Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

20 yıl mı oldu?

20 yıl mı oldu?

2000 yılı milenyumdu.
 
En şatafatlı başlangıçtı.
 
1000 yıl daha bitmişti.
 
2019 dan 2020 ye geçiş sönük oldu.
 
Son olarak TOGG tanıtımı renk kattı sadece. Yerli otomobil ile ilgili bir şey demiyorum. Çünkü Japonya’da bu yıl uçan arabalar taksi olarak hizmet vermeye başlayacak.
 
2000-2010 arası, 2010-2015 arası, 2015-2018 arası, 2018-2019 arası, 2019 ilk yarı ve son yarı değişim miktarı olarak aynı sayılıyor teknolojik ve ekonomik olarak. Geçen zaman, gelen zamandan yavaş kalıyor.
 
Geçen yıl poşet kullanmayı ücretli yaparak başladığımız yıla bu yıl depozitolu ürünler ile devam edeceğiz. %77 Plastik poşet kullanımında azalma oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem çevre ile hem de depremlerden dolayı bu yılın çok çalışanı oldu.
 
***Seçimlerimiz
 
            Yerel seçimler uzun bir zaman gündemde oldu. Başkanlık sisteminden sonra belediyeler daha önem kazandı. Halka en yakın olan, sahada olanlardır. Her seçim döneminde 4-5 milyon yeni seçmen katılıyor. Mega projelerden etkilenmiyorlar, youtube takip eden bir nesil. Televizyon izlemiyorlar. Dizi ve film platformları bu yıl abone sayılarını çok artırdı.
 
            Ülkemiz eğitim değerlendirmelerinde münferit başarılar hariç sıralamalarda hep alt sıralarda. Çin ve Hindistan yetişmiş eğitimli insan konusunda dünyada en önde. Yurtdışında da eğitim görsün diye özellikle teşvik programları yapıyor.
 
            Dünyadaki önemli firmaların üst düzey yöneticileri ya Hintli ya da çinli.
 
 
***Finans
 
            Vergi rekortmenlerinde bankalar liste başı olunca anlaşıldı ki üretimden ve ticaretten fazlası bankalarda. Bankalar aralık ayında tahsili mümkün olmayan alacaklarını çok az bir miktarla devrettiler. Finans bu işlemi zaman kaybı olarak yorumluyor. Mevcut çalışmalarına yoğunlaşıyorlar.
 
***Adalet
 
            Yıl boyu 474 kadın cinayeti işlendi. Haberlere konu olan trafikte yaşanan olaylar gündemi uzunca bir zaman meşgul etti. Sosyal medya bazı kararları anında değiştirilir hale getirdi. Kanaatle karar verilince adalet sistemi düzeltme yapıyor bu da zaman kaybı ile başlayan zararlara yol açıyor.
 
***Teknoloji
 
            Bu yıl sesle komutu çokça kullanacağız.
 
Geçen yıl moda olan yaşlandırma programı yazılımcıların daha hızlı olarak veri toplamak için yaptığı ortaya çıktı. Çünkü gün gün fotoğrafları analiz ederek ilerleyen dönemde ne olacağı ile ilgili değil kendilerini test ettiler. Kimin ne kadar yaşayacağını bilmedikleri için önemli olan doğru yolda olup olmadıklarıydı.
 
Çin-ABD Ticaret Savaşları teknolojiye sıçradı, Huawei'in ABD hükümeti tarafından kara listeye alınmasının ardından, Huawei kullanıcılarının Android işletim sistemine olan erişimi askıya alındı.
 
Ülkemizde vergi durumlarının değişmesinden dolayı e-ticaret ve Google gibi hizmet veren firmalar anlaşma yoluna veya hizmet vermemeye karar verecekler.
 
Apple gibi teknoloji devleri TV platformlarına, müzik platformlarına, oyun platformlarına girmek için kullanıcılarına ağır şartlar sunuyor.
 
Teknoloji firmaları ülkelerden daha büyük bir hale geliyor.
 
***Ekonomi
 
Çin'den Avrupa'ya kesintisiz giden ilk yük treni China Railway Express, 2 kıta, 10 ülke, 2 denizi aşarak, 11 bin 483 kilometrelik yolu 12 günde tamamladı ve son durağı Prag'a ulaştı.
 
Kendi iç işlerimiz ile uğraşırken Çin 3 farklı yolla Avrupa’ya açıldı.
 
Sonuç olarak;
 
Eleştirmek güzel olanlar için daha iyisini yapmaya, kötü olanları düzeltmek için yol gösterici olur.
 
Teknofest, 11milyon ağaç kampanyası güzel olan tarafıydı 2019 yılı için.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR