Ali Kaya

Ali Kaya

Sözde Birleşmiş Milletler

Sözde Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş dünya  barışını , güvenliğini korumak ve uluslar arasında ekonomik , toplumsal ve kültürel  bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet  ve güvenliği, ekonomik  kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası İlişkilerde, kuvvet kullanılmasını ilk olarak evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma  Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.Bizimde üye olduğumuz bu örgütün birde Güvenlik Konseyi var ve dünya devletlerinin Birleşerek  aldığı kararı veto yetkisi var.Bunları neden anlatıyorum bundan 20 yıl önce  Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi.

 İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine bugüne kadar hala ulaşılamadı.Birleşmiş Milletlerin Hollandalı Askerleri Müslüman Boşnakları sırp kasaplarına teslim ederek katliama ortak oldular.

Geçtiğimiz hafta BM nin gündemine bununla ilgili bir tasarı geldi  Tasarıda "Srebrenitsa'da işlenen soykırım ve bu savaşta işlenen kanıtlanmış tüm savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar en sert biçimde kınanır" ifadesi yer alıyordu.

Ve Rusya tasarıya veto yetkisini kullanarak engel oldu .Böylece Srebrenitsa'da işlenen suçların BM Güvenlik Konseyi'nde de soykırım olarak nitelendirilmesi engellenmiş oldu.Rusya burada soykırım yok dedi ama bir Rusya BM nin 193 üye ülkesinin alacağı karara nasıl engel olabilir, ama tek Rusyanın dediği oldu  çoğunluğun değil.Avrupanın göbeğinde işlenen bu insanlık suçunu  dahi soykırım olarak nitelemeyen BM nin görevi ve yapısı sorgulanması gerekir.

 

 Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Eylül 2014 de BM konseyinde yaptığı konuşmayı hatırlatmak isterim.Reisi Cumhur, Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin BM'yi etkisiz hale getirmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi; yeni karar mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu belirtti.Cumhurbaşkanımız  Erdoğan, "Daha fazla mazlum insan hayatını kaybetmeden, BM sorunlara ağırlığını koymalıdır.

Altını çizerek ifade etmeliyim, dünya 5’ten büyüktür" dedi.Cumhurbaşkanımız Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin (ABD, Rusya, İngiltere, Çin, Fransa) BM’yi etkisiz hale getirdiğini söyledi, bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.Yine bu BM İsrail aleyhine hiçbir karara onay verememiş olması veya israili kınayan hiçbir kararının olmaması BM nin yine bir Batı Medeniyeti birliği olduğunu ve Müslüman coğrafyayı ilgilendiren olumlu veya etkili hiçbir kararının olmadığını söylemek daha doğru olur.Yirmi yıl önce Avrupanın göbeğinde Müslümanlara yapılan soykırımı tanıyamayan,iki yıl önce halk oyları ile seçilmiş ve askeri darbeyle indirilen Mursiye destek olamayan darbeci Sisi ye karşı Ambargo ve yaptırım kararı alamayan BM varlık sebebini sorgulaması gerekir. Reisi Cumhurun BM konseyinde yaptığı konuşma Müslüman coğrafyanın bu örgüte nasıl baktığının tek yürekli sesi olmuştur. Biz de Müslümanlar olarak  İslam Birliği örgütünü kurma vakti geldi diyoruz ama İslam coğrafyasının büyük çoğunluğu Batı güdümlü yönetimler tarafından kontrol edildiği sürece bunun da uzun yıllar alabileceğini biliyoruz.

Veya BM nin yapı ve görev tanımlaması yeniden yapılandırılması gerekir.  Bu nasıl olacak Güvenlik konseyi üye ülkeler ellerindeki kozu bırakırmı bırakmaz çünkü işine gelmez.Yani BM artık geçerliliğini yitirmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR