İsmail Koç

İsmail Koç

PLASTİK SEKTÖRÜ GELECEK VAAT EDİYOR

PLASTİK SEKTÖRÜ GELECEK VAAT EDİYOR

Konya’da plastik sektöründe faaliyet gösteren firmalar Konya Novotel’de PAGEV önderliğinde bir araya geldi.Son zamanlarda çok büyük bir atlım gerçekleştiren plastik sektörünün konuşulduğu toplantıda sektörün sıkıntıları da masaya yatırıldı.

Zorlu geçen 2016 yılına rağmen büyümeye devam eden plastik sektörü 2017 yılı için ümit veriyor.

Bir sektör düşünün ki ham maddesinin ve kullanılan makinelerinin yüzde 85’ini dışardan alsın ancak Avrupa’da ikinci, dünyada ise altıncı sırada yer alsın. Bu da ülkemiz insanının her alanda olduğu gibi plastik sektöründeki girişimciliğinin bir göstergesi olsa gerek.

Türkiye her ne kadar plastik ihracatında Avrupa’da ve dünyada kendine çok iyi bir yer edinmiş olsa da kilogram başına ürün satışı rakamlarında yarıştığı ülkelerin gerisinde kalıyor.

Avrupa’nın ilk 10’da yer alan plastik üreticilerinin kilogram başına ihracat rakamları 5 doları buluyor. Dünyaya ucuz ürün sunmakla nam salmış Çin’in bile kilogram başına ihracatı 4 dolar.  Türkiye 2.6 dolarda kalırken zaten bu ürünlerin maliyeti 1.3 dolar. Böyle bir ortamda Türkiye’nin daha fazla katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerekiyor.

Plastik araştırma ve Geliştirme Vakfı (PAGEV) plastik sektörü için çok önemli işler yapıyor. Sektörle ilgili her türlü çalışmaların yapıldığı PAGEV bir bakıma da plastik sektörün sözcülüğünü üstlenmiş durumda bulunuyor. PAGEVyaptığı çalışmalarla sektöre yeni ufuklar açıyor. PAGEV sadece ticari çalışmalar değil sektörün geleceği için eğitim çalışmalarına da büyük önem veriyor.

Geri dönüşüm noktasında da sorumluktan kaçınılmayarak, ambalaj atıklarının kaynakta ayrı toplanarak geri dönüşüme kazandırılması amacıyla kurulmuş kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan PAGÇEV kurulmuş.

Plastik sektöründeki birlik beraberlik diğer sektörlere örnek teşkil ediyor. Bunu toplantının samimiyetinden çıkarabiliyorsunuz. Sanki bir sektör toplantısında değil de bir dost meclisinde olduğumuzu hissettik.

Bunda tabi PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun da etkisi büyük.Kendisi gerçekten PAGEV ve Türkiye’deki plastik sektörü için çok önemli bir isim.

Konya’da plastik sektörünün en önemli isimlerinden Petek Plastik sahibi Kazım Öztoklu’da ülkemiz içinde bulunduğu duruma rağmen hız kesmeden yatırımlara devam edeceklerini, herkes üzerine düşeni yaparsa kimsenin Türkiye’ye hiçbir şey yapamayacağını 2017 yılından çok ümitli olduklarını söyledi. Önümüzdeki yıllarda plastik sektörüne yapılan yatırımların artarak devam edeceğini ifade eden Öztoklu  Konya’nın bu alanda bir merkez haline gelebileceğinin altını çizdi.

Toplantıda plastik sektörünün sorunları da masaya yatırıldı. En büyük sıkıntı tabi ki bir takım bürokratik engeller, ağır vergi yükü ve personel sıkıntısı…

İhracat rakamlarında Avrupa’da ikinci sırada yer alan ve Türkiye’nin en önemli sektörlerinden olan plastik sektörünün önünün açılması gerekiyor.Sektörün önündeki bürokratik engellerin kaldırılması için siyasilerin biraz daha elini taşın altına koymaları gerekiyor. Bu hem sanayicimiz hem de ülkemiz için çok önemli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR