Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Ekonomik Krizlerin Kazananları!

Ekonomik Krizlerin Kazananları!

 
      Geçen yıl ocak ayında yapılan kartlı harcamaların 54 milyar lirası kredi kartından oluşurken, bu oran 2019’un ilk ayında 62 milyar lira olarak gerçekleşti. %15 Civarında artış oldu. Her yıl banka ve kredi kartlarıyla 800 milyar liranın üzerinde harcama yapılıyor.
 
            Türkiye’de 215 milyon plastik kart var, bunların 149 milyonunu banka kartlarının oluşturuyor. Ödemelerimizin % 38’ini kartla yapıyoruz. Finansal okuryazarlığın artmasıyla kartla alışveriş birçok mecrada kullanılmaya devam ediyor. Ulaşımda, vergide, takside ve sağlık ödemelerinde giderek yaygınlaşan kartlı ödeme sistemimiz var. Kart sayısı bakımından İngiltere ve Almanya’nın da önünde Avrupa’da 1. sırada yer alıyoruz. Her yıl yaklaşık 5,5 milyar adet kartlı işlem gerçekleşiyor. Kartlı harcamalarda geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık % 17 artış yaşandı.
           
            Ekonomik kriz dönemlerinde herkesin para kaybettiğini düşünmek büyük yanılgıdır. Birçok şirket, girişimci ve yatırımcı ekonomik kriz dönemlerinde servetlerine servet katmakta ve normal bir piyasa döneminden daha fazla para kazanmaktadır. Ancak bu dönemlerde yapılan her girişiminin risk taşıdığını belirtmekte elbette yarar var.
 
         Toptancı  avantajları, genellikle alışveriş büyük ölçüde sekteye uğrar ve talepteki düşüş ile birlikte toptancılar iş yapamaz hale gelir. Bu da borçlarını zamanında ödeyememelerine ve iflas etmelerine yol açar. İşte bu dönemde toptancılar genellikle ürünlerini aldıkları fiyatların bile altında satmaya başlar. Bu yatırımcılar için eşsiz bir fırsat anlamına gelmektedir, çünkü her ekonomik kriz bir gün biter; söz konusu satılan ürünler de bir gün yeniden ederine ulaşacaktır.
 
            Toptancılarda bozulmayan ve modası geçmeyen birçok ürün bulabilirsiniz. Bu ürünleri uygun fiyatlar ile satın alarak depolayın ve kriz dönemlerinden sonra yeniden satışa sunun. Örneğin oyuncaklar, ev aletleri, mobilya ürünleri, teçhizatlar ve dahası. Birçok ürün için yeterli araştırmayı yaptıktan sonra eşsiz fırsatlara sahip olacaksınız.
 
            Faiz dünyanın her noktasında ekonomik kriz dönemlerinde bankaların sunduğu mevduat faizleri adeta patlar! Tıpkı son dönemde Türkiye’de olduğu gibi. Birkaç yıl önce Türkiye’de bankaların mevduat faizi yüzde 8-9 civarında bulunuyordu, ancak şu anda faiz oranları yüzde 21’i aşmış durumda. Birçok banka şubesine giderek yüksek tutarlar için daha fazla oranlar için bile anlaşma yapanlar bile var.
 
            Gayrimenkul, ekonomik kriz dönemlerinde hemen hemen her şeye talep azalır, hatta insanlar gıda ihtiyaçlarını bile büyük ölçüde azaltır. Bu dönemlerde elbette insanların yeni gayrimenkul için kredi çekmesini, tüm parasını harcamasını da beklemek mümkün değil. İşte bu nedenle evini, arazisini, dükkanını satmak isteyenler genellikle aylarca bekler ancak sonuç alamaz. Bu nedenle gayrimenkullerin fiyatları kademeli olarak düşer, bu da yatırımcılar için eşsiz bir fırsat anlamına geliyor.
 
            Örneğin 300 bin liraya satılan bir konutu, 100 bin liraya ancak ekonomik kriz dönemlerinde satın alabilirsiniz. Bu da daha konutu satmadan ciddi bir para kazanmanızı sağlayacak. Ancak bu paraya elbette yakın bir tarihte ihtiyacınızın olmaması gerekiyor, çünkü kar elde etmek için piyasanın normalleşmesini beklemeniz gerekecek.
 
            Emtia, piyasalara göz atarken daima ‘en güvenli yatırım aracı’ gibi terimler duyarsınız, bunun en büyük nedeni ekonomik kriz dönemlerinde kar elde ettirme fırsatıdır. Örneğin bu konuda en çok bilinen yatırım aracı altındır. Altın, dünya üzerinde daha önce yaşanmış bütün ekonomik kriz dönemlerinde yatırımcılarına kar sağlamıştır. Sadece altın değil, pamuk, petrol, platin, demir, alüminyum da aynı şekilde kriz dönemlerinde yerli para birimlerine göre ciddi bir yükseliş kaydeder.
 
Sonuç olarak;
 
            Dönemsel olarak ekonomi bozulsa bile fırsatçılar her dönem olacaktır. Ne toptancılardan zararına mal alalım, ne de ödeme zorluğu çektiği için evini satmak zorunda olan kişiden evini değerinden aşağı alalım, ne faize ne de bizim dışımızda topluma zarar verecek şekilde mevcut paraları stok yapalım. Bu süreç elbet geçecek sakinliğimizi korur, olaylara başka bakış açılarından bakabilirsek, Birkaç farklı olasılık hesabı ile en az zararla atlatabiliriz.
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR