Erol Çimen

Erol Çimen

Kamu Hakkı

Kamu Hakkı

Kamu hakkı; kamu hukuku kapsamında ortaya çıkan haklardır. Kamusal haklara temel hak ve özgürlükler de denilmektedir.
 
Kamu Hakları; Kişisel haklar, Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Siyasal Haklar olmak üzere 3 e ayrılır.
 
Kişisel Haklar; Yaşama hakkı, kişi dokunulmazlığı hakkı, özel hayatın gizliliği hakkı, bilim ve sanat özgürlüğü hakkı ,süreli süresiz yayın hakkı, konut dokunulmazlığı hakkı, basın ve haberleşme özgürlüğü hakkı, yerleşme ve seyahat özgürlüğü hakkı,düşünce ve inanç özgürlüğü hakkı,örgütlenme hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı, mülkiyet hakkı, düzeltme ve cevap hakkı,hak arama hakkı, ispat hakkı,adil yargılanma hakkı, kanuni hakim güvencesi hakkıdır.
 
Sosyal Ve Ekonomik Haklar; Dinlenme hakkı, sosyal güvenlik hakkı, ailenin korunması hakkı, eğitim ve öğretim hakkı,sendika kurma ve üye olma hakkı, toplu iş sözleşmesi yapma hakkı, grev ve lokavt hakkı,sağlık hakkı,çevrenin korunması hakkı, toprak mülkiyeti hakkı,kıyılardan yararlanma hakkı, tarım hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması hakkı, kamulaştırma hakkı,gençliğin korunması hakkıdır.
 
Siyasal Haklar; Seçme ve seçilme hakkı, kamu hizmetlerine girme hakkı, vatandaşlık hakkı, siyasi parti kurma hakkı ve üye olma hakkı, siyasi faaliyetlerde bulunma hakkıdır.
 
İslam hak , hakikat, hukuk ve adalet dinidir.”Hak” kavramı hem sorumluluklarımızı hem de korumamız gereken değerleri ifade eder.
 
İnsanoğlu anne karnında canlandığından itibaren can güvenliği ve hayat hakkına sahiptir.
 
Her insanın malını ve meşru kazancını koruma hakkı vardır. Haksız yollarla mal elde eden, ticarete hile karıştırarak müşterisini aldatan ve işçisinin hakkını tam ödemeyip gasp eden kişi harama el uzatmış demektir.
 
Hak duyarlılığı en yakın aile fertlerinden başlamak üzere her hak sahibine hakkını vermeyi gerektirir.
 
Kamu Hakkı kul hakkına göre çok daha ağır sorumluluğu olan bir emanettir. Bu emanete ihanet etmek kişiyi hem bu Dünya da , hem de Ahiret de hüsrana sürükler.
 
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu konuda ümmetine şöyle buyurmuştur:
 
-“Kimse hakkı olmayan bir karış toprağı bile almasın! Eğer alırsa kıyamet gününde Allah yedi kat yeri onun boynuna dolar.”
 
-“Kim bir işte görevlendirilip yaptığı işin karşılığı bir ücret alıyorsa, onun bu ücret dışında alacağı her şey emanete hıyanettir.”
 
Son söz olarak ta diyelim ki; kamu hakkında tüyü bitmedik yetimin hakkı vardır. Bunu hiçbir zaman unutmayalım.
 
ALLAH hepimizi kamu hakkını gözeten kullarından eylesin. Amin. Selam ve Dua İle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR