Ali Kaya

Ali Kaya

Corona ve sayısal veriler

Corona ve sayısal veriler

Bu yazımızı dört günlük sokağa çıkma yasağının ilk günü fırından ekmek alıp eve geçtikten sonra yazmaya başladım. Öncelikle yollar da hiç araç yoktu  belediye ekipleri, polis ve jandarma devriyesinden  başka araca rastlamadım. Şehir merkezine uğradığım bir market ve fırından başka açık işyerleri görmedim ve uğradığım esnaflar beni karşılarında görünce çay var bir bardak çay içermisiniz  sualiyle hoş geldiniz  diyor. Halkımızın sokağa çıkma yasağına azami ölçüde uyduğuna tecrübe ederek şahit oldum çarşıda kimsecikler yoktu.

Gezdiğim gördüğüm ilçeler mahalleler de halkımız duyarlılık göstererek bu korona tehdidinden bir an önce kurtulmak istiyor. Sağlık bakanlığının ve Corona bilim kurulunun gerekli önlemleri alarak hastalığın önüne geçmeye çalıştığı şu son bir aylık zaman zarfında bazı çevreler beğenmese de ben ülkemiz adına Sağlık Bakanı Sayın Koca’yı ve bilim kurulu üyelerini takdir ve tebrik ediyorum. Alınan önlemler sayesinde Corona salgınının ülkemizde yayılma hızı kontrol edilebildiğini gösterdiler.  Benim bulunduğum bölgede halkımızın büyük çoğunluğu sosyal izolasyon ve hijyen kurallarına uyduğunu görmekteyiz. Bu salgının önlenmesin de  en büyük silahımızın izolasyon ve sosyal mesafeyi korumaktan geçtiğini artık bilmeyenimiz yok. Malumunuz çay ocakları kapalı olması sebebiyle esnaf kendi çayını demliyor ve cam bardak yerine tek kullanımlık kağıt bardakları tercih ediyor ve müşterilerinin alışverişlerini de ellerinde  cerrahi eldiven ve  yüzlerinde maskeleri  ile hizmet sunmaları  esnafımızın bu salgını ne kadar ciddiye aldığını göstermeye yeter sanırım.

İnsanlar ile konuşmalarımızda sürekli karşılaştığım bir soru Corona salgını ne zaman biter sorusudur. Arkadaşlar bu bir virüs sağlık bakanlığı bu konuda azami gayret gösteriyor ve Corona’nın aşısı bulununcaya kadar sosyal izolasyon kurallarına uymaya devam edeceğiz ve dolayısıyla devletimizin aldığı önlemler devam edecektir diyorum. Tüm ülke akşam saatlerinde sağlık bakanlığının açıkladığı Corona salgınındaki sayısal verileri heyecanla beklemekte ve bir müjdeli haber duyarmıyım diye o saatlerde ekran başından ayrılmamaktadır. Her gün akşam saatlerin de Sağlık bakanlığı günlük test sayısı, pozitif vaka sayısı, yoğun bakım sayısı,  entübe hasta sayısı, vefat eden sayısı ve iyileşen hasta sayısını neredeyse konuşmayan yok gibi. Bana yöneltilen sorulara verdiğim cevabı buradan sizlerle de paylaşayım  arkadaşlar günlük vefat eden sayısı içimizi dağlasa da üzüntümüzü artırsa da çok önemli bir veri keşke her gün sıfır diye okuyabilsek ama ne mümkün bu sayı içimizi burkan bizi hüzün ve endişeye sevk eden bir veri  hayatını kaybedenlere Allah rahmet eylesin, diğer taraftan günlük pozitif vaka sayısı Corona mücadelesinin seyrini değiştirecek önemli bir veridir ve Corona salgının önümüzdeki aylarda alınacak önlemleri veya hayatın normale dönmesini sağlayacak sayısal verilerdir  bu sayısı ne zaman sıfır olursa işte hayat o zaman normale döner bu sayısının azalmaya başlaması hayatın normale dönmeye başlaması demek olur  ve iyileşen hasta sayısı Corona salgınında tedavi şansımızı ve bu salgınla tıbbi mücadele yeteneğimizi gösteren önemli sayısal verilerdir. Alınan önlemler ile bu sayısal verilerin düşme eğilimi göstermesi hepimizi umutlandıran gelişmelerdir.

Geçen hafta sosyal medya hesabından bir doktorun tüm ülkeyi heyecanlandırarak yeni bulunmuş gibi daha önce üretilen ilaç üzerinden paylaşım yapması ben dahil her kesimin tepkisini çekmiştir. Araştırma nedir daha önceden bilinmeyen bir gerçeği ortaya çıkarmak veya bir sorunu çözümlemek ve eldeki verileri artırmak için bilimsel yöntem ve tekniklerden yararlanarak yapılan düzenli çalışmalardır. Bu doktorumuz hastanelerde solunum hastalıklarında kullanılan bir maddeyi yine solunum hastalıklarında kullanarak var olan bir olguyu bulmuş gibi göstermesi sebebiyle tepki toplamıştır. Diğer taraftan bu ilaç maliyet açısından da ucuz sayılmaz.  Bir örnek vererek bu tezimi desteklemek istiyorum Avustralya’da bilim adamlarının yayınladığı ve Veteriner saha da kullanılan İ……...n içeren (hayvan sahiplerinin elinde bulunduğu için yazmıyorum) ve tüm dünya da fazlasıyla bulunan ve maliyet olarak da çok ucuz bir etken maddenin Corona virüs üzerine etkinliğini araştırsa gerçekten çok büyük bir takdir toplardı. Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR