Şerife Oktar

Şerife Oktar

Kuranı Kerim’e Konu Olan Hayvanlar-2

Kuranı Kerim’e Konu Olan Hayvanlar-2

Sokakta görmeye alışık olduğumuz kuşlar, köpekler; yazın vızıltısından usandığımız ve öldürmek için nice uğraşlar verdiğimiz sinek ve sivrisinek; evimizde ağını gördüğümüzde temizliği ihmal ettik diye utandığımız örümcek; köylülerin vazgeçilmez geçim kaynağı koyun, keçi, inek, buzağı hep Allah’ın ayeti.

Yerde görünce dikkatsizce üzerine basıp ezdiğimiz karınca sure ismi; balını zevkle tüketirken kendisinden kaçtığımız arı da Allah’ın kitabında sureye isim olmuş.

Peki, Yüce Rabbimiz bize bu örnekleri niçin vermiş? İnsanı bu kadar mahlûkata halife yaratan Rab, kimini sevip kiminden şikâyet ettiğimiz bu masum canlıları bize nasıl anlatmış? Tüm bu soruların cevabını düşünürken buyurun kaldığımız yerden devam edelim. Bakalım hangi hayvanlar hangi özellikleriyle bahsedilmiş?

6.Fil:

*“Görmedin mi Rabbin fil sahiplerine ne yaptı?” (Fil / 1)

7.Aslan:

* Onlar sanki aslandan kaçan yaban eşekleridirler. (Müddessir /49-50-51)

8.Koyun-Keçi:

* “(Dişi ve erkek olarak) sekiz eş yarattı: Koyundan iki, keçiden iki. De ki: O, bunların erkeklerini mi, dişilerini mi, yoksa bu iki dişinin rahimlerinde bulunan yavruları mı haram etti? Eğer doğru iseniz bana ilimle söyleyin.” (En’am / 143)

9.Köpek:

*“Dileseydik elbette onu bu âyetler sayesinde yükseltirdik. Fakat o, dünyaya saplandı ve hevesinin peşine düştü. Onun durumu tıpkı köpeğin durumuna benzer: Üstüne varsan da dilini çıkarıp solur, bıraksan da dilini sarkıtıp solur. İşte âyetlerimizi yalanlayan kavmin durumu böyledir. Kıssayı anlat; belki düşünürler.”(A’raf / 176)

10.Kurt:

*“(Babaları) dedi ki: Onu götürmeniz beni mutlaka üzer. Siz ondan habersizken onu bir kurdun yemesinden korkarım. Dediler ki: Hakikaten biz (kuvvetli) bir topluluk olduğumuz halde, eğer onu kurt yerse, o zaman biz gerçekten âciz kimseler sayılırız.”(Yusuf / 13-14)

*“Ey babamız! dediler, biz yarışmak üzere uzaklaştık; Yusuf’u eşyamızın yanında bırakmıştık. (Ne yazık ki) onu kurt yemiş! Fakat biz doğru söyleyenler olsak da sen bize inanmazsın.” (Yusuf / 17)

11.Domuz:

*Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı. Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur. Şüphe yok ki Allah çokça bağışlayan çokça esirgeyendir.” (Bakara / 173)

12.Maymun:

*“İçinizden cumartesi günü yasağını çiğneyenleri elbette bilirsiniz. İşte bundan dolayı onlara “sefil maymunlar olun!” dedik.”(Bakara / 65)

 *“De ki: “Allah katında cezaya çarptırılma bakımından bunlardan daha kötüsünü size haber vereyim mi? Allah, kimlere lanet etmiş ve gazabına uğratmışsa; kimlerden maymunlar, domuzlar ve şeytana tapanlar yapmışsa, işte bunların makamı daha kötüdür ve onlar düz yoldan daha çok sapmışlardır”.” (Maide / 60)

13.Dev Balık - Balina

*“Yunus kendini kınayıp dururken onu dev bir balık yuttu.”(Saffat / 142)

*“Sen Rabbinin hükmünü sabırla bekle. Balık sahibi (Yunus) gibi olma. Hani o, dertli dertli Rabbine niyaz etmişti.” (Kalem / 48)

14.Yılan:

*“Bunun üzerine Musa, asasını yere attı. O hemen apaçık bir yılan oluverdi!” (el-A’raf / 107)

*“Bunun üzerine Musa, asâsını atıverdi; bir de ne görsünler, asâ apaçık bir yılan (oluvermiş)!” (Şuara / 32)

 Pek çok kişinin zannettiğinin aksine kitabımız öylesine güncel, öylesine evrensel öylesine açık ve anlaşılır ki yeter ki biz öğrenme ve anlama niyetiyle okuyalım. Yüce kitabımız Kuranı Kerim’i okuyup anlamak hakikaten nasip meselesi. Rabbim bizleri anlayanlardan ve öğrendiğiyle amel edenlerden eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Oktar Arşivi
SON YAZILAR