Şerife Şenyıl

Şerife Şenyıl

Zelzele

Zelzele

Deprem kelimesini herkes duymuştur. Hatta belki de birebir yaşamıştır. Fakat zelzele kelimesini daha önce hiç duymayanlar ya da ne demek olduğunu bilmeyenler olabilir. Zelzele sözlükte

“Bir şeyi hareket ettirmek, şiddetle sarsmak, vurmak” anlamındadır. Türkçe’de zelzelenin yerine daha çok deprem kelimesi kullanılır.

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat 2023 tarihinde büyük ve yıkıcı bir deprem meydana geldi. Akşam saatlerinde yattıklarında her şeyleri vardı. Evleri, arabaları, eşyaları, altınları, fabrikaları… Ama kısa süre içerisinde ve bir anda kimi evsiz kimi evlatsız kimi annesiz kimi yalnız kimisinin ise cesedi dahi bulunamamıştı. Ama hayat devam ediyor. Yaraları sarılmaya, acıları hafifletilmeye çalışıldı. Yardımlar gönderildi. Ama sevdiklerini kaybettiler. Onun yerini hiçbir zaman hiçbir şey tutmadı.

Konuyu biraz da dini açıdan ele alalım:

Depremler kıyamete benzetilmiş, bu benzetmede Kur’an’da kıyamete dair verilen bilgilerle depremin yol açtığı yıkımlar ve ölümler, insanların yaşadığı panik ve çaresizlik, korku ve kaygı gibi durumlar, yerdeki kayma ve kırılmalar, gaz ve lav püskürmesi, yerden ve yıkımlardan gelen büyük uğultu ve gürültüler gibi doğal gelişmeler arasındaki benzerlikler etkili olmuştur.

Hz. Peygamber’e isnat edilen bazı hadislerde depremlerin kıyamet alametleri arasında zikredilmesi de deprem-kıyamet benzetmesini güçlendirmiştir. Depremler de aslında kıyametin adeta bir fragmanıdır diyebiliriz. Kıyamet gününde de insanlar kendi telaşelerine düşecekler ve kimsenin kimseye faydasının olmadığı bir gün olacaktır.

Allah geçmiş topluluklara günahları yüzünden uyarılar yapmıştır. Örneğin Lut kavmi bir doğal afet sonucu yok olmuştur. Peki geçmiş topluluklara uyarılar yapan Allah günümüz toplumlarına neden yapmasın? Yoksa kendimizi günahlardan arınmış bir toplum olarak mı görüyoruz? Elbette hayır. Kimse kendini günahsız olarak tanımlamaz. Çünkü insanoğlu hata yapabilir. Ama tövbe etmelidir. Tekrar o günaha dönmemelidir.

Allah kazadan, beladan, doğal afetlerden bizleri muhafaza eylesin. Amin. Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Şenyıl Arşivi
SON YAZILAR