İsmail Koç

İsmail Koç

Türkiye için önemli bir kavşak: 16 Nisan

Türkiye için önemli bir kavşak: 16 Nisan

Türk siyasi tarihinin en önemli seçimlerinden biri olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sitemi Halk oylamasında tüm dünyanın hayır demesine rağmen Türk milleti geleceği için evet dedi.

Aslında 16 Nisan Türkiye için bir halk oylamasından çok daha fazlasını ifade ediyordu.

15 Temmuz ile birlikte ihanet şebekeleri ile yüzleşen Türkiye, içinde bulunduğu durumdan çıkmak ve geleceğe daha umutlu bakabilmek için bir sistem değişikliğine ihtiyaç duyuyordu.

Bu süreçte Avrupa’nın tutumu da ilgi çekiciydi.

Bölgesinde büyük ve güçlü bir Türkiye işlerine gelmiyordu tabi…

Avrupa ülkeleri halk oylaması öncesinde olmadık karalama kampanyaları ile süreci sabote etmeye çalıştılar. Sonra da yalan yanlış iftiralarla hayır çıkması için ellerinden gelen ne varsa yaptılar.

Sadece buradan bile bakıldığında yeni sistemin ülkemiz için ne kadar önemli olduğu anlaşılabiliyordu.

Tüm emperyalist güçlerin ülkemiz karşısında saf tutmasına rağmen içimizdeki bazıları inatla bu yeni sistemi anlamadı, anlamak istemedi.

Her şeye rağmen Anayasa değişikliği halk oylaması 1 milyon 360 bin oy farkla %51,4 evet ile kabul edildi. 725 bin oyun ise geçersiz sayılması son derece dikkat çekiciydi.  

Bazı çevrelerin anayasa değişikliğinin az bir farkla kabul edilmesini başarısızlık olarak göstermeye çalışsa da 16 Nisan yedi düveli karşımıza alarak kazanılmış büyük bir seçim zaferidir.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine en başından beri karşı çıkan ve başında bulunduğu CHP ile tam 8 seçim kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu ise halen sorunu başka yerlerde aramaya devam ediyor.

Halk oylamasında beklentinin altında bir oy alan AK Parti, halk oylamasına ne kadar destek verip vermediği tartışılan MHP ve artık seçim kaybetmeyi bir alışkanlık haline getiren CHP’nin kendi içlerinde bir takım revizyonlar yapmalarının vakti geldi de geçiyor.

Özellikle son dönemlerde seçimden seçime koşan ve mental bir yorgunluk gözlenen AK Parti Teşkilatlarında bir değişikliğe şiddetle ihtiyaç durulmaktadır.

Konya halk oylamasında bir miktar beklentilerin altında kaldı. Tüm iller göz önünde bulundurulduğunda Konya’dan çok büyük bir destek gelse de aslında beklentiler çok daha büyüktü. Konya’dan bir rekor bekleniyordu. Tabii bu evet çalışmasının yeterince yapıldığı anlamında da gelmiyor.

CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt’a da bu noktada teşekkür etmek gerekiyor. Yaptığı skandal açıklamalarla istemeden de olsa belki de halk oylamasının kabul edilmesine katkı sağladı.

Bu katkıyı belki de AK Parti ve MHP cenahında bulunan bazı isimler yapmamıştır.

Konya Erdoğan’ı ve AK Parti hükümetlerini bu kadar desteklemesinin karşılığını yatırımlarda alabildiği konusu tartışılır. Üzerine titrenen iller, İstanbul, Ankara ve İzmir 16 Nisan’da hayır dedi. Konya ise bu noktada üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdi. Bu nedenle de yeni dönemde Konya yatırımlarının daha hızlı ilerlemesi hak ettiği değeri görebilmesi çok büyük önem arz ediyor.

Yeni sistem ile birlikte yeni dönemin Konya’ya, ülkemize ve tüm bu bölgeye hayırlar getirmesi dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR