Ömer Tokgöz

Ömer Tokgöz

Konya'da Jawa Motorsiklet Bir Efsanedir

Konya'da Jawa Motorsiklet Bir Efsanedir

Bir zamanlar Java marka motor Konya’da çok yaygın ve meşhur bir marka idi. Kalkış anında ve rölanti de motor egsozsesi insanı mest eder, tek tek saydırır ve kendini belli eder. Rölanti sesi adeta Krupp kamyonun rölantide kendi ismini söylemesi gibidir. 1965-80 arası Konya'da çok yaygın idi, hızlı delikanlıların Alaattin tepesinden Jawa ile amortisör sisteminin de esnekliğinden yararlanarak yaylana yaylana merdivenlerden indiği rivayet edilir. Hızlı ve atak güçlü bir motor olduğu için “Havada jet, Karada Jawa” sözü ile anılırdı.

01a0678e-6987-4d6b-bd57-ba6f1b68fd44.jpeg

Jawa Motor, Çekya merkezli bir motosiklet üreticisidir. Şirket, 1929 yılında František Janeček tarafından Çekoslovakya döneminde kurulmuştur. 1950'lerde şirket dünyanın en büyük motosiklet üreticilerinden biriydi ve 120 ülkeye ihracat yapmaktaydı. 1990'larda mali sıkıntılar yaşayan şirket 1997 yılında yeniden kuruldu.

1929 Çek motosiklet üreticisi Jawa Frantisek JANECEK tarafından kuruldu. Jawa ismi Janecek ve Wandererisimlerinin ilk iki harfinden oluşmuştur. Ocak 1878 yılında Frantisek Janecek Doğu Bohemya'da çiftçilikle geçinen KasterDedinou kasabası'nda doğdu. Frantisek mekanik ve teknik okulda Berlin'de öğrenim gördü ve mühendis oldu. Daha sonra Prag'a döndü ve Bohemyada büyük bir şirkette çalışmaya başladı. 31 yaşına geldiğinde kendi adına Prag'da mekanik atölyesi açtı. 1929 yılında ilk üretimini yapmaya başladı. 30 luyıllarda Wanderer firmasından lisans alarak soyadının baş harfiyle Wanderer firmasının baş harfini birleştirerek efsane "JAWA"yı üretti.

037c0712-9e5f-4116-b347-ce114204bbe6.jpeg

1970’lerde, Jawa, otomobil üreticisi Škoda ile birleşti ve şirketin adı “Jawa-ČZ” olarak değiştirildi. Şirket, motosiklet üretimine devam etti, ancak aynı zamanda diğer ürünler de üretmeye başladı, örneğin Jawa-ČZ bisikletleri de üretildi.

1990’larda, Jawa, özelleştirme dalgası sırasında birkaç kez el değiştirdi. Sonunda, 1997 yılında, firma Çek Cumhuriyeti’nde Ideal Jawa India Ltd adı altında bir alt kuruluş açtı ve motosiklet üretimine yeniden başladı. Şirket, çoğunlukla Hindistan’da ve diğer Asya ülkelerinde faaliyet göstermektedir.

Günümüzde, Jawa, nostaljik ve retro tarzıyla tanınan popüler bir motosiklet markasıdır. Şirket, 300 cc ve 650 cc kapasiteli modelleriyle öne çıkıyor. Şirket, motorlarında teknolojik yeniliklerle birleştirilen klasik tasarım özellikleri sunar.

Jawa, motosiklet dünyasında birçok hayranı olan popüler bir markadır. Yüksek performansı, çekici tasarımı ve nostaljiktarzıyla, motosiklet severlerin gözdesi haline gelmiştir. Ayrıca, şirket, sadece motosiklet üretmekle kalmayıp, aynı zamanda motosiklet aksesuarları da üretmektedir.

fa992785-fae9-4b46-9760-f2d1353b788b.jpeg

Konya klasik motor tutkunları zaman zaman bir araya gelip tamir bakım ve orijinal modifiye alanında deneyim paylaşımı yapıyorlar. Hülyam garajı ismiyle Java motora gönül verenler tarafından bir Jawa motor koleksiyonu oluşturulmuş ve bakımlı vaziyette kullanılmaktadır. Buradaki hülya kadın ismi değil motor zevki ve aşkı olarak ‘hayalindeki jawa motor sahibi olmak hülya’ sıdır. Hülyam jawa ekibi babadan oğula ve çevreye yayılan organizasyondur. Hülyam garajı şehiriçinde tanıtım gezileri yaptığı gibi Meram Belediyesi tarafından düzenlenen otomobil ve motor festivallerinde stantaçarak Konya halkı ile bütünleşmektedir. Jawa motorsikletsevgisi ve tutkusu ise babadan oğula intikal eden bir keyif ve tutku olarak tarif edilmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Tokgöz Arşivi
SON YAZILAR