Şerife Oktar

Şerife Oktar

Fazileti Kuran

Fazileti Kuran

Yaşlı adam her gün Kuran okuyor fakat ezberleyemiyordu. Küçük oğlu: “Babacım ezberleyemediğin halde her gün niçin okuyorsun?” diye sordu. Baba, kendisiyle kömür taşınan sepeti göstererek: “Sebebini şu sepetle bana denizden su getirdikten sonra söyleyeceğim ”dedi. Oğul denizden su getirmeye çalıştı. Defalarca denemesine rağmen başaramadı. “Baba, başaramıyorum. Bununla denizden su taşınmaz” dedi. Baba sepeti göstererek: “Peki onda bir şey fark ettin mi?” “Evet baba sepet tertemiz olmuş” “İşte böyle oğul, Kur’an deniz suyu gibidir. Kalbinde tutamazsan bile dünyanın pislikleriyle kirlenen kalbini tertemiz yapar.”

Yüce kitabımız Kuranı Kerimi ezberlemek ve öğretmek Muhammed ümmetine farzı kifayedir. Yani eğer bir grup Müslüman bu görevi yerine getirirse hafızlığı tamamlarsa diğerlerinden bu farziyet kaldırılır. Bununla birlikte namaz caiz olacak kadar ezberlenmesi farzı ayndır ki herkesin birey olarak vazgeçilmez vazifesidir. Fatiha suresi ile namazda okunacak surelerin ezberlenmesi ise vacip hükmündedir. Biz bu bilgileri Hanefi fıkhını en detaylı anlatan Mehmet Zihni Efendi’nin Nimeti İslam adlı eserinden öğreniyoruz.

Bu hafta malumunuz Ramazan ayının son günlerini ifa ederken Kuranı Kerimi okumak ve özellikle ezberlemenin faziletleri hakkında bir araştırma yapmak istedim. Pek çok farklı hadiste Kuran okumanın ve ezberlemenin ne derece önemli bir iş olduğunu; inananlara ne büyük yararlar sağlayacağını siz kıymetli okurlarımla paylaşmak istedim.

Rasülullah veda haccı hutbesinde şöyle buyurmuştur: “Ey müminler! Size gün gibi açık ve aşikar emanet bırakıyorum ki ona sımsıkı sarıldıkça asla delalete düşmezsiniz. Bu da Allah’ın kitabı Kurandır.

Tirmizi hadisinde şöyle nakledilmiştir: “Kuran Allah’tan başka her şeyden daha faziletlidir. Kuranın diğer kelama olan üstünlüğü aziz ve celil olan Allah’ın yarattıklarına olan üstünlüğü gibidir.

Gazali İhya adlı eserinde şöyle der: “Allah teala katında Kurandan daha faziletli bir şefaatçi yoktur. Ne bir peygamber ne bir melek, ne de ondan bir başkası.”

Ebu Zer’den rivayetle, Rasülullah bana dedi ki: “Ey Ebu Zer Allah’ın kitabından bir ayet öğrenmen için evden çıkman, senin için yüz rekat (nafile) namaz kılmandan daha hayırlıdır.”

Ali b. Ebu Talib Rasülullah’ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Kim Kuranı okur ve onu ezberlerse Allah onu cennetine sokar ve ailesinden cehenneme girmeyi hak eden on kişiye şefaat etme hakkı tanır.”

Ebu Hureyre’den rivayetle Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Kıyamet günü Kur’an gelir. Ya Rabbi, Kuran ehlini süsle, der. Hemen o keramet tacını giyer. Sonra Kuran Ya rabbi ona nimetini arttır, der. O da keramet elbisesini giyer. Sonra Kuran Ey Rabbim bundan razı ol der. Allah da razı olur. Ona oku ve yüksel denilir ve her ayete bir hasene ziyade edilir.”

Rasulullah, Muaz’a şöyle dedi: “Ey Muaz! Saadete ermişlerin hayatını, şehitlerin ölümünü, haşr gününde kurtuluşu, korku gününde emniyeti, karanlık günde nuru, sıcak günde gölgeyi, susuzluk gününde suya kanmışlığı, hafiflik gününde ölçüyü, sapıklık gününde doğru yola girmeyi istersen Kuran ezberle. Çünkü o, Rahmanın zikridir. Şeytandan bir sığınak mizanda da ağır gelme sebebidir.” 

Rasulullah şöyle buyurmuştur: “Ey Ali! Kuranı öğren ve İnsanlara öğret. Senin için her harfine on hasene vardır. Eğer sen ölürsen şehit olarak ölürsün. Ya Ali Kuranı öğren ve insanlara öğret. Sen öldüğünde melekler kabrini, insanların Allah’ın evini haccettikleri gibi haccederler.”

Rasulüllah şöyle buyurmuştur: Kim kuran okur ve onunla gereği gibi amel ederse kıyamet günü onun anne ve babasına ziyası dünya evlerindeki güneşin ziyasından daha güzel bir taç giydirilir. Kuran ile amel etmeyi ne zannediyorsunuz?

Yüce kitabımızı sevelim, okuyalım. Ahir ömrümüzde ahiretimize en güzel yatırım bugünden yaptıklarımız ve öte taraf için biriktirdiklerimiz olacaktır. Faydalı faydasız demeden pek çok kitabı okuyup gereksiz pek çok şiiri, şarkıyı…ezberliyoruz. İmkansız olsa zihin bunları kabul etmezdi.

Şu bir gerçek ki Kuran, kendisiyle hemhal olan kimseyi asla yarı yolda bırakmaz. Kendini hıfzedenin zihni açılır. Ezberledikçe ezber yeteneği kuvvetlenir. Ufku genişler.  

Rabbim, mübarek Ramazan ayı hürmetine Kuranı en iyi yoldaşımız eylesin. En yakın arkadaşımız Kuran olsun. Gece gündüz demeden hemhal olup onu yaşamayı, hükümleriyle amel etmeyi nasip etsin. Selam ve dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Oktar Arşivi
SON YAZILAR