Mustafa Çeçen

Mustafa Çeçen

Evlat istediğin gibi değil yetiştirdiğin gibi olur

Evlat istediğin gibi değil yetiştirdiğin gibi olur

            20 altın kural

Saygı değer okuyucular, yaşadığımız hayat boyunca herkezin bir ideali nettir.Mutlu bir yuva kurmak ve hayırlı bir evlad dünyaya getirip yetiştirmek ve soyunu ilerletmektir .
Hayırlı evlad olması için biz ailelere anneye babaya özellikle ne gibi görevler düşmektedir bir evlad sahibi olmak için bir anne adayı ve baba adayı neler çektiğini çok iyi  bilirler peki 9 ay karnında taşıyan gözü gibi baktığı evladını insan oğlu Neden iyi yetiştiremez   hayırlı evlad nasıl olur sorusunun cevabını sizlerle 20 altın kural ile  paylaşmak istedim.
           

Aşağıdaki yer alan konuların bütünüde  bir evladın yetişmesi için önemli olan unsurlar olduğunu düşünüyorum  Nitekim  Çocuğun aynası anne ve babasıdır. Bu aynadan daima güzel şeyler görmelidir.


                          
1.  Evlad, emdiği süte göre yetişir,eşinizi iyi seçmeniz evladınızın nasıl bir ahlakta olacağının göstergesidir.
  
2.Bebek doğduktan sonra da hiç ara vermeksizin eğitim ve öğrenimine büyük önem verilmelidir.
 
3.Evladınız 2-4 yaşlarına geldiğinde artık gözle gördüğü ve işittiği herşeyi yavaş yavaş algılamaya ve kayıt yapmaya başlar.Artık ona bu yaşlarda öğretilecek en önemli şey, tevhîddir. Rabbinin kendisine tanıtılmasıdır. 

4.Kuracağı arkadaşlıkları çocukluktan başlar hemen gözlemleyip kuracağı arkadaşlarını bilmeniz yetişmesine en faydalı olandır hayırlı arkadaş hayırlı evlad demektir.

5.iletişim konusunda tam emniyetli olarak gerekirse hafta da bir kere dahi olsa aile içi toplantı yapıp hem evladınızın hemde ailenizle iletişime geçmek ve evladınız ile ortaya bir konu açıp fikirlerini anlamaya çalışmak

6.Evladınıza yüklediğiniz yada eğitim için de aldığı bilgileri başkaları ile paylaşması gerekmektedir insanlar arasında ki dialog konusunu kendisine öz güven vermektedir 

7 .Eğitim alanı ve öğretici olarak gördüğünüz ögretmenini ne kadar Faydalı olduğunu bilmek ve tanışmak en faydalı olanıdır bir öğretmende anne ve baba gibidir

8. Evladınız ile gerekirse arkadaş gibi olun ve bütün sosyal ortamlara girmesini sağlayın değişik ortam ve çevreleri insanları tanımak daha iyi olacaktır

9. Evladınızın hayatında bir sorun var ise o sorunu kendisi çözmesi için bekleyiniz kendisinin çözdüğü problemler kendi kişiliğini tanımasında  ilerletmesinde  yardımcı olur.

10. Evladınızın boş zamanlarında çalışmaya teşvik etmeniz hem hayatı tanıma konusunda yardımcı olacaktır  ekmek parası nasıl kazanıldığını anlaması dünyayı azim ve gayret konusunda iyileşecektir 

11.Devamlı olarak görevler verin başarısızlıkla sonuçlansa bile verdiği emeği çabayı taktir ile karşılayın 

12.Evladınız tokat dahi atmayın cok küçükken geçirdiği korku şiddet onun hayatına devam etmesi için olumsuz sonuçlar verebileceği gibi içine kapanabilir .Şiddet hiçbir şeyin çağresi olmadığı günümüzde her zaman görülmektedir.

13. Çocuklarınıza vereceğiniz en güzel ve değerli hediye ilgi ve zamanınızdır

14. Evladınıza  öğütten çok iyi örneğe ihtiyaçları vardır. 14 ve 15 yaşlarına geldiğinde hastanelere ve mezarlıklara vs ibret alacağı yerlere götürmeyi ihmal etmeyin evladınızın hayatı daha iyi  anlaması için yardımcı olacaktır.

15. Eğer evladınızı her konuda  teşvik ederek yaşarsanız güven duymayı öğrenecektir.

16.Evlatlarınız arasında eşitliği sağlayabiliyorsanız en büyük unsur olan adaleti öğretmiş olursunuz.

17. Evladınızın davranışlarını gözlemleyin ona bir şeyi öğretirken tamamen olumlu ve nazik davranın hemen Yapmasını beklemeyin sabırla fark ettirmeden izleyin.

18.Önemli günlerinde yanında olun her zaman sırtını dayayabileceği bir ailesi olduğunu ona fark ettirin Yoğun çalışabilirsiniz, yorgun olabilirsiniz fakat asla çocuğunuzun önemli gördüğü anlarında her zaman yanında olmaya dikkat edin.

19.Sağlıklı beslenerek, spor yaparak evladınıza güzel bir örnek olursunuz
Çocuk çevresinde gördüğü kişilerin hayat tarzlarından etkilenerek kendisine uygular. Etrafınıza dikkat edin bu konuda özellikle arkadaşlarını özenle seçmesine yardımcı olun.

20. Bir anne ve baba  evladını Nasıl görmek istiyorsa öyle davranması, uygulaması  cok önemlidir sevgiyle büyüyen çocuklar psikolojik olarak sağlıklı, özgüvenli,mutlu ve adaletli evlad olurlar.

            Evladınızın doğduktan sonra ki aşamalarını iyi değerlendirmeniz ve eğitime katkı sağlamanız ilerleyen yaşlarda kontrolü elinize almanız demektir. Yaşadığımız hayat boyunca maddi sıkıntılar içerisinde yaşayan aileler maddi olmasada manevi desteğini eksik etmemeleri gerekir.

Evlad bir gül gibidir.
Tanığım saydığım ve sevdiğim bir kişinin hayat boyunca babasından hic bir destek görmemesi kendi eğitimine dahi engel olmasını kulaklarımla duydum ve işittim o kişi  babasının gercek anlamda sevgisini hissetseydi ! ve sevseydi hayatı daha güzel görebilirdi nitekim güneşin doğuşu insana daha güzel kapıların açılmasını sebebtir herkezin bu dünya üzerinde bir imtihanı vardır. Evladınızın sesini dinlemeniz ve iyisiyle kötüsüyle onu kabullenmek zorundasınız evlad bir gül gibidir Gül Nasıl dikenden vaz geçemez ise dikende gülsüz yaşayamaz ! Evladınıza sahip çıkmanız sizin elinizde evladınıza yüz değil kulak vermelisiniz. 

Unutmayın ! 
Bu dünyada en güzel varlık EVLADTIR.                    

SAYGILARIMLA 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çeçen Arşivi
SON YAZILAR