Erol Çimen

Erol Çimen

Piyango

Piyango

Kıymetli okurlarım bu gün sizinle piyango hakkında bir hasbihal etmek istiyorum.
 
Piyango çekilişle kazanılan bir paradır. Neticesinin ne olacağı belli olmayan bir şeye bağlanıp kolayca malı elden çıkarmak veya bu yoldan zahmetsizce para kazanmak haramdır.
 
İskambil, tavla, okey ile kumar oynayan kimseler, neticede kimin kazanacağı belli olmayan bir oyuna para veriyorlar . Zahmetsizce para kazanıyorlar. Toto ve piyangoda da aynı durum mevcuttur. Oyuna iştirak etmek üzere verilen paraların bir kısmı oyunu idare eden müessese tarafından alınıyor. Diğeri iştirakçiler arasında yapılan çekiliş neticesinde kazanan birkaç kişiye veya toto da olduğu gibi tahmini isabetli çıkan birkaç iştirakçiye dağıtılıyor.
 
Dinimizce kumar haram olduğu için piyango bileti almak, kumar oyununa katılmak olur. Biletin promosyon olarak verilmesi neticeyi değiştirmez.
 
Allah (c.c.) ayeti Kerimelerin de:
 
-“Ey inananlar hamr ( alkollü içki) kumar, putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir, bunlar dan kaçının ki saadete eresiniz.”(Maide 90)
 
-“Şeytan hamr ile kumarla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ister. Sizi Allah’ı zikirden ve namazdan alıkoymak ister. Siz (zararları bilinirken) bunlardan halâ sakınmaz mısınız?” (Maide 91)
 
Boş yere geçen her anın pek çok fırsatları da beraberinde götürdüğü kabul etmemiz gereken bir gerçektir. Çünkü insanın vakti dünyanın ömrüne  nisbetle çok az ve kısadır. Bu bakımdan tek bir saniyesi dahi altından daha kıymetli olan zamanın ebedi hayata nur ve ışık tutacak meşguliyetlerle geçmesi gerekir. Bunu için Mümin ibadete ve işi bir hayır üzere olduğu gibi geriye kalan zamanı da manasız olmamalı meşru dairede yaşamalıdır.
 
Piyango bileti alırsa ya çıkarsa temennisin de bulunuyorlar. Ben de onlara ya çıkarsa diye soruyorum. Hayırı olmayan haram bir para. Dinen harcayamaz, hayır hasenat bile yapamazsınız. Eliniz de ateşten bir kor. Sizi Cehennem ateşinde yakacak bir kor. Bunu elinize alıyorsunuz. Bunu yiyerek vücudunuza ateşi sokuyorsunuz.
 
Etrafınıza bir bakın. Her yıl büyük ikramiye çıkan insanları bir takip edin. Zevk-ü sefa içinde yaşamaları gerekirken perişan hale düşüyorlar. Bu haram parayı kendi mallarına kattıkları içinde kendi paraları da kayboluyor. Yani atalarımızın dediği gibi “haramın harmanı olmuyor.” ondan sonrada perişan oluyorlar.
 
ALLAH hepimize helal kazançlar nasip etsin. Amin Selam ve Dua İle

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR