Mevlüt Uğur

Mevlüt Uğur

BİR OLMAK ALLAH’A MAHSUSTUR. BİZE BİR’LİK(TE) OLMAK YAKIŞIR.

BİR OLMAK ALLAH’A MAHSUSTUR. BİZE BİR’LİK(TE) OLMAK YAKIŞIR.

Birlik, milliyeti aşarak insanlığa ulaşmak; vatan sevgisinden insanlık idealine yükselmektir. Kendi vatanı ile ilgisi olmayanların insanlık sevgisi, ikiyüzlünün yoksula acıması gibidir.

Vatan, insanlığa ulaşmak için bir menzildir. Vatanı sevmek ancak insanlığı sevmekle mümkündür. Vatanda insanlığın kurtarılması için savaş, yalnız insanlık için savaştır.

Vatanı candan sevmek için bütün insanlara bir gözle bakmak gerekir. Vatan davasını kahramanca savunabilmek için, insanlık sevgisiyle vatana kurban olabilmek lazımdır.

İnsanlıktan gafil olanların vatan sevgisi, hayvanların inine bağlanışı gibidir: o bir adım ilerlemeyecek ve yeni bir şey doğurmayacaktır.

Adalet BİR’lik ahlakının sonucudur. Adil olmak, BİR’liğeaşık olmaktır. Bilgiden irfana yükselmektir. Adalet, hissin hükmünü akılla tamamlamak, aklın kararını duyguyla genişletmek ve derinlik vermektir. Adalet, her başa gücü yettiği kadar yük vermektir; kimseden yapmasına imkanı olmayan şeyi beklememektir.

Hiçbir gücenme kırılma ve nefrete esir olmadan, hiçbir ilgi ve sempatiye bağlanmadan sırf adaletle hareket edebilmek için görev duygusuna başvurmak yetmez. Ancak kendisinde BİR’lik aşkı olan kimse adil olacak ve insanlığı seven, hiçbir insanı başkasından ayırmayan biri olacaktır.

BİR olmak Allah’a mahsustur. Bizlere, insanlığa BİR’lik(te) olmak yakışır. Birliğimizi yer yer merhametimizle, gerektiğinde ise adaletimizle tesis etmeliyiz.

Ülkemizde yaşanan sıkıntılarda nasıl milletçe dik ve birlikte durduysak ümmetin yaşadığı her türlü sıkıntıda da ümmetçe dik ve birlikte durmalıyız.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mevlüt Uğur Arşivi
SON YAZILAR