.’’  demişti.

Bu konuşmada  Gaziantepli işadamları Cumhurbaşkanı  Erdoğan’a Ankara’da bir toplantıda  Organize Sanayi bölgesinde on beş bin kişi istihdam edeceğiz diye söz veriyorlar ve Sayın Erdoğan da bu sözü yerine getirmeyenleri ifşa edeceğini söylüyor.

Geçen hafta Ana muhalefetin lideri ise bunu şöyle açıklıyor; Cumhurbaşkanı, işçileri işe almayan işadamlarını teşhir edeceğim diyor, yani  şantaja başvurdu , yani baskıya başvurdu’’ diyerek olayı sulandırarak kendine siyasi malzeme yapmayı tercih ediyor ve onu da beceremiyor. Erdoğan’ın verilen sözlerin tutulmamasını ifşa edeceğini söylemesi, ana muhalefet liderinin anladığı kadarı ile şantaj ve baskı aracı olarak kullanılması olarak görülmektedir bu da bize onun içinde  bulunduğu ruh halini yansıtmaktadır.  Şantaj nasıl yapılır? bir suç veya ahlak dışı yapılan bir eylemi medyaya sunulmaması karşılığı istenen bir durum olduğunu unutmuş olsa gerek kendisi bunu gayet iyi bilmektedir. Çünkü ana muhalefet lideri bir şantaj kaseti ile başkan olmuştu bunu da kendilerine  hatırlatmak isteriz.

Geçen hayır tarafına yakın ama  kararsız görünen bir arkadaşım bana bir soru sormuştu;  Seçilen Cumhurbaşkanı ölürse yerine yardımcısı geçer ve ölene kadar görevde kalabilir mi?  diye sormuştu. Burada cevaplamak istedim.  Cumhurbaşkanı ölürse yerine yardımcısı geçer ancak yardımcısının göreve başlamasını kim onaylar cevabımız TBMM, bu yardımcı KHK( kanun hükmünde kararname) yayınlar ancak o KHK’ları da kim onaylar TBMM, yani meclis onaylarsa KHK  geçerli olur, onaylamazsa hükümsüzdür.

Muhalefetin ana argümanlarından olan diktatörlük  kavramını meclis onayını  ve beş yılda bir halkın seçimi ile iş başına  geldiğini görmezden gelerek halkı diktatörlük kavramına inandırmaya çalışmaktadır.

Meclis onayı olmadan Cumhurbaşkanının aldığı karalar geçersizdir, muhalefetin ülkenin  KHK’lar ile yönetileceğini iddia etmesinin  tamamen hedef  saptırma   olduğunu belirtmek isterim. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı seçimleri beş yılda bir yapılır eğer cumhurbaşkanı seçimlere bir yıldan az kala herhangi bir sebeple görevden uzaklaşırsa (Ölüm veya Suç sebebiyle görevden alınma)  seçimlere kadar yardımcısı vekalet eder ve bunun için yine meclis onayı gerekir, eğer seçimlere bir yıldan fazla varsa 45 gün içinde  Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılır ve seçilen Cumhurbaşkanını yine meclis onaylar.

Bunu açarsak Cumhurbaşkanı normal seçimlere iki yıl  kala ölüm  veya suç sebebiyle görevi sona ererse sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılarak seçilen kişi iki yıl görev yapar, iki yılın sonunda hem Cumhurbaşkanlığı ve hem de TBMM seçimleri yapılır yani   normal seçim takviminde yani önceki Cumhurbaşkanının normal görev süresi sonunda yani beş yıl olan görev süresi sonunda  planlanan seçim  TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimi beraber yapılır ve yine halk seçer.

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR